#

Віктор Бархоленко (журналіст): Про мера Ірпеня Карплюка, його 67 квартир та смерть чоловіка на будівництві

16.05.2017 11:00
Віктор Бархоленко (журналіст): Про мера Ірпеня Карплюка, його 67 квартир та смерть чоловіка на будівництві

Про Карплюка-67, смерть чоловіка на будівництві та ще багато чого…

Нещодавно ми були свідками ряду програм та сюжетів на багатьох загальнонаціональних телеканалах України щодо корупційної діяльності посадових осіб Приірпіння.

Підставою цьому була декларація мільйонних доходів та 67 квартир мера Ірпеня Володимира Карплюка за 2013 рік та його коментарі, як він чесно здобув ці статки.

Хочу підняти історію природи походження його капіталів з хронологією успішної діяльності Карплюка як бізнесмена та посадової особи водночас. Це не потрапило ані до публікації Громадського руху Чесно, ані до розслідувань загальнонаціональних ЗМІ.

До 2010 року пан Карплюк здійснював свою комерційну діяльність через фірму “Сарафан”, основною діяльністю якої був рекламний бізнес.
Відверто кажучи на цьому поприщі бізнесу особливих доходів вони не мали, але одним із клієнтів, згідно з офіційної інформації ЦВК був Петро Мельник, який рекламувався завдяки Карплюківським рекламоносіям у Приірпінні.

А для Карплюка історія в політиці розпочалася з того, що на початку 2010 року він іде працювати заступником до Бучанського міського голови пана Федорука та кумується з ним. Згодом, як відомо із джерел, він покумився із тодішнім прокурором Ірпеня Шилом. Отже, Карплюк оформив теплі та родинні стосунки з таки потрібними йому посадовими особами для будівельного бізнесу.

А саме, мер Бучі Федорук має “шарову” землю і адміністративний ресурс, а від прокуратури – “кришування”.

Ось тут саме за режиму Януковича це чортове колесо корупції і почало розкручуватися.

Зокрема, свій внесок земельною ділянкою на початок будівельного бізнесу робить мер Бучі Федорук, який заздалегідь та передбачливо надав майже півтора гектари ПрАТ “Меліоратор” власником якого є рідний дядько Федорука – Василь Яцюк.

А він бере партнером ТОВ “Сарафан”, яке підконтрольне Карплюку, а підрядником будівництва житлового комплексу “Новатор” ТОВ “Технопромсервіс ЛТД” засновником якого є товариш Федорука та депутат Бучанської міської ради – Віталій Косенко.

Однак фактично всю роботу з будівництва цього кварталу здійснював Карплюк.

Слід зазначити, що приятельські стосунки між Федоруком та Косенком підтверджені ділянками, наданими з барського плеча Федорука сину та доньці Косенка.

Проте, як не крути, але не маючи достатнього досвіду в будівельній галузі та поєднуючи посаду заступника голови і бізнесмена, можна тільки спричинити прикрі наслідки, що і відбулося. Під час будівельних робіт житлового комплексу “Новатор” 5 серпня були порушені 2011 року всі норми техніки безпеки і охорони праці, і як наслідок – зламалася стріла крана, що призвело до трагічних наслідків.

Щоб врятувати Карплюка і себе від відповідальності, Федоруку допоміг інстинкт самозбереження, і він заднім числом – 26.07.2011 – звільнив Карплюка із очолюваної ним посади заступника мера.

І слушно, бо постає дуже багато питань до пана Федорука: як міг його заступник, який отримує зарплату посадовця, займатися в робочий час комерційною діяльністю; чи були офіційно працевлаштовані люди, які загинули та постраждали (наскільки нам відомо, це так звані заробітчани із Західної України, які займалися “шабашкою”)?

Тобто, у прокурора Ірпеня по даному факту повинно виникнути багато питань саме до Федорука, Яцюка і того ж таки Карплюка з відповідними кримінально-процесуальними наслідками. Також начальник Державної інспекції з питань праці у Київській області зазначив, що перебування загиблого та потерпілого громадян ІМЯ Дячка та ІМЯ Соболя у цивільно-правових відносинах з ТОВ “Сарафан” є спірним, а по достовірності їхніх підписів на трудових угодах повинна бути проведена експертиза. Однак на той час прокурором Ірпеня був призначений Андрій Шило, який був наближений до родини одіозного Пшонки та покумився з самим Карплюком. Тому зрозуміло, чому прокуратура не дала ходу цій справі та безпідставно її закрила.

Менше ніж за три тижні після звільнення Карплюка з посади заступника Бучанського міського голови, створюється будівельна компанія ТОВ “Будрегіонінвест”, засновниками якої є дружина Федорука – Людмила та дружина Карплюка – Лариса. Дарма, що ці особи розуміються в будівельній галузі як мавпа в тригонометрії, головне будівельний бізнес де-юре оформлений на жінок, а де-факто його реалізують їхні чоловіки.

І вже у жовтні 2011 року Федорук, Карплюк та Яцюк офіційно оформляють свої відносини шляхом подання Повідомлення від 27 жовтня 2011 року до Державної архітектурно-будівельної інспекції у відповідності до якого ПрАТ “Меліоратор” передає право на забудову житлового комплексу “Новатор” товариству “Сарафан”, директором якого є кум Федорука Володимир Карплюк, а підрядником стає ТОВ “Будрегіонінвест”, засновниками якого є дружини Федорука та Карплюка. Ось так у них сформувався сімейно-родинний клан з монополії будівельного бізнесу у Бучі.

Працюючи на виснаження, поєднуючи посаду мера Бучі та бізнесмена, пан Федорук у тому ж таки 2011 році готує наступний будівельний “майданчик” в межах земель Бучанського лісу площею 18 га для будівництва іншого житлового комплексу – “Річ Таун”.

А саме, спочатку пан Федорук оформляє ряд земельних ділянок на підставних осіб:

гр. Глива П.А. – мешканець Ірпеня, його вік 93 роки, 0.57га;

гр. Ніколайчук В.В. – мешканка Києва, 0.47 га;

гр. Павловський С.А. – мешканець Києва, 0.38 га;
та інші.

За дивних обставин всі власники земельних ділянок у кількості семи чоловік одночасно віддають права на розпорядження своїми земельними ділянками такому собі громадянину Олегу Яцюку, який зовсім “випадково” виявився двоюрідним братом пана Федорука. Потім Олег Яцюк, уже за інших дивних обставин, уповноважує ТОВ “Будрегіонінвест” розпоряджатися земельними ділянками під будівництво зазначеного об’єкта забудови.

На завершення цієї корупційногенної схеми ТОВ “Будрегіонінвест” в особі де-юре Людмили Федорук та Лариси Карплюк, а де-факто в особі мера Анатолія Федорука та його кума Володимира Карплюка з однієї сторони, персонально Карплюка з другої сторони та Олега Яцюка з третьої сторони, заключають Договір № 1/2012 про спільну діяльність у будівництві житлових будинків та вказують свої ділові вклади :

сторона 1 – 91 872 000 грн;

сторона 2 – 3 696 000 грн;

сторона 3 – 10 032 000грн.

Цікаво, що всі нотаріальні дії вчинялися приватним нотаріусом Наталією Матвієць, яка є дружиною екс-заступника прокурора Київської області Анатолія Матвійця. Той свого часу тупою відпискою не надав правової оцінки злочинам діям Бучанської селищної ради та Бучанському селищному голові А. Федоруку, факти яких уже на сьогодні частково підтверджені в судах України, а через 27 днів також «випадково» та «без ознак корупції» отримав ордер на трьохкімнатну квартиру у Бучі за підписом Федорука.

Прокурор навіть подавав на мене свого часу до суду, та програв.

Як з’ясувалося, знову зовсім “випадково”, Анатолій Федорук та Анатолій Матвієць є вихідцями Красилівського району Хмельницької області із села славної Великої Ведмедівки.

Усі ми із свого гіркого досвіду добре пам’ятаємо, як при оформленні будь-яких документів у Бучанській міській раді посадові особи, які на пряму підлеглі меру Бучі, п’ють кров відрами у простих громадян, навіть, з дрібних і не суттєвих питань.

Проте, що стосується будівельного бізнесу сімейно-родинного клану Федорука, Карплюка та Яцюка паплюжаться не лише правила містобудівного законодавства, а й інші закони України. Тобто, там де є шкурні інтереси цього клану діють неписані закони корупції під кримінальною “кришою” доблесної прокуратури.

Це підтверджується приписом Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю при здійснені перевірки з дотримання норм містобудівного законодавства будівельними компаніями “Сарафан” та “Будрегіонінвест”. Також Інспекція просить прокуратуру вжити заходів прокурорського реагування по відношенню до забудовників. Однак прокуратура, яка фактично перебрала на себе функції приватної адвокатської кантори по захисту інтересів кримінально корумпованого середовища, вчергове тупо відписалася, посилаючись на те, що Інспекцією не було виявлено порушень містобудівного законодавства та фактично приховала злочинну діяльність будівельних компаній Федорука та Карплюка.

Також помічена у фальсифікації містобудівної документації ще одна посадова особа Бучанської міської ради – завідувач відділу містобудування та архітектури Бучі Валентина Ткаченко.

При наданні Містобудівних умов та обмежень товариству “Будрегіонінвест” на будівництво житлового кварталу “Річ Таун” вона вдалася до підробки цього документу. А саме, ряд земельних ділянок, які мали категорію земель для особистого селянського господарства вона сфальсифікувала під будівництво житлових будинків. Уже понад рік ці матеріали перебувають у проваджені прокуратури, а ця особа й надалі себе комфортно почуває на посаді головного архітектора.

Більше того є офіційні підтвердження, коли вона особисто від низки громадян своєю рукою пакетами писала заяви на отримання земельних ділянок та підроблювала їхні підписи.

А ось знову чергове ігнорування вимог містобудівного законодавства забудовниками Федоруком та Карплюком.

У відповідності до Містобудівних умов та обмежень виданих архітектурою товариству “Будрегіонінвест” на будівництво житлового кварталу “Річ Таун”, забов’язують забудовника отримати від ряду установ та підприємств Технічні умови на підключення інженерно-комунікаційних мереж щодо забезпечення об’єкта містобудування каналізаційною мережею, водопостачанням, електропостачанням, газопостачанням і ін.

Також всі ці установи у своїх Технічних умовах підтверджують щодо можливості приєднання, з урахуванням збільшення навантаження, на їхні комунікації, а матеріали їхніх висновків є основою для розроблення Проекту забудови, отримання декларації та дозволу на початок будівельних робіт. Хочу зазначити, що в Бучі існує дуже серйозна проблема постачання з підземних родовищ питної води та відсутність каналізаційних мереж. Саме з приводу цієї проблеми “Ірпіньводоканал” відмовив забудовнику “Будрегіонінвест” в отриманні Технічних умов до принципового вирішення цієї проблеми з місцевою владою Бучі в особі її мера Федорука.

Проте, шкурні інтереси власної наживи забудовника Федорука явно домінують над інтересами місцевої громади представленою в Бучанській міській раді уже мером Федоруком. А тому Проект забудови було сфальсифіковано та розпочато незаконне будівництво.

Лише у 2013 році, коли житлові будинки здавалися в експлуатацію, “Ірпіньводоканал” видав Технічні умови № 13 ТОВ “Будрегіонінвест” на водопостачання та водовідведення, якими зобов’язав забудовника запроектувати та побудувати каналізаційну насосну станцію, два напірних колектора з підключенням їх до КНС-4 в м. Буча загальною мережею понад 3 км. Прошу звернути увагу, що на Технічних умовах № 13 від 5 липня 2013 року стоїть печатка Бучанської міської ради та підпис Бучанського міського голови Федорука, а це означає, що він ознайомлений та зобов’язаний контролювати їх виконання у повному обсязі.

Однак, будівельний бізнес сім’ї Федорука та Карплюка вчергове проігнорував вимоги “Водоканалу”, проклали трубу понад 400 м та самовільно підключився до каналізаційних мереж селища Гостомеля, мешканців якого зараз тероризують і вимагаютьзабрати їхніх дітей із шкіл.

Є всі підстави вважати, що на зекономлені кошти, а це майже 20 млн. грн., ці два кума провели виборчу компанію де перший був кандидатом у депутати ВР України по 95 виборчому округу, а другий як кандидат на Ірпінського міського голову.

Бентежить, що каналізації до цього часу немає, проблема водопостачання залишилася відкритою, а будівельний бізнес, контрольований Федоруком та Карплюком, зростає з дня на день. Окрема тема, як ще у 2009 році Федорук поцупив майже 2 млн. грн., які держава надала для прокладання каналізаційної мережі і т. д. і т.п.

Особливу увагу потрібно звернути на Декларації Федорука та Карплюка в період 2010 – 2011 року. Саме в цей час останній до середини 2011 року працював на посаді заступника Бучанського міського голови. Я переконаний, що декларація Карплюка про майно, доходи і зобов’язання фінансового характеру повинна бути набагато скромніша, ніж у його патрона Федорука за 2012 рік із загальною сумою сукупного доходу родини аж 806 тис. 310 грн.

Однак, фінансовий дефіцит їхніх декларацій не мали особливих перепон для багатомільйонного вкладу у будівництво двох багатоповерхових будинків житлового комплексу “Річ Таун”, а саме родини Федорука майже 46 млн. грн., а родини Карплюка майже 50 млн. грн. і за курсом на той час 8 грн. за 1 долар.

Але найголовніше, потрібно звернути увагу щодо стартового капіталу Федорука та Карплюка при будівництві житлового комплексу “Новатор” у 2011 році. Саме у цей період їхні декларації мали статус “церковної миші”, проте грошові вклади здійснювалися на рівні “акул бізнесу”.
Так ось, саме з цього місця Вові Карплюку слід розповісти громадському руху “Чесно”, як він ЧЕСНО та якою непосильною працею посадовця-бізнесмена заробив свої квартири та мільйонні статки.

Також потребує уваги інший факт його діяльності, як успішного бізнесмена. Саме за таку діяльність на початку 20-го сторіччя відомий американський гангстер Аль Капоне отримав довічне ув’язнення, це приховування доходів та не сплати податків.

Добре відомо, що реклама продажу квадратного метра житла сімейно-родинного будівельного бізнесу Федорука та Карплюка від 800 до 1000 доларів за 1 кв. м. Однак є багато підтверджень того, що офіційно, у відповідності до Договору купівлі-продажу, квартири, з грудня 2013 року та впродовж 2014 року продавалися в середньому від 200 до 250 доларів за квадратний метр. Але ж не потрібно думати, що ціни на квартири впали. Бо виходить, що забудовники продають квартири нижче собівартості і собі в збиток.

Ні, і цьому є не один коментар власників квартир, решту вони сплачували готівкою з рук в руки. Тобто, різниця в середньому 700 доларів за 1 кв. м. просто клалася в кишеню забудовників, з метою уникнення сплати податків з подальшим виведенням цих коштів на офшори. Всього з 2010 по 2015 рік будівльний бізнес Федорука та Карплюка здав в експлуатацію приблизно 2 тис. квартир. Площа однокімнатної квартири від 50 до 72 кв. м., двокімнатної від 56 до 79 кв. м., трьохкімнатної – 124 кв. м. Якщо взяти середню площу однієї квартири 60 кв.м. та помножити на 2000 квартир то будемо мати 120 тис. кв.м. житлової площі. Так ось, тут не потрібно мати вчених ступенів, аби прорахувати яка різниця прихованих податків осіла в кишенях цих братків.

Всі ці факти очевидні і підтверджені документально-доказовою базою та рядом передач багатьох телеканалів журналістського розслідування.
Очільник прокуратури Ірпеня змінився, але на його місце прийшов інший. У мене є достатньо доказів того, що прокурор Пацкан може займатися прямим кришуванням тіньових схем будівельного бізнесу Федорука й Карплюка та інших злочинів посадових осіб Приірпіння.

За дивним збігом обставин, Пацкан постійно проживає в престижному житловому комплексі кумів – “Річ Таун”. За нашою інформацією, він має 124 кв. м. на 7-му поверсі за адресою м. Буча, Пушкінська, 3-В, кв. 47.

Квартира спочатку була зареєстрована на Василя Продана, а потім перереєстрована на Івана Рогача, які, як мені повідомилиджерела, є земляками прокурора Ірпеня Мирослава Пацкана з Ужгорода.

Цей матеріал є не чим іншим як офіційним зверненням до правоохоронних органів з вимогою нарешті побачити та вжити заходів реагування на кричущі та резонансні корупційні схеми посадових осіб Приірпіння, що підтверджуються великою документально-доказовою базою, які є очевидними і навіть не потребують перевірки.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: