#

В Україні продаватимуть сільськогосподарські землі

31.03.2020 05:31
В Україні продаватимуть сільськогосподарські землі
Фото з мережі Інтернет

Сьогодні, 31 березня, стало відомо, що у Верховній раді прийняли закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, який набуде чинності з 1 липня 2021 року

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "УНІАН".

Наразі відомо, що в другому читанні проект про ринок землі в Україні набрав 259 голосів народних депутатів при необхідному мінімумі у 226. Відтак, цей закон вводить ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року. Варто зауважити, що купити землю сільгосппризначення матимуть право тільки фізичні особи-громадяни України. При цьому обсяги концентрації на одну фізособу не повинні перевищувати 100 га. Однак, із 1 січня 2024 року купувати сільгоспземлі зможуть юридичні особи, які зареєстровані в Україні та учасниками яких є громадяни України. Розмір концентрації в цьому випадку - до 10 тис. га. 

Слід сказати, що продавати земельні ділянки іноземцям, юрособам з іноземними акціонерами і юрособам, бенефіціарів яких неможливо встановити або бенефіціари яких зареєстровані в офшорних зонах, а також особам, проти яких діють спеціальні економічні та інші санкції заборонено. 

Варто зауважити, що землі комунальної та державної власності не продаються. Заплатити за землю, згідно з документом, можна лише в безготівковій формі. Також закон доручає Кабінету Міністрів України в шестимісячний строк із дня опублікування розробити й затвердити порядок фінансової підтримки громадян і юридичних осіб (у тому числі фермерських господарств) для придбання земельних ділянок сільгосппризначення, а також внести зміни до бюджету для створення Фонду розвитку сільських територій. 

Зауважимо, що Світовий банк прогнозує, що відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд доларів.

Нагадаємо, що  на позачерговому засіданні Верховна Рада України ухвалила законопроект №3219 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню й поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)".

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: