#

Верховна Рада ухвалила бюджет на 2022 рік (ФОТО)

02.12.2021 15:20
Верховна Рада ухвалила бюджет на 2022 рік (ФОТО)
Фото з місця події

Верховна Рада України у другому читанні ухвалила законопроєкт № 6000 про бюджет на 2022 рік

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "LB.ua".

За ухвалення бюджету проголосували 268 депутатів:

  • Фракція "Слуга народу" – 215;
  • "Батьківщина" – 2;
  • "За майбутнє" – 21;
  • "Голос" – 1;
  • "Довіра" – 19;
  • позафракційні – 1.

Міністр фінансів Сергій Марченко представив документ і доповів, що за результатами опрацювання висновків та пропозицій Верховної Ради, до проєкту державного бюджету уряд підготував збалансований та реалістичний проєкт головного фінансового документу держави. Були збереженя пріорітети, які визначив Президент, Верховна Рада та уряд. Міністр деталізував:

Це зростання зарплат медиків, забезпечення житлом ветеранів АТО, зростання стипендій студентам, збільшення видатків на інклюзивну освіту та безбарʼєрність, продовження цифровізації та підготовка до перепису населення, забезпечення потреб сектору оборони.

Перший заступник голови фінансового комітету, очільник фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що під час доопрацювання документу у Кабміні закладені раніше доходи збільшили на 54,7 млрд (до 1,32 трлн), видатки – на 55,7 млрд (до 1,5 трлн), дефіцит – на 732 млн (до 188,8 млрд).

Додаткові надходження очікуються в основному за рахунок податку на прибуток підприємств (+21 млрд гривень) і ренти (+25 млрд).

Видатки на національну безпеку і оборону підвищили на 3,7 млрд – до 323,1 млрд або 6% ВВП. Зокрема, витрати на Збройні сили України також мають зрости на 2,5 млрд грн.

Видатки на дорожній фонд між першим і другим читання зросли на 4 млрд гривень (до 86 млрд). Із цих коштів 42 млрд заплановані на розвиток мережі доріг державного значення. Підвищили фінансування галузі культури. Відтак на культурну сферу планують витратити на 4 млрд гривень більше.

Міністерству інфраструктури також заклали підвищення видатків на 12,6 млрд. Міністерству охорони здоров’я додали 2,85 млрд.

Більше коштів отримає і державний апарат: Верховна Рада + 83,9 млнд, Державне управління справами – +23,7 млн (з них на Офіс президента 12,5 млн гривень). Рада національної безпеки і оборони отримає на 84 млн гривень більше, а СБУ – на 100 мільйонів.

Ярослав Железняк також додав:

Обсяг держгарантій Кабміну зменшили з 50 млрд до 40 млрд. Міжнародна фінансова допомога не буде спрямована до спецфонду. Потенційне перевиконання по акцизу пропонують віддати МВС.

Нагадаємо, що на Київщині відкрили пункт централізованого спостереження поліції.

 



Читати "Моя Київщина" у Telegram