#

Анатолій Стеценко (депутат Фурсівської селищної громади): Хто намагається перезапустити брудні "схеми" на ремонті доріг

27.05.2019 05:27
Анатолій Стеценко (депутат Фурсівської селищної громади): Хто намагається перезапустити брудні "схеми" на ремонті доріг

Як відомо, у тендері в Україні головне не участь, а перемога. В деяких випадках замовник може поставити умови так, що все одно переможе той учасник, який потрібен замовнику. Така ситуація ледь не трапилась і у селі Фурси Білоцерківського району. Минулого року Фурсівська сільська рада оголосила тендер та заключила договір із приватною фірмою про асфальтування та дорожні роботи на суму майже 3 мільйони 100 тисяч гривень. Ремонт дорожнього покриття  почався пізно восени, але з початком морозів роботи довелося зупинити.  При цьому фірма підрядник запросила 1 мільйон гривень за вже виконані на тому етапі роботи, а решту зобов’язувалась виконати з приходом весни.

На той час вони позрізали асфальт, наробили багато дірок, на що люди почали скаржитися. Відтак депутати Фурсівської сільської ради все ж вирішили перервати договір з цією фірмою та більше з нею не працювати. Щоправда, ця процедура була нелегкою, депутати жваво це обговорювали, і на одній із весняних сесій вирішили, що треба оголошувати новий тендер. Цього разу – на 2 мільйони 800 тисяч. А коли тендер відбувся і  вже підводилися його підсумки, виявилося що в ньому фігурували три фірми,  і третя з яких – саме та, з якою раніше Фурсівська сільська рада не «спрацювалась». 

Як ми всі знаємо, диму без вогню не буває, тим паче що до мене дійшла  інформація про те, що сільський голова Микола Фурсенко усіма силами намагається, щоб б саме ця, попередня фірма перемогла. Це наводить на певні думки…

Коли результати тендеру ще не були об’явлені, але було офіційно видно, хто яку суму з виконавців подав, різниця між першим і третім місцем становила 600 тисяч гривень. Також відомо, що після цих результатів була спроба вплинути на  тендерний комітет, що  б той  знайшов недоліки у перших двох фірмах а ті відповідно не пройшли по умовах тендеру.

Власне тому я попередив  деяких членів тендерного комітету: якщо фірма №3 стане переможцем, то я особисто подам депутатський запит на сільську раду, а потім звернусь із заявою до СБУ, прокуратури та поліції, аби вони провели розслідування з цього приводу.

Це таки дало свій результат адже з рештою все відбулось по закону і ніхто не «протягнув» свою фірму, як це планувалось зробити. Засідання тендерного комітету  визначили переможницею  ту фірму, яка  теоретично виграла і дала найменшу ціну -  2 мільйони 177 тисяч грн.. Наразі договір вже підписано і роботи по ремонту доріг розпочнуться з дня на день.

Для мене зрозуміло одне: якби я не зацікавився цим тендером, то навряд чи все відбулось по закону.  Я не можу припускати, що в цьому був зацікавлений хтось із депутатів, але точно знаю про зацікавленість апарату сільської ради – того, хто безпосередньо є розпорядником коштів, тобто сільський голова одноосібно.

Читати "Моя Київщина" у Facebook