#

Завдяки повідомленню застреленого СБУ Кірєєва вдалось організувати захист Києва, - WSJ

20.01.2023 18:00
Завдяки повідомленню застреленого СБУ Кірєєва вдалось організувати захист Києва, - WSJ
Денис Кірєєв

Американське видання "The Wall Street Journal" заявило, що вбитий СБУ Денис Кірєєв був тим, хто попередив українську розвідку про план Москви захопити Київ

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на WSJ.

Денис Кірєєв, який був одним із переговорників на українсько-російських перемовинах в лютому, був убитий 5 березня при затриманні представниками СБУ. Його нібито підозрювали у державній зраді.

Однак журналісти американського видання провели розслідування та з'ясували, що саме Кірєєв був тією людиною, яка попередила начальника української розвідки Кирила Буданова про напад на Київ. The Wall Street Journal цитує генерала: 

Якби не пан Кірєєв, Київ, швидше за все, був би взятий.

За словами Буданова, Кірєєв, який займав високі посади у банківській сфері, мав зв'язки із російськими військовими та урядовцями. Його родич у 2003 році став заступником голови СБУ, що й розпалило інтерес Кірєєва до шпигунства. У 2006 році Кірєєв працював на Андрія та Сергія Клюєвих, бізнесменів із Донецька, які були близькі до Віктора Януковича. 

У 2021 році Кірєєв, який перебував на перетині сфер російського та українського бізнесу та безпеки, привернув увагу Буданова. Буданов попросив його використати свої зв'язки, щоб проникнути до російської військової розвідки. Восени 2021 року Кірєєв дізнався зі своїх джерел, що Москва готується до вторгнення, і став першим, хто забив на сполох в Україні.

За словами Буданова, 23 лютого бізнесмен передав йому нові розвідувальні дані: президент росії щойно віддав наказ про вторгнення рано вранці. За словами голови ГУР, Кірєєв також знав головну точку удару - аеропорт "Антонов". Начальник розвідки стверджує, що підказка Кірєєва дала Україні кілька дорогоцінних годин, щоб перекинути війська для протидії російському нападу. 

За словами Буданова, у ніч перед переговорами в Білорусі бізнесмену зателефонували з офісу начальника контррозвідки СБУ Олександра Поклада. Кірєєв вирушив на київський залізничний вокзал разом зі своєю особистою охороною. Він знав, що його можуть арештувати та наказав охороні не втручатись.

Біля Софійського собору до групи під'їхали кілька мікроавтобусів з агентами СБУ, які наказали співробітникам військової розвідки та охоронцям Кірєєва скласти зброю. Кірєєва відвели до мікроавтобуса. Приблизно через 90 хвилин агенти військової розвідки знайшли тіло Кірєєва з кулею в голові.

Президент України Володимир Зеленський підписав документи про нагородження Дениса Кірєєва посмертно медаллю за "винятковий внесок у захист державного суверенітету та державної безпеки".

Нагадаємо, що бійці мобільних груп НГУ, під час тренувань продемонстрували, як вони збивають іранські дрони, аби захистити від їхніх атак Київ та область..

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: