#

У столиці пройшла пресконференція музейно-архівного проєкту "І на оновленій землі..." (ФОТО)

16.08.2022 13:40
У столиці пройшла пресконференція музейно-архівного проєкту "І на оновленій землі..." (ФОТО)
Фото з місця подій

Учора, 15 серпня, пройшла стартова пресконференція музейно-архівного проєкту "І на оновленій землі...", присвяченого творчості видатної майстрині художнього ткацтва Ганни Верес

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Під час стартової прес-конференції, яка відбулася у столичному Центрі комунікації Відкритий простір VCENTRI HUВ культурні діячі, керівники музейних закладів, мистецтвознавці, представники органів влади розповіли про те, як виникла ідея проєкту про ревіталізацію творчості Верес, про те, що проєкт "І на оновленій Землі..." символізує втрату наших культурних цінностей та відновлення культурної пам’яті нації.

Ініціатор і куратор проєкту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко зауважила, що серед культурних закладів, які зазнали руйнації внаслідок вторгнення російських загарбників в Україну, 27 лютого було знищено Іванківський історико-краєзнавчий музей та пошкоджено Обуховицький музей ткацтва, де зберігались і експонувались роботи Ганни Верес.

У пожежі, що спалахнула внаслідок обстрілу, частина унікальних полотен була втрачена. Ця новина дуже схвилювала Вишгородський історико-культурний заповідник, який опікується моніторингом стану пам’яток історії, мистецтва, археології:

Після деокупації цих територій ми побували в Іванкові та Обуховичах. Зокрема, з’ясували, що в Обуховичах зазнали руйнації бібліотека, будинок культури та музей ткацтва, відкриття якого було ініційоване Ганною Верес. Твори мисткині, як і інших відомих ткаль Іванківщини, викрадено або пошкоджено. Дізнавшись, що твори Ганни Верес, окрім знищених в Іванківському  історико-краєзнавчому музеї, знаходяться в низці інших музейних закладів, було вирішено представити наслідки знищення нашої культурно-мистецької спадщини крізь призму робіт Ганни Верес. 

Таким чином, за результатами експедиції виникла ідея створити проєкт, який би не лише презентував творчість Ганни Верес, а й показав суспільству важливість збереження культурної спадщини, а також значення руйнувань, яких зазнала українська культура внаслідок війни. 

За словами головного зберігача фондів Національного музею Тараса Шевченка Юлії Шилєнко, всі предмети, які представлені у проєкті "І на оновленій Землі...", належать до музейного фонду України. Експонати також  також будуть оцифровані і виставка діятиме в онлайні. Важливість цього проєкту щодо його глибини ще й у тому, що до проєкту долучилась Державна архівна служба, низка державних архівів, які надали дуже важливі документи щодо роду Пособчук-Верес.

Депутат Київської обласної ради Тетяна Самойленко розповіла про ще одну  самодостатню частину виставки –  фотопроєкт "В ім’я життя", де на документальних світлинах показані  масштаби зафіксованих після окупації руйнувань в Іванківській громаді:

Із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну наш благодійний фонд надавав гуманітарну допомогу. У ЗМІ багато говорилось про втрати у Бучі, Гостомел, Ірпені, а про Іванків, Полісся, які також несли втрати, ми чомусь мало чули. Після деокупації територій Вишгородського району ми з заступником голови Вишгородської районної ради Ігором Мадяром побували, зокрема, в Іванківській ТГ, і були шоковані побаченим. Побачили вщент зруйновані села, зруйновані життя і долі. Ми розуміли, що зараз гостро стоїть питання – де жити людям, які втратили своє житло, і не хочуть покидати своєї землі. Декого прихистили сусіди, дехто досі живе у наметах… 

Нагадаємо, що в Іванківській громаді повністю зруйновано 452 будинки і 380 зазнали значних руйнувань. Наразі триває пошук волонтерів,  які допоможуть  розбирати зруйновані будинки і партнерів-благодійників, які допоможуть відбудувати. Тому виникла ідея зробити фотопроєкт "В ім’я життя" - зруйновані будинки, автівки тощо.

Детальніше про організаторів та партнерів проєкту можна дізнатися тут.

Відкриття проєкту відбудеться 18 серпня 2022 року о 17 годині у Національному музеї Тараса Шевченка за адресою: місто Київ, вулиця бульвар Шевченка, 12.




Читати "Моя Київщина" у Facebook