#

У Василькові встановили пам’ятник євреям (ФОТО)

01.08.2021 09:25
У Василькові встановили пам’ятник євреям (ФОТО)
Фото з місця події

У п’ятницю, 30 липня, у місті Васильків пройшло відкриття пам’ятного знаку євреям

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку "Васильківська міська рада" у Facebook, відкриття відбулося за участю Васильківського міського голови Наталії Баласинович, почесних гостей Равина України Рав Еліягу, секретаря посольства Ізраїлю в Україні Павла Левіна-Бренер, голови ГО європейських громад Зісельс Іосифа, представника Всеукраїнського БФ "Хесед" Тетяни Орлової, представника єврейських громад України Віталія Пострєлко, голови Всеукраїнської місії "Мир дому твоєму" Віктора Матвєєва, гостей з Польщі Аркадіуса Пасьйонека, Швеції Андреи Петровіцкої та Богуслава Романа Тівіна, голови Васильківської ГО "Єврейська громада м. Василькова" Якова Тамаркіна, депутатів міської ради, громади.

У повідомленні зауважується наступне:

Всім нам відомо про трагедію в Покровському яру, що розташовано неподалік цього місця на новому кладовищі. Під час тимчасової окупації міста Василькова в 1941-1943 роках на території міста Василькова біля Покровського цвинтаря та за територією міста в Ковалівському яру фашисти проводили масові розстріли громадян, більшість з яких були єврейської національності. Після звільнення міста від фашистських загарбників місцеві жителі, які жили у Василькові під час окупації, показали місця розстрілів - на околиці міста в яру Ковалівці і в районі Покровського кладовища (там до недавнього часу ще було видно рів, де розстрілювали євреїв).

Далі наголошується, що під час Другої світової, за різними оцінками, було знищено від 5 до 6 млн євреїв. І сьогодні продовжується робота пошуку інформації щодо загиблих. Так, із Ізраїльського національного меморіалу Катастрофи (Голокосту) та Героїзму в Єрусалимі нещодавно було надіслано свідчення більше як 2000 людей про вбитих, закатованих або загиблих на фронтах Другої світової війни людей єврейської національності, що проживали на Васильківщині.

Гості урочистого заходу подякували міському голові Наталії Баласинович, депутату міської ради Володимиру Заводію та мешканцю міста Олександру Копилевичу за підтримку ідеї встановлення пам’ятного знаку та її реалізацію.

Нагадаємо, що 28 липня у Київській ОДА на засіданні госпітальної ради члени одноголосно проголосували за надання статусу опорної для Васильківської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування.


Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: