#

У Васильківському районі рейдери намагаються захопити сільськогосподарський кооператив

12.04.2019 17:11
У Васильківському районі рейдери намагаються захопити сільськогосподарський кооператив
Фото з мережі Інтернет

У селі Вільшанська Новоселиця Васильківського району сталася спроба рейдерського захоплення сільськогосподарського кооперативу "Новоселицький", де через реєстр було змінено керівництво

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Сегодня".

Видання повідомляє, що в село Вільшанська Новоселиця приїхали чоловіки міцної статури з документами про зміну голови сільськогосподарського кооперативу. Вони переконують, що попереднє керівництво не виконало своїх функцій, а тому повинне піти із займаної посади. Місцеві жителі вийшли до сільської ради, стверджуючи, що їх атакують рейдери, які збираються відібрати землю.

Після протистояння у сільради молодчики переїхали до тракторній бригаді. Журналісти намагалися дізнатися, кого представляють чоловіки і які їхні наміри. Але спілкуватися з кореспондентами приїжджі не захотіли і почали погрожувати.

Пізніше стало відомо, що молодчики – охорона людей, які назвалися новим керівництвом сільськогосподарського кооперативу "Новоселицький". Тут спортивні хлопці нібито забезпечують правопорядок, аби не було провокацій. Представник чинного правління Ірина Чернощокова здивувалася, коли дізналася, що ці чоловіки працюють в кооперативі.

"Вони представилися співробітниками очолюваного мною кооперативу. Надали виписку з реєстру юридичних осіб, і надали виписку, що пройшли загальні збори членів кооперативу і змінився керівник", - підкреслила вона.

Кооператив "Новоселицький" розташовується в селі Вільшанська Новоселиця, в 60 кілометрах від Києва. Працюють тут 45 чоловік. Орендують землю у місцевих жителів - майже тисячу гектарів. Працівники господарства переконані, що події в селі – це рейдерське захоплення.

"Забрати нашу землю у селян, які тут з давніх-жили, з давніх-працювали. Вони і проговорилися, що їм нічого не потрібно, крім нашої землі", - заявила Катерина Лісовська-Моренко, секретар-касир сільськогосподарського виробничого кооперативу "Новоселицький".

Місцеві жителі кажуть, що їх нібито намагалися підкупити, щоб вони підтримали нову владу.

"Вони батюшки пропонували гроші, щоб він в церкві людям, що вони повинні голосувати за нову владу, ганьбити цю владу", - розповів Віктор горпинка, житель села Вільшанська Новоселиця.

У той же час, представник тих, хто називає себе новим керівництвом, стверджує, що селяни незадоволені нинішнім керівником кооперативу. Мовляв, для села нічого не було зроблено.

"Незадоволені тим, що немає освітлення, не ремонтуються дороги, дуже погані зупинкові комплекси, незадоволені дуже багатьма речами", - зазначив юрист Олександр Тимошенко.

Однак люди, чуючи такі заяви, відразу ж обурюються і починають скандувати "ганьба". Чинний глава кооперативу стверджує, що закон на їхньому боці, а збори, мовляв, провели з порушенням статуту.

"За статутом, членом кооперативу повинен бути людина, яка працює в цьому кооперативі. Він зобов'язаний працювати в цьому кооперативі. А вони звільнилися за власним бажанням, хто пішов на пенсію, свої майнові сертифікати продали і ніякого відношення до кооперативу вони не мають", - стверджує Микола Мовчан, голова сільськогосподарського виробничого кооперативу "Новоселицький".

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею "підробка документів", а місцеві жителі кажуть, що протистояння в селі може бути не останнім.

Нагадаємо, що у Київській ОДА відновив роботу Антирейдерський Штаб, де під головуванням першого заступника голови КОДА Світлани Свищевої відбулося засідання з питань захисту прав сільськогосподарських товаровиробників.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: