#

Відомій поетесі зі Ржищева Ліні Костенко виповнилося 90 років

19.03.2020 15:10
Відомій поетесі зі Ржищева Ліні Костенко виповнилося 90 років
Ліна Костенко

Сьогодні, 19 березня, відзначає свій 90-річний ювілей відома українська письменниця та поетеса-шістдесятниця Ліна Костенко

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Трибуна Бровари".

19 березня свій 90-річний ювілей відзначає видатна українська письменниця, поетеса-шістдесятниця, радянська дисидентка Ліна Костенко.

Вона є авторкою низки віршів і кількох поетичних збірок, поеми "Берестечко", романів "Маруся Чурай" (який отримав Шевченківську премію в 1987 році) та "Записки українського самашедшого". Останній твір після виходу у світ, у 2011 році, став одним із лідерів продажу серед вітчизняних книжок.

Ліна Костенко народилась 1930 року в сім’ї вчителів у Ржищеві, що на Київщині. У 1936 році родина перебралась до Києва. Із 1937 по 1941 роки навчалася у школі № 100, що містилася в робітничому селищі на Трухановому острові. Школу спалили в 1943 році разом із усім селищем. Майбутня поетеса згодом присвятила цій події вірш "Я виросла у Київській Венеції".

Після закінчення середньої школи № 123 на Куренівці навчалася в Київському педагогічному інституті, а згодом – у Московському літературному інституті імені Максима Горького. З 1961 до 1977 року твори Ліни Костенко не друкували через активну участь поетеси в русі шістдесятників. Однак вірші поширювали "самвидавом".

Її піддавали критиці за "аполітичність". Фільм за сценарієм діячки "Дорогою вітрів" зняли з плану на знімання. З 1963 для її творів настала багаторічна негласна, але жорстка заборона. Окрім Шевченківської премії, вже за незалежності України Ліна Костенко стала лавреаткою міжнародної премії Фонду Омеляна і Тетяни Антоновичів (1990), премії ім. Франческа Петрарки (1994) та премії ім. Олени Теліги (2000).

Нагороджена Почесною відзнакою Президента України (1992) і орденом кн. Ярослава Мудрого 5-го ст. (2000). Почесна професорка Києво-Могилянської академії, почесна докторка Львівського та Чернівецького університетів. Від звання Героя України відмовилась з аргументацією: "Політичної біжутерії не ношу!"

Також нагадаємо, що 19 березня на сесії Ірпінської міської ради було прийнято рішення присвоїти Центральній бібліотеці ім’я класика української літератури, видатного поета, перекладача і вченого Максима Рильського.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: