#

Влада ріже по живому: субсидію дадуть лише половині з тих, кому вона необхідна, – "Наш край"

29.07.2021 18:15
Влада ріже по живому: субсидію дадуть лише половині з тих, кому вона необхідна, – "Наш край"
Віталій Лисак

Депутат від "Нашого краю" в Гребінківській селищній раді Віталій Лисак заявив, що на тлі колосального подорожчання комуналки, яке чекає на українців вже восени, Кабмін умисно обмежує можливість громадян отримання соціальну допомогу при оплаті комунальних послуг

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Віталій Лисак зазначив:

Плата за комірне вже підскочила втричі, і надалі буде лише збільшуватися, за прогнозами - від 40 до 70% залежно від регіону. А влада в цей час, замість того, щоб розширити коло субсидіантів та збільшити фінансування, запроваджує нові правила, які суттєво ускладнюють можливість отримання такої допомоги.

Він наголосив, для того, аби зменшити чисельність одержувачів субсидії, уряд вдається до бюрократичних маніпуляцій, які можуть залишити без житлової субсидії багатьох із тих, кому вона була призначена раніше. А це – майже кожен третій набувач такої допомоги.

Водночас із жовтня цього року уряд планує скасувати норму по збільшенню на 50% соціальних нормативів на житлово-комунальні послуги, яка була введена на час дії карантину. Крім того, можливе запровадження масової перевірки одержувачів субсидії та претендентів на її отримання. Відповідний проєкт постанови Мінсоцполітики розміщено на його сайті.

Депутат вважає, що згідно з цим документом, інспектори матимуть повноваження здійснювати перевірку в помешканнях одержувачів соціальної допомоги. Також це буде стосуватися і тих, хто претендує на отримання субсидії. Таким чином, з’явиться нова форма корупційних поборів, бо інспектори в ручному режимі вирішуватимуть, кому призначати субсидію, а кому ні.

Віталій Лисак наголошує, що держава зобов’язана надати соціальні пільги всім, хто їх потребує, адже це один із принципів Конституції України. Тож штучне скорочення набувачів субсидій є антиконституційним та злочинним. Крім того, депутат вважає недопустимим створення інспекцій, які втручатимуться в особисте життя людей та, ймовірно, перетворяться на розсадник корупції.

Представник "Нашого краю" зазначає:

Кошти, необхідні для створення та оплати праці нових інспекторів, краще направити до фонду субсидій, аби виділити допомогу якомога більшій кількості людей, що її потребують.

Також нагадаємо, що депутат від "Нашого краю" в Гребінківській селищній раді Віталій Луценко заявив, що проблеми малих сіл на Київщині потребують негайного вирішення, інакше їх чекає подальша деградація, занепад і зникнення.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: