#

Український виробник бронемашин з Броварів знаходиться під тиском Росії через Інтерпол (ФОТО)

12.05.2020 17:12
Український виробник бронемашин з Броварів знаходиться під тиском Росії через Інтерпол (ФОТО)
Євген Ващілін

Відомо, що Росія "за провіреною схемою" звинувачує співвласника української приватної оборонної компанії "Техімпекс", що в Броварах, Євгена Ващіліна у "замаху на контрабанду"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщиназ покликанням на "Defense express".

Наразі Євген Ващілін вже майже рік перебуває в Польщі на підписці про невиїзд. Натомість українські уповноважені органи не приймають необхідних заходів. Співвласника української приватної оборонної компанії "Техімпекс" затримали під час службового відрядження польськими прикордонниками 5 червня 2019 року в аеропорту Краків-Баліце. Євгену повідомили, що його розшукує Інтерпол.

Як причину затримання російське національне центральне бюро Інтерполу називає рішення Бєлгородського районного суду Бєлгородської області РФ від 29 листопаду 2018 року про застосування тимчасово арешту на два місяці, у кримінальній справі, що була відкрита на початку 2010 року. Відтак, Євгенію Ващіліну інкримінується "замах на контрабанду іншої техніки, здійснений організованою групою". 27 грудня 2011 року по справі винесено постанову про притягнення Є.Ващіліна у якості звинувачуваного по ч.3 ст.30, ч.3 ст.226.1 Кримінального кодексу РФ. Дані статті передбачають покарання у вигляді обмеження волі на термін до 12 років. Однак, ніякої конкретизації у постанові суду немає, тому досі не зрозуміло у чому саме обвинувачують Євгенія.

Однак відомо, що з 2008 року ТОВ "Науково-виробнича компанія "Техімпекс", співвласником якої на той час був Євгеній Ващілін, здійснює міжнародну передачу товарів, які підлягають експортному контролю України згідно з відповідною реєстрацією у Державній службі експортного контролю України. І діяла українська компанія як раз на ринках, де були сильні позиції у експортерів з РФ – в Африці та Південно-Східній Азії, перебивши ряд російських контрактів. Тож з високою долею ймовірності можна стверджувати, що рішення російського суду може бути актом нечесної боротьби з конкурентом в особі української компанії. Сферою діяльності ТОВ "НВК "Техімпекс" також є реалізація, розробка, виробництво ремонт та модернізація озброєння та військової техніки, а також виготовлення і ремонт артилерійської та стрілецької збої, - йдеться у повідомленні.

З початком російської агресії компанія активно долучилась до ремонту озброєння та військової техніки для Збройних сил України, а також фахівці компанії розробили, освоїли виробництво та здійснили постачання на озброєння ЗС України декількох варіантів модернізації техніки.

Не виключено, що саме з активізацією діяльності компанії як у справі підвищення боєздатності українського війська, так і у конкурентній боротьбі з російськими спецекспортерами на зовнішніх ринках, може бути пов’язано те, що через такий тривалий час в РФ повернулись до цієї справи, - додають у першоджерелі.

Для подібних дій РФ в чергове скористалася лазівкою у процедурах Інтерполу, самостійно видавши так звану "розсилку", яка потрапляє напряму та без попередньої перевірки до бази обміну даними між національними бюро. Ба більше, такі розсилки не потрапляють до публічної бази осіб, що розшукуються Інтерполом. Саме тому в офіційній базі Інтерполу громадянина України Євгенія Ващіліна немає. Більше того, щоб справити враження на правосуддя Польщі, російські "правоохронці" в "розсилці" зазначили, що громадянин України звинувачується у "спробі контрабанди обладнання, яке може бути використано для виробництва зброї масового знищення"

Подібну схему  вже використовували раніше, коли польські правоохоронці були вимушені заарештувати одного із лідерів УНА-УНСО, ветерана АТО Ігоря Мазура "Тополю". РФ звинувачувала його в нібито бойових діях проти її військ в Чечні.

Тоді віце-спікер сейму Польщі Малгожата Гошовська заявляла, що затримання Мазура є "виключно технічним" кроком, а внесення його до реєстру затримань Інтерполу - це "наочний приклад використання Кремлем інститутів міжнародного права для політичної помсти", - йдеться у повідомленні.

Євген Ващілін ще не доправили до РФ, однак, вже найближчим часом в Польщі має відбутись суд, який теоретично може задовольнити запит російського національного центрального бюро Інтерполу і громадянин України, який зробив великий внесок у справу посилення Української армії і стримування російської агресії, може опинитися в полоні.

На жаль, до цього часу ні Генеральна прокуратура України, ні Уповноважені Верховної ради України з прав людини, на Міністерство закордонних справ України жодних дій для захисту інтересів свого громадянина не прийняла.

Нагадаємо, що в місті Бровари спалахнула пожежа на трансформаторнії підстанції по вулиці Батуринська.




Читати "Моя Київщина" у Facebook