#

В Україні за відмову обслуговувати клієнтів державною мовою будуть штрафувати власників підприємств

17.01.2021 10:20
В Україні за відмову обслуговувати клієнтів державною мовою будуть штрафувати власників підприємств
Фото з мережі Інтернет

Учора, 16 січня, на території нашої держави набула чинності стаття 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Експресо", у повноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відповів на найбільш гострі питання застосування статті вище зазначеного закону.

Він зауважив, що штраф накладається не на продавця чи офіціанта, а на підприємство. Адже офіціантові чи продавцеві достатньо вивчити всього лише 50 слів, щоб виконувати вимогу закону та обслуговувати відвідувачів державною мовою.

За його словами, законодавче нововведення щодо обов'язкової дії українеської мови в галузі торгівлі та обслуговування отримало величезну підтримку з боку Американської торговельної палати і тих американських компаній, які представлені в Україні, а також Європейської бізнес асоціації й українських торговельних мереж.

А крім того - українські мас-медіа, актори, музиканти, письменники, представники громадськості, які допомагають поширювати інформацію про перехід сфери обслуговування на державну мову. Це безпрецедентна інформаційна кампанія, яку ми здійснюємо разом з іншими колегами, маючи бюджет у 0 копійок, - наголосив Кремінь.

Також варто додати, що у випадку порушень встановленої законом вимоги щодо обов'язкового обслуговування українською мовою громадяни можуть скаржитися мовному омбудсмену. Якщо скарга вмотивована, то підприємству, установі чи організації оголосять попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів. У разі повторного порушення протягом року на заклад чекає штраф від 5100 до 6800 гривень.

Нагадаємо, що начальник податкової служби Київщини Олена Виноградова розповіла, що за минулий рік від платників Київщини надійшло 10,8 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: