#

Відбулася презентація унікального керамічного виробу – зерновика часів трипільської культури

24.12.2019 11:43
Відбулася презентація унікального керамічного виробу – зерновика часів трипільської культури
Фото з місця події

Учора, 23 грудня, у Переяславі відбулася презентація унікального керамічного виробу – зерновика часів трипільської культури, яка побутувала на теренах сучасної України з кінця VІ до початку ІІІ тисячоліття до нашої ери

Про це повідомляє “Моя Київщина” з посиланням на Офіційний сайт Переяславської міської ради та виконавчого комітету.

Посудина повернулася до музейної експозиції Музею трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав” після проведеної реставрації. Її здійснила реставратор І категорії Анна Василівна Шиянова (1948-2019).

Презентований зерновик було знайдено у 1961 р. під час розкопок трипільського поселення біля села Гребені Кагарлицького району Київської області. Він являє собою велику посудину грушеподібної форми з двома рядами симетрично розташованих ручок у вигляді горизонтально просвердлених опуклостей. У центральній частині містить орнаментальну композицію, виконану за допомогою заглиблених ліній. Головну роль в орнаменті відіграють дві антропоморфні постаті, що відображають ритуальний танок, пов’язаний із культом родючості.

На презентацію завітали почесні гості: Микола Томенко – голова фонду Рідна країна, громадський та політичний діяч, історик, краєзнавець; Михайло Відейко – доктор історичних наук, завідувач Науково-дослідної лабораторії археології історико-філософського факультету Київського університету імені Бориса Грінченка; Наталія Бурдо – дослідниця сакрального світу трипільців-землеробів, кандидат історичних наук; Олена Якубенко – старший науковий співробітник Національного музею історії України; делегація реставраторів із Національного науково-дослідного реставраційного центру України на чолі з Тетяною Мінжуліною.

Участь у заході також узяли учні 11 класу Переяславської гімназії (класний керівник Ольга Миколаївна Якименко та вчитель історії Антоніна Володимирівна Білецька), представники переяславської громади та співробітники НІЕЗ “Переяслав”.

Нагадаємо, що на Фастівщині місцева художниця розмальовує зупинки.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: