#

Рідка, густа, із шоколадом: Якою буває кутя та як її приготувати?

21.12.2023 13:02
Рідка, густа, із шоколадом: Якою буває кутя та як її приготувати?
Кутю в Україні роблять по-різному

Усім звична страва виявляється має безліч рецептів. Вони різняться від області до області, і навіть від родини до родини. Тому ми зібралися для Вам найпопулярніші варіанти приготування куті аби Ви обрали найкращий та вразили родину на Святвечір

Кутя – традиційна різдвяна страва. На Святвечір її готують пісною. Саме слово “кутя” має грецьке походження і означає “варене зерно”. Основними інгредієнтами страви є каша як символ вічного життя, воскресіння; мед - здоров’я, благополуччя; мак і горіхи - родючість, достаток. Єдиного рецепта приготування немає. Кутя схожа на борщ, бо у кожної господині чи господаря своя. До прикладу, у Львівській області вона густа, у Полтавській - рідка з узваром чи юшкою, у Донецькій області її лаштують  з рисом і компотом, у Київській області інколи кутю розмішують мінеральною водою, а в Одесі та на Хмельниччині – подають із халвою. До слова, у голодні роки кутю робили із вареного зерна та розбавляли її узваром із цукрового буряка. 

Також є ритуали, пов’язані з кутею, так:

-        варити різдвяну їжу слід лише у новому посуді;

-        саме її треба їсти першою і останньою під час Святвечора;

-        вважається, що чим багатша (смачніша та ситніша) кутя, тим буде більший достаток і врожай буде у родини;

-        святковою стравою пригощали худобу, щоб вона не хворіла і плодилася у новому році;

-        є також традиція залишати миску куті для душ покійних родичів.

Як же приготувати кутю?

Кутя по-київськи

Для цієї страви Вам знадобиться пшениця, вода, мак, родзинки, горіхи та мед. Пшеницю слід замочити на ніч у воді, а потім зварити. Мак теж потрібно відварити у воді протягом 20 хвилин аби рідина повністю википіла. Після чого мак перетріть у макогоні, м’ясорубці чи кавомолці. Подрібніть горіхи. Далі варену пшеницю треба змішати із маком, родзинками, горіхами та медом. Все, страва готова!


Кутя по-полтавськи

Із юшкою. Як і в київській варіації необхідно зварити крупу, але не пшеничну, а ячмінну. Далі роблять юшку. Її готують із води, перетертого маку та меду. Все це потрібно просто перемішати аби мед розтанув. Чітких пропорцій не має, додавайте інгредієнти за смаком.  Перед подачею на святковий стіл, кашу заливаємо юшкою, також можна покласти до куті запарені родзинки. 

Із узваром. Знову ж таки, відварюємо ячмінну крупу. Та цього разу окрім каші, треба приготувати і узвар. Для нього беруть сушені груші, яблука та вишні. Їх заливають водою та варять разом приблизного годину. Коли усе готове, насипаємо кутю у миску та додаємо узвар разом із фруктами та медом. Смачного!


Кутя по-львівськи

У Львові приготування куті – це чоловіча справа. Жінки лише допомагають. Для її створення перш за все слід перетерти у макогоні мак. Потім треба відварити пшеничну крупу. Далі додаємо до святкової страви усе по-черзі: жменя волоських горіхів, мак і родзинки, мед, утім - небагато, одну ложку. До речі, звідси – і приказка – передати куті меду.

Кутя від шеф-кухара Юрія Кошика

Це сучасна інтерпретація куті, її гастрономічна версія. За рецептом Юрія Кошика Вам знадобляться такі продукти як: кутя пшенична, мак, родзинки, мед, цукор і грецькі горіхи. З незвичного використворуємо в’ялену журавлину, ялівець як спецію, екстракт солодовий для підкреслення агресивності смаку, мед гречаний і бруньки сосни, зварені у цукровому сиропі. Головний секретний інгредієнт - чорний шоколад. Першим ділом варимо кутю, потім перетираємо мак у блендері, нарізаємо горіхи, шоколад та  подрібнюємо у ступі ялівець. Збирається страва по –чергово: спочатку сухі, а потім вологі компонети. Тому ми першими змішуємо горіхи, в’ялену журавлину, ялівець, шоколад і сипемо трішки солі. Вона по-перше підсилить смак, а по-друге, який святковий стіл без свяченої солі. Далі – родзинки, бруньки сосни, кутя, мак, на фінал - мед і солод. Останнього треба декілька капель, бо він має різкий солодовий смак як бородинський хліб. За порадою шеф-кухара, цю кутю варто їсти одразу, а не чекати поки вона настоїться.

Важливо, що за правильних умов, зберігати святкову страву можна у холодильнику тиждень, і вона не зіпсується.

Отож, обирайте, який рецепт Вам більше до вподоби, та дивуйте рідних за Різдвяним столом. Щасливих свят!

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Антон Болбочан
журналіст
Теги: