#

65% українців вважають, що Україна має високі шанси перемогти у війні - результати соцдослідження (ВІДЕО)

23.06.2024 13:07
65% українців вважають, що Україна має високі шанси перемогти у війні - результати соцдослідження (ВІДЕО)
Фото з мережі інтернет

У квітні-травні цього року на замовлення Національної платформи стійкості та згуртованості дослідницька агенція Info Sapience провела опитування щодо ймовірності перемоги України у війні

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Interfax-Україна".

У опитуванні взяли участь 1 000 респондентів. Їм пропонувалося визначити три пріоритети, до вирішення яких вони готові докладатися особисто у вільний від роботи час. Перше місце у рейтингу зайняла допомога ЗСУ (51%), на другій позиції – допомога біженцям і ВПО (23%), на третій – боротьба з корупцією (15%), хоча соціологи не уточнювали, в якому саме вигляді вона відбувається.

Далі йшлося про довіру українців до різних інституцій: більшість (97%) довіряють насамперед родинному колу (сім’ї та родичам), на яке вони можуть спертися у такі важкі часи, як зараз. На другій позиції ЗСУ (94%), на третій – сусіди (76%)[1]. Натомість державні інститути (Уряд, ВРУ, місцева влада), а також політичні партії – на нижчих сходинках. Певною мірою таку ж тенденцію демонструють відповіді на питання про фактори стійкості під час війни. Топ-3 – це віра в ЗСУ (63%), сім’я, родичі, близькі (49%) і щоденна праця (27%). Віра у державу та віра у суспільство набрали лише 12% і 8% відповідно.

Учасники опитування також оцінили ймовірність Перемоги України за шкалою від 10 (дуже ймовірно, що Україна виграє війну) до 0 (дуже малоймовірно). 65% респондентів обрали позначки 10, 9, 8, тобто вони впевнені у Перемозі. Натомість найнижчі показники 2, 1, 0 відзначили лише 6%. З впевненістю у Перемозі корелює те, що 69% готові терпіти труднощі через війну заради Перемоги стільки, скільки потрібно, а не готові взагалі – тільки 3% (решта обрала конкретні терміни – кілька місяців, рік, кілька років). За статтю та регіоном статистично значущих відмінностей у відповідях не спостерігається.


Читати "Моя Київщина" у Facebook