#

У Володарському районі жителі виступають проти видобутку титану

30.07.2019 05:51
У Володарському районі жителі виступають проти видобутку титану
Річка Рось

Мешканці Володарки і Логвини впевнені, що з початком робіт з видобутку титану в їх населених пунктах назавжди пропаде питна вода

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Сьогодні".

Поблизу цих населених пунктів планують розробку родовища. Місцеві жителі кажуть: через це десятки сіл залишаться без води. Тому що вимивання титану з піску знищить річку Рось.

З Володарки до Тарасівського родовища – менше двох кілометрів. І початок розробки кар'єру турбує все село. 13 років тому ця ж компанія вже збиралася рити кар'єр поблизу цієї місцевості. Тоді її представники взяли паї місцевих жителів в суборенду.

"Вони нам пообіцяли труни безкоштовно тим, хто помре, новорічні подарунки. І люди кинулися. У нас люди такі, відійшли від одного орендаря, 26 осіб відійшли до них тоді і цей період просто отримували орендну плату", - розповідає голова Логвинського сільської ради Валентина Якуненко.

Тоді ж компанія отримала дозвіл на розробку кар'єру, і навіть взяла проби піску – знайшли титан.

"Вивезли десь близько десяти" КАМАЗів "землі або піску і виявили там великі поклади ільменітових руд", – розповідає місцевий житель Руслан Поліщук.

Втім, протести місцевих завадили компанії рити кар'єр. Але тепер вона знову взялася за справу. Титан добувають, вимиваючи його з води. Поблизу відразу кілька водойм виявилися в розробці підприємства.

Річку Рось з Щербаківським озером розділяє чотирьохметрова дамба. Згідно з планом, саме ці води будуть використані, щоб вимивати титан з піску.

У Вільногірську Дніпропетровської області раніше також знаходили родовище, на зразок того, що в Логвині. Тепер в районі родовища в Вільногірську – критична екологічна ситуація.

Видобуток титану на Київщині, а саме те, що для цього задіють Рось, може позбавити питної води більше десятка населених пунктів, переконані місцеві жителі.

"Це буде катастрофа не тільки для нашого села, це буде катастрофа для всієї південної Київської та Черкаської областей", - говорить голова Логвинського сільської ради Валентина Якуненко.

На зустріч з селянами представники компанії не прийшли. У реєстрі керівником значиться Анатолій Лопушинський, бенефіціар, якого зареєстрований в Запоріжжі.

Щоб захистити прилеглі села від екологічної катастрофи, жителі сіл, біля яких починають розробляти кар'єр, звернулися з петицією відразу в кілька державних установ. І кажуть: якщо не отримають допомоги від профільного міністерства, готові радикально захищатися від будівництва кар'єру.

Також нагадаємо, що в Києві активісти ОУН разом із жителями Рокитнянського та Білоцерківського районів під стінами Екологічної інспекції Київської області облили працівника відомства "чистою" водою з річки Рось.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: