#

Україна та Литва уклали безпекову угоду

28.06.2024 11:48
Україна та Литва уклали безпекову угоду
Фото з місця події

У четвер, 27 червня, Президент України Володимир Зеленський та Президент Литви Гітанас Наусєда у Брюсселі підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Литовською Республікою

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сайт Президента України. 

Литва прагнутиме щорічно надавати Україні підтримку у сфері безпеки та оборони в розмірі 0,25 % ВВП. Цьогоріч військова допомога Україні вже сягнула майже 80 млн євро, з них 35 млн євро спрямовані на чеську ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів. І ця сума на 2024 рік постійно зростає за рахунок нових пакетів військової допомоги.

Литва надаватиме Україні підтримку в галузі безпеки та сучасного військового обладнання в наземній, повітряній, морській, космічній та кіберелектромагнітній сферах. Також потенційно Литва відновить військову тренувальну місію на території нашої держави. Окремі положення Угоди фіксують спільну протидію гібридним загрозам, ядерним ризикам, а також передбачають посилення захисту критичної інфраструктури та співпрацю у сфері розвідки.

Литва працюватиме з Україною для визначення джерел фінансування, необхідних для розвитку оборонно-промислового комплексу нашої держави. У документі чітко закріплена підтримка Української формули миру та членства нашої країни в ЄС і НАТО. Окремі блоки стосуються притягнення агресора до відповідальності, посилення санкцій проти РФ та роботи над створенням компенсаційного механізму. Литовська Республіка продовжуватиме надавати Україні гуманітарну допомогу та братиме участь у відбудові нашої країни.

Загалом наша держава уклала вже двадцять двосторонніх безпекових угод на виконання положень Спільної декларації G7 про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року. Україна підписала двосторонні безпекові угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією та Литвою. 

Нагадаємо, що 27 червня на полях Саміту лідерів країн ЄС Україна та Європейський Союз підписали безпекову угоду.

Читати "Моя Київщина" у Facebook