#

З'явилися подробиці візиту кардіологів інституту Амосова в Яготин (ФОТО)

31.01.2020 16:50
З'явилися подробиці візиту кардіологів інституту Амосова в Яготин (ФОТО)
Фото з місця події

Учора, 30 січня, в місті Яготин фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова провели безкоштовне кардіологічне обстеження мешканцям Яготинщини та  Переяславщини

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина"

Акція "Здорове серце" відбулась у дитячій поліклініці КНП "Яготинський центр первинної медико-санітарної допомоги" Яготинської районної ради. Для проходження обстеження пацієнти попередньо мали можливість записатися на прийом до столичних спеціалістів задля уникнення черг. 

Провідні фахівці в області кардіології насамперед оглянули дітей, які потребували кардіологічного обстеження. Проте, перевіритись у столичних медиків змогли і дорослі.  Для обстеження мешканців декількох районів директор Інституту ім Амосова Василь Лазоришинець надав сучасне діагностичне обладнання та кращих фахівців. Голова оргкомітету акції "Здорове серце" Віталій Ярема запевнив, що оргкомітет планує в подальшому проводити огляд у різних районних лікарнях Київської області:

"Близько року тому в нас виникла ідея проводити благодійні акції на Переяславщині і Яготинщині, - це моя Батьківщина. Мене здивувало, що тут велика кількість діток хворіють на серцево-судинні захворювання : в Переяславському районі – 49 дітей, в Яготинському близько 60 дітей. На превеликий жаль, сьогодні в районах та районних центрах висококваліфікована медицина, особливо яка стосується кардіології,  відсутня, тому я звернувся до свого товариша, директора інституту Амосова Василя Лазоришинця і він із задоволенням погодився провести виїзні обстеження діток і надати кваліфіковану медичну допомогу", - розповідає Віталій Ярема.

Зокрема, як повідомив директор інституту ім Амосова Василь Лазоришинець, хворих, які потребуватимуть оперативного втручання буде прооперовано безкоштовно.

"У нас виникла ідея, щоб приїздити не щорічно, а постійно надавати допомогу дітям. В першу чергу ми надаватимемо консультативну допомогу, а якщо буде необхідність то і лікувальну, тобто оперативну. Сьогодні наша бригада приїхала у складі дитячого та дорослого кардіологів, лікаря-діагноста УЗД і кардіохірурга. Тобто це комплексна бригада, яка матиме змогу оцінити стан пацієнтів після чого прийме рішення щодо подальшого лікування. Вже в ході сьогоднішньої розмови з головним лікарем цієї лікарні домовились, що можливо за місяць ми приїдемо знову, адже є необхідність оглянути ще близько 60 діток, які мають проблеми із серцем", - повідомляє Василь Лазоришинець. 

Такі заходи є надважливими, тим паче, що кадрове і технічне забезпечення районів області кардіологами та фахівцями діагностичного профілю залишається проблемним питанням. Як зазначив головний лікар ПМСД Яготинського району Іван Сахно, така подія для Яготинщини є неординарною, адже не кожен день приїздять фахівці такого рівня:

"Завдяки реформуванню, яке проходить в країні, ми сьогодні оснащені обладнанням і  самі справляємось там, де можемо справлятися, але є речі, які не можна зробити на рівні району, а лише в спеціалізованих закладах. Часто батьки дітей, особливо з вродженими вадами серця мають проблему із транспортуванням та обстеження у лікарів третинного рівня. І сьогодні ми, завдяки Віталію Яремі та директору інституту ім.. Амосова маємо спеціалістів, які зроблять фахові заключення. Я сподіваюся, що це не остання наша зустріч", - говорить Іван Сахно. 

На обстеження до кардіологів завітали і ті діти, які вже проходили лікування в інституті ім Амосова. Серед них жителька Яготинського району Валентина із дочкою Дар’єю, яку свого часу оперував академік Василь Лазоришинець.

Кількість хворих на гіпертонічну хворобу та ішемічну хворобу серця з року в рік зростає, тому надважливим є питання доступності  високоспеціалізованої діагностики і лікування. В рамках акції "Здорове серце" Василь Лазоришинець провів лекцію з місцевими лікарями, де розповів про здобутки в кардіології, сучасні методики профілактики, раннього діагностування  та надання допомоги хворим кардіологічного профілю. 

Також нагадаємо, що в Обухові відбудеться безкоштовний консультативно-діагностичний прийом пацієнтів фахівцями ДУ "Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова НАМН України".

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: