#

Власник Індустріального парку "Біла Церква" Василь Хмельницький вів бізнес в окупованому Криму

30.12.2019 07:37
Власник Індустріального парку "Біла Церква" Василь Хмельницький вів бізнес в окупованому Криму
Василь Хмельницький

Власник Індустріального парку "Біла Церква" Василь Хмельницький вів бізнес в окупованому Криму

Три роки європейські компанії Василя Хмельницького – бізнесмена-патріота, власника Білоцерківського індустріального парку, у минулому депутата Верховної Ради, працювали в окупованому Криму, незважаючи на санкціїї ЄС

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Без табу".

Масштабне розслідування, що тривало майже два роки, отримало назву "Кримський архів".​

Василь Хмельницький є співвласником київського аеропорту "Жуляни" та депутатом п’яти скликань Верховної Ради. Займається будівництвом і IT. До анексії Криму він володів на півострові житловим комплексом "Жигулін гай" і ТРК Meganom у Сімферополі. Телеканал "Настоящее время", створений Радіо Свобода з участю "Голосу Америки", і "Муніципальний сканер" з’ясували, що Хмельницький зберігав контроль над цими об’єктами і після анексії, порушуючи європейські санкції.

2014 року Хмельницький оголосив про відхід із політики.

Через три роки він створив інвестиційну групу UFuture. До неї входять дев’ять українських компаній, серед того аеропорт "Київ" (Жуляни), будівельна компанія UDP, енергетична UDP Renewables, фармацевтична Biopharma й інноваційний парк Unit.City в Києві. Останній – відокремлений мікрорайон на території колишнього мотоциклетного заводу. В одному місці зібрані офіси фінансових і IT-компаній, житло для співробітників, бізнес-академія. Преса називає проєкт "українською Кремнієвою долиною"

На сайті групи UFuture не вказано жодної компанії, яка працювала б на території Криму. До анексії фірми Хмельницького займалися на півострові будівництвом і торгівлею.

Житловий комплекс "Жигулін гай" поблизу Сімферополя проросійські ЗМІ Криму рекламують як місто в місті. Описують, що тут буде сучасний дитсадок і школа. "Російська газета" вказувала, що на будівництво йшли гроші не тільки компанії-забудовника, але і кримського бюджету. За держрахунок оплатили комунікації, будівництво адміністративних і соціальних будівель. У жовтні 2018 року призначена Росією адміністрація Сімферопольського району купила в компанії-забудовника – "Столичної комерційної групи" ("СКГ") – квартиру "для громадян із числа реабілітованих народів Криму" за 2,4 мільйона рублів, близько 37 тисяч доларів за тодішнім курсом.

На сайті житлового комплексу – червоні зірки, пропозиція купити квартири «у військову іпотеку» (9,5% річних для російських військових) і цитата з радянського фільму «Офіцери»: «Є така професія – Батьківщину захищати».

Голова Центру інвестицій і регіонального розвитку анексованого Криму Ірина Бережна в лютому 2016 року називала «Жигулін гай» найбільшим інвестпроєктом із обсягом інвестицій у 17 мільярдів рублів, тобто майже 220 мільйонів доларів. Перша черга будівництва ЖК відкрилася в червні 2018 року, на церемонію приїхав російський голова Сімферопольського району Сергій Донець.

Забудовник «Жигуліного гаю», компанія «СКГ», – член «Асоціації забудовників Республіки Крим». Серед партнерів асоціація вказує призначеного Росією уповноваженого із захисту підприємців Криму.

«Столичну комерційну групу» створили 2011 року. У листопаді 2014-го її зареєстрували в російському реєстрі юридичних осіб. Відтоді власники компанії змінювалися кілька разів.

У 2016–2017 роках єдиним засновником «СКГ» була кіпрська Synestra Trading Limited. До травня 2016 року часткою в Synestra – від 50% до 66,7% – володіла Ukrainian Property Development (UPD) Holdings Limited. Компанію UPD Василь Хмельницький у відповіді на запит телеканалу «Настоящее время» назвав своєю.

Із травня 2016 року у кіпрської Synestra змінилася структура власності: сьогодні вона на 66,7% належить кіпрській Laortem Holdings Limited, на 16,6% – Fiolent Limited із Британських Віргінських Островів і на 16,7% – Aronte Group Inc, також із британських Віргінських Островів.

Рада ЄС іще в грудні 2014 року заборонила європейським компаніям інвестувати в нерухомість і розвивати інфраструктуру в Криму. Ця норма через Велику Британію поширюється і на Британські Віргінські Острови.

Із травня 2016 року компанія Laortem Holdings Limited (основний власник Synestra) належить росіянину Сергієві Мартинову. У 2013 році компанія отримала від свого попереднього власника – Nyland Union Limited (Британські Віргінські Острови) – кредит у 3,726 мільйона доларів.

Зараз ланцюжок власників «Столичної комерційної групи» виводить на двох росіян. Згаданий Сергій Мартинов контролює 20% «СКГ» через компанії «Медпромстрой» і «Інвест проект». Іще 65% компанії-забудовника через «Вест груп консалтинг» належать Романові Митрофанову.

Власник символічної частки в 0,1% «Столичної комерційної групи» – компанія «Палацово-парковий ансамбль». До листопада 2018 року власником 99% цієї фірми була UPD Holdings Limited Хмельницького. Зараз компанією «Палацово-парковий ансамбль» володіють кже згадувані вище Сергій Мартинов і Роман Митрофанов.

Телеканалові «Настоящее время» Василь Хмельницький заявив, що «Жигулін гай» більше йому не належить.

«Мені не відомо, хто зараз є власником комплексу. Минулого року ми продали свою частку в компанії, яка володіла комплексом», – написав він.

Таким чином, порушення санкцій – у вигляді інвестування в кримську нерухомість – тривало не менш ніж три роки (до 2018 року).

Мис Меганом на туристичних форумах називають одним із найкрасивіших, найзагадковіших і найтепліших місць Криму. Назву мису запозичили власники великого торговельно-розважального комплексу в Сімферополі. До анексії дві черги комплексу побудували компанії, пов’язані з Василем Хмельницьким: UTG і «Кримська девелоперська компанія» («КДК»), яка зареєструвала товарний знак Meganom.

У серпні 2014 року Василь Хмельницький оголосив, що виставляє ТРК Meganom на продаж.

Компанія-забудовник цього торговельного комплексу – «КДК» – існує з 2009 року. У 2014-му вона «роздвоїлась»: у російському реєстрі юридичних осіб мовиться, що офіс фірми в Сімферополі, в українському – що він у Києві. Власником в обох реєстрах до квітня цього року був зазначений один і той же кіпрська компанія Mosonco Holdings Limited. Половина цієї компанії до грудня 2018 року належала UPD (Ukrainian Property Development) Holdings Limited Василя Хмельницького. В українському реєстрі Хмельницький і зараз вказаний як кінцевий бенефіціар «КДК».

Але російський реєстр показує іншу картину. За інформацією з ЕГРЮЛ, на жовтень 2019 року кіпрській Mosonco Holdings Limited належать 80% «КДК», решту 20% поділили московська компанія «Рустех» і севастопольський бізнесмен Олександр Реєр.

1 грудня 2015 року «КДК» купила 50% компанії ТОВ «Олді-Сімферополь». Ця фірма управляє магазином будівельних матеріалів Oldi в ТРК Meganom. У відповіді на запит телеканалу «Настоящее время» Хмельницький написав, що не знає про купівлю. «Мені нічого не відомо про це придбання. Можливо, варто уточнювати про таку операцію, якщо вона відбулася, в керівництва цих компаній», – заявив він.

Також нагадаємо, що ТОВ "Волиця-Агро", що входить до складу інвестиційної групи UFuture, планує побудувати на території індустріального парку "Біла Церква" сучасний логістичний комплекс зі зберігання та переробки зернових.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: