#

У зоні відчуження науковці досліджують гібридних жаб

13.08.2021 11:50
У зоні відчуження науковці досліджують гібридних жаб
Фото з місця події

Стало відомо, що в Чорнобильському заповіднику аспіранти Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна у співпраці з науковцями ЧРЕБЗ досліджували амфібій

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку "Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник" у Facebook.

У дописі говориться, що це невелика та специфічна група тварин представлена 11 видами хвостатих та безхвостих амфібій. Особливий інтерес представляє комплекс видів з озерної, ставкової жаби та їх гібриду (жаба їстівна).

Зазначається, що гібриди – окрема лінія еволюції. Вони можуть підтримувати свою популяцію як самостійно, так і шляхом схрещування з "батьківським" видами.  У різних місцях ці комплекси створюють специфічні комбінації генотипів, які перебувають у стані рівноваги.

На українській частині зони відчуження таких досліджень досі не проводили.  Під час польових робіт оцінювався видовий склад тварин та відбирались зразки для їх генетичного аналізу.

Нагадаємо, що цього року стартує перша в історії України консервація легендарних об'єктів Чорнобильської зони відчуження.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: