#

У Василькові відновили імена жертв Голокосту

23.11.2020 20:00
У Василькові відновили імена жертв Голокосту
Фото з місця події

У Василькові встановили частину імен жертв Голокосту, яких було розстріляно після окупації міста в 1941 році

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Хадашот".

Відповідно до першого Всеросійського перепису 1897 року, у повітовому місті Васильків Київської губернії проживало більше 5 000 євреїв (40% населення). Сьогодні тут близько 100 євреїв – менше 0,02% городян. Причина тому – погроми епохи Громадянської війни і Голокост.

Коли німці окупували місто в серпні 1941-го, в Покровському яру вони розстріляли 105 чоловік. Після звільнення Василькова в листопаді 1943-го ексгумували останки та перепоховали їх на єврейському кладовищі. Згодом зробили і пам’ятник, проте табличку з іменами ставити не дозволили, змусили написати інший текст. Тоді євреї просто на зворотному боці написали імена, замазали їх цементом і прикріпили до старого надгробка.

Минуло багато десятиліть, всі учасники тих подій пішли з життя, залишився лише Яків Тамаркина, батько якого – Ісер – був серед учасників  "операції прикриття ". У 1960-му році батько взяв із 15-річного Яші обіцянку, що коли прийде час, і євреї перестануть боятися своєї національності, він переверне табличку і очистить накреслені на ній імена. У підсумку перед ним вишикувалися 40 імен і прізвищ.

Восени 2017 року відновлена ​​табличка повернулася на своє законне місце. Рік по тому, з ініціативи Тамаркіна – вже глави місцевої єврейської громади – була встановлена ​​стела з текстом молитви за душі померлих, щоб кожен міг вшанувати їх світлу пам'ять. Історія отримала резонанс, після чого в громаду стали приходити листи від євреїв з Ізраїлю, США та Німеччини, серед яких були нащадки розстріляних тут євреїв. Так вдалося відновити ще 18 прізвищ.

Зрозуміло, зупинятися на цьому голова громади не збирається, його мета – встановити імена всіх 105 євреїв, розстріляних у вересні 1941 року.

Нагадаємо, що  у селищі Згурівка, на батьківщині ідеолога українського націоналізму Миколи Міхновського, урочисто відкрили величний пам’ятник.



Читати "Моя Київщина" у Facebook