#

З 1 липня на Київщині дозволять ловити раків

01.07.2024 16:01
З 1 липня на Київщині дозволять ловити раків
Фото з мережі Інтернет

Сьогодні, 1 липня, табу на добування раків скасовується, отже, рибалкам дозволяється лов цих безхребетних з дотриманням правил любительського і спортивного рибальства

Зокрема, одній людині за добу можна добути 30 раків на водоймах загального користування та 50 — на платних ставках. У Державні екоінспекції Столичного округу нагадали, що мінімальний розмір раків, яких дозволено брати в улов на дніпровських водосховищах становить 11 сантиметрів, на інших водоймах — 10 сантиметрів.

Забороняється вилов членистоногих у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Лов дозволяється:

  • ручним збиранням;
  • раколовкою — "хапкою" з діаметром не більше 70 см і вічком не більше 22 мм;
  • волосінню з приманкою,
  • рогаткою або розщепом — не більше п’яти снастей на ловця.

За незаконне добування раків передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Також порушнику доведеться відшкодувати збитки, завдані рибному господарству. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 332 гривень.

Додамо, що заборона на вилов цих безхребетних на Київському та Канівському водосховищах тривала з 15 грудня, а на інших водоймах Київщини — з 1 грудня. Табу на добування раків встановлюється щорічно задля збереження членистоногих у період спарювання, виношування ікри та першої линьки.

Нагадаємо, що у Таращі у водоймі знайшли тіло потопельника.

Читати "Моя Київщина" у Telegram