#

В Обухові презентували архівні дані про аварію на ЧАЕС (ФОТО)

27.04.2018 10:25
В Обухові презентували архівні дані про аварію на ЧАЕС (ФОТО)

У Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф в Обухівському районному будинку культури Державний архів Київської області презентував свої документи, які пов’язані з аварійним та поставарійним часом Чорнобильської катастрофи

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на прес-службу КОДА.

У свому виступу директор державного архіву Київської області Соф`я Каменєва відзначила, що унікальність представленої експозиції в тому, що вони віддзеркалюють повний цикл подій, що відбувалися – від моменту прийняття рішень до впровадження його в життя. Завдяки цієї виставки кожний відвідувач моє можливість усвідомити масштаби катастрофи, осмислити масштаби трагедії і не дати світові забути ці уроки.

Широкому загалу громадськості була представлена неофіційна частина початкового періоду ліквідації наслідків аварії. В листах, зверненнях, телеграмах громадян, які надсилалися на адресу вищого партійного і радянського керівництва, не тільки заклики розповісти правду про справжню ситуацію в зоні аварії, а й висловлювання про готовність переказувати кошти, надсилати речі, приїжджати працювати  на ліквідацію наслідків катастрофи.

Всього на виставці представлено понад 50  унікальних і маловідомих широкому загалу документів і фотоматеріалів, які дозволяють об’єктивно оцінити квітневі події 1986 року, розкривають масштаби аварії та дають уявлення про ситуацію, що склалася в країні внаслідок Чорнобильської трагедії.

Під час заходів відбулась трансляція фрагменту документального фільму “Чорнобиль: Хроніка важких тижнів” (Укркінохроніка, 1986 р. Режисер В. Шевченко) з фондів Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного.Рішенням експертної комісії архіву фільм було віднесено до унікальних.

Після демонстрації документального фільму відбулась презентація  екранізованої виставки архівних документів «Чорнобиль: дорогою пам’яті». Виставка презентована головним спеціалістом державного архіву Коваленко Р.Я. Присутні змогли ознайомитися з партійними та державними документами, прийнятими у перші дні після аварії, листами-відгуками громадян з пропозиціями про допомогу, анкетами та особистими документами учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Складовою частиною презентації стали фрагменти фільму «Ніч довжиною у 20 років», підготовленого інформаційно-представницьким відділом ДСП «Чорнобильська АЕС».

Завершилася зустріч урочистим покладанням квітів до пам’ятника ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: