#

Україна та ЄС підписали угоду про гарантії безпеки

27.06.2024 18:15
Україна та ЄС підписали угоду про гарантії безпеки
Фото з місця події

Сьогодні, 27 червня, на полях Саміту лідерів країн ЄС Україна та Європейський Союз підписали безпекову угоду 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Суспільне. Новини".

Угоду зі сторони України підписав президент Володимир Зеленський, який прибув із візитом до Брюсселя. Від ЄС свої підписи під угодою поставили голова Європейської ради Шарль Мішель та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 

Попередній текст документу містив два основні розділи щодо безпекових гарантій, кожен із яких налічує дев’ять пунктів, зокрема:

  • підтримку у 50 мільярдів євро, закладені у бюджет ЄС на найближчі чотири роки в межах програми Ukraine Facility; гроші на відшкодування країнам ЄС наданої Україні зброї з Європейського фонду миру; п’ять мільярдів — на зброю з Фонду допомоги Україні і прибутки від заморожених активів РФ.
  • перший розділ угоди сфокусований на довгостроковому забезпеченні військовою технікою, військовій підготовці й оборонній реформі, співпраці оборонних індустрій України та ЄС, кібербезпеці, обміні розвідданими тощо.
  • у другому розділі йдеться про «майбутнє України і її громадян у Євросоюзі», розмінування і відбудову, продовження підтримки біженців, збереження і посилення антиросійських санкцій, створення спецтрибуналу для політичної верхівки РФ тощо.
  • окремим розділом в угоді окреслений план дій у разі ймовірної агресії в майбутньому. Зокрема, йдеться про термінові консультації, які мають відбутися впродовж доби.

Нагадаємо, що у квітні-травні цього року на замовлення Національної платформи стійкості та згуртованості дослідницька агенція Info Sapience провела опитування щодо ймовірності перемоги України у війні

Читати "Моя Київщина" у Facebook