#

В Яготині невідомі крали п’ять картин всесвітньо відомого художника

02.03.2020 12:04
В Яготині невідомі крали п’ять картин всесвітньо відомого художника
Фото з мережі Інтернет

Учора, 1 березня, у Яготині невідомі особи проникли в будинок художника Миколи Малинки та викрили п’ять картин

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Мій Яготин" у Faсebook.

Картини було викрадено з майстерні художника, яка розміщена при житловому будинку в місті Яготин, де жив Микола Малинка, а зараз проживають члени його сім’ї. Злодії відключили електропостачання до будинку та зламали навісні замки на дверях майстерні.

"Вкрадені картини надзвичайна цінність для родини художника, оскільки на них портрети членів сім’і", - йдеться у повідомленні.

Довідково:

Малинка Микола Панасович народився 16 лютого 1913 року в селі Лісняки,тепер частина міста Яготин, Пирятинського повіту, Полтавської губернії.

Микола Малинка. Автопортрет (1973)

Художник був організатором і тривалий час керівником Яготинської ізостудії самодіяльних художників, автором першого меморіалу Слави загиблим землякам у роки Великої Вітчизняної Війни, пам'ятної стели присвяченій подвигу підрозділа лейтенанта Григорія Посітка в 1943 році, барельєфу жінки на стелі загиблим працівникам цукрового заводу у Яготині, меморіалу в селі Панфили, герба Яготина, встановленого на трасі Київ-Харків та багатьох інших історичних скульптурних робіт.

Малинкою написані сотні полотен, де зображені пейзажі рідного краю, історичні події в ньому, портрети видатних історичних персонажів. Його роботи знаходяться у приватних колекціях прихильників живопису зі Швейцарії, Канади, Голландії, Австралії, Америки. У Канаді дві роботи з його шевченкіани можна знайти в експозиції Музею Т. Г. Шевченка в місті Торонто. Кілька полотен, включаючи й відомі "Кобзарі", виставлялися в 1988 році у Нью-Йорку (США) — як частина колекції родини Воскобойник, українських емігрантів зі штату Пенсильванія.

Також нагадаємо, що у Яготинському музеї "Флігель Тараса Шевченка" відбулася творча зустріч з письменником, громадським діячем та лауреатом Державної премії імені Тараса Шевченка Володимиром Яворівським.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: