#

Зміни Конституції від Зеленського: як зміниться адміністративний устрій в Україні

16.12.2019 13:25
Зміни Конституції від Зеленського: як зміниться адміністративний устрій в Україні
Фото з мережі Інтернет

Президент Володимир Зеленський пропонує змінити окремі положення Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Lenta.ua".

Перші вибори в громадах будуть проводитися протягом 90 днів після вступу в силу закону про адміністративно-територіальний устрій.

"Після вступу в силу Закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)": одне або кілька поселень (сіл, селищ, міст) з прилеглими територіями набувають статусу громади на підставі і в порядку, визначеному законом. Перші місцеві вибори голів громад, рад громад, окружних, обласних рад проводяться протягом 90 днів після набрання чинності закону, яким встановлюється адміністративно-територіальний устрій", - йдеться в законопроекті.

Документом передбачено, що повноваження сільських, селищних, міських голів та депутатів місцевих рад, обраних на перших, чергових виборах в жовтні 2015 року та місцевих виборах в період з жовтня 2015 року до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)", припиняються з дня набрання повноважень головами громад, відповідними радами громад, окружними, обласними радами, обраними на перших місцевих виборах після вступу в силу закону, яким встановлюватиметься адміністративно-територіальний устрій.

При цьому окремий правовий статус є у Києва.

У законопроекті стверджується, що представляти державу в областях, округах і місті Києві будуть префекти. Їх призначають, як і нинішніх губернаторів - президент з подачі Кабміну.

Термін роботи префекта обмежений трьома роками. Раніше губернатори призначалися на весь термін повноважень президента.

Префекти, серед іншого, будуть мати право зупинити будь-яке рішення місцевих рад, якщо воно, на їхню думку, суперечить Конституції.

Після цього президент може зупинити повноваження глави місцевої ради та подати заяву в Конституційний суд, який повинен в семиденний термін винести свій вердикт.

Також нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проект закону про внесення змін до Конституції країни щодо децентралізації влади.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: