#

Заблокувати процедуру банкрутства "Росави" Жеваго НБУ не зміг

05.07.2019 10:27
Заблокувати процедуру банкрутства  "Росави" Жеваго НБУ не зміг
Фото з мережі інтернет
20 червня Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу НБУ та залишив без змін ухвалу Госпсуду Київської області і постанову Північного апеляційного госпсуду, якими було відкрито провадження в справі про банкрутство ПрАТ “Росава” (за заявою голови ліквідаційної комісії цієї компанії) та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів
 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Finbalance".

НБУ заявляв про грошові вимоги до ПрАТ “Росава” на 5,7 млрд грн.

Група "Росава" підконтрольна нардепу Костянтину Жеваго. Вона управляє Білоцерківським шинним заводом.

За даними Фонду гарантування, на 01.01.2019 вкладникам "Фінанси та кредит" у межах гарантійної суми виплачено компенсації на 9,94 млрд грн (сумарні виплати складуть 10,45 млрд грн).

Нацбанк повідомляв, що сукупний обсяг інсайдерських кредитів у портфелі банку "Фінанси та кредит" - близько 22 млрд грн (понад 70% портфелю). Балансова вартість активів банку К. Жеваго становила 45,1 млрд грн, але оцінювачі ФГВФО оцінили їх у 9,9 млрд (22% від "номіналу").

За даними НБУ, борг банку "Фінанси та кредит" по рефінансуванню на середину березня-2018 становив 6,3 млрд грн.

27.09.2017 Апеляційний суд м. Києва відмовився відкривати апеляційне провадження за апеляційною скаргою ПрАТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль" на ухвалу Шевченківського райсуду м. Києва від 29.01.2016, якою було відкрито провадження в справі №761/709/16-ц за позовом НБУ до К. Жеваго про стягнення з нього 1,5 млрд грн заборгованості як з поручителя банку "Фінанси та кредит" по кредитам рефінансування.

Згідно із судовими матеріалами, крім особистої поруки К. Жеваго на 1,5 млрд грн та Білоцерківської ТЕЦ, майновими поручителями банку перед НБУ виступали також "Київський суднобудівельно-судноремонтний завод", "Київмедпрепарат", "Готель "Салют", ТОВ "Будівельна компанія "Основа", ТОВ "Ініціатор-ріелті".

НБУ в рамках позову до К. Жеваго про стягнення 1,5 млрд грн боргу по рефінансу звертався до суду з клопотанням про арешт всього нерухомого й рухомого майна нардепа, у т.ч. акцій Ferrexpo, частки в компанії The Minco Trust (Швейцарія). Шевченківський райсуд відмовлявся задовольнити таке клопотання, мотивуючи тим, що "відсутність конкретизації майна унеможливлює обов’язкову перевірку відповідності забезпечення позову, який просить застосувати особа, позовним вимогам".

Екс-глава НБУ Валерія Гонтарева публічно висловлювала думку, що хоча акції компанії Ferrexpo (основний актив К. Жеваго) ніколи не були в заставі НБУ по рефінансу, забезпеченням була персональна гарантія, а тому К. Жеваго має відповідати по зобов’язанням всіма своїми активами. "Будемо намагатися забрати всі можливі активи для погашення кредиту, під який видана ця гарантія", - казала глава НБУ.

Також вона зауважувала, що хоча персональна гарантія К. Жеваго оформлена за українським законодавством, вона висловлювала надію, що "ми зможемо в усіх судах пред`явити її по будь-якому законодавству". "Може, потім ми дізнаємося про інше громадянство пана Жеваго. Так що ця довга історія ще не закінчилася", - багатозначно констатувала В. Гонтарева.

 

WWW.Работа!!

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: