#

У зоні ЧАЕС для унікального наукового проекту виростили рідкісні рослини (ФОТО)

18.10.2019 15:47
У зоні ЧАЕС для унікального наукового проекту виростили рідкісні рослини (ФОТО)
Рідкісні рослини

У зоні відчуження вчені зважилися на унікальний експеримент та створили інтродукційну ділянку рідкісних та реліктових рослин

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник" у Faсebook.

"Магнолії в зоні відчуження? Саме так! І не тільки магнолії. В рамках наукового експерименту в лівобережній частині зони відчуження науковими співробітниками Чорнобильського заповідника спільно з фахівцями Ботанічний сад ім. О. Фоміна / O. Fomin Botanical Garden за участі працівників ДСП "Північна Пуща" було створено інтродукційну ділянку рідкісних та реліктових рослин Світової флори", – повідомили у заповіднику.

Зазначається, що серед фаворитів, які потрапили на цю територію – магнолія, сосна кримська, рододендрон, гінкго дволопатеве та інші цікаві види. Наприклад, метасеквоя гліптостробоїдна, яку також висадили на експериментальній дільниці, довгий час вважалась зниклою і була знайдена спочатку у вигляді скам’янілих останків на острові Хоккайдо. Тільки у 1941 році були знайдені живі дерева у гірських масивах Китаю. Сьогодні ця рослина відома здебільше, як садово-паркова культура.

Також науковці відмічають останнім часом тенденцію зникнення рідкісних рослин в природних ареалах.

"Саме тому українські вчені зважилися на унікальний експеримент на території найбільшого в Україні природного резервату. Крім того, враховуючи специфічні особливості Чорнобильського заповідника, це буде ексклюзивний науково-дослідний проект, що не має аналогів в Україні. Головна мета цього незвичайного експерименту – розширення інтродукційних територій і вивчення стійкості рослин до умов радіаційного забруднення", – йдеться у повідомленні.

Крім того, після закладки ділянки і адаптації рослин до нових умов планується провести ряд досліджень на вивчення їх анатомічних, біохімічних та інших властивостей. А у ближній перспективі очікується збільшення кількісного і видового складу ділянки та, у разі позитивних результатів, створення оглядової ділянки рідкісних рослин-інтродуцентів для відвідувачів Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Також нагадаємо, що у зоні відчуження відбулася презентація путівника "Чорнобильська зона відчуження", в якому представлені історії найвідоміших туристичних локацій.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: