#

Ірина Федорів (журналіст): Чому Бно-Айріян ігнорує екологічну катастрофу у Коцюбинському

26.09.2019 09:42
Ірина Федорів (журналіст): Чому Бно-Айріян ігнорує екологічну катастрофу у Коцюбинському

Екологи твердять, що під Києвом у селищі Коцюбинське – екокатастрофа. 8 місяців вода з-під крану з фекаліями. Під кінець літа з'явилися ще й ентерококи.

Результат роботи місцевої самопроголошеної влади і команди голови ОДА

Голова ОДА запланував під'єднати водопостачання селища до Києва, і облрада відголосувала. Це єдиний плюс.

Далі суцільне провисання в роботі:

1) Причина зараження води не виявлена. 2) Громада належним чином не була повідомлена вчасно про зараження води. Коцюбинці скидалися на друк самвидаву, щоб інформувати людей. 3) Винні до відповідальності не притягнуті. Нема відповідальності – труїти можна й далі. При цьому в ОДА контролююча функція. 4) Якість води погіршилася – додалися ентерококи.

Приїзд голови ОДА в форматі "потьомкінской дєрєвні"

І от при тому, що головні напрямки в роботі завалені, мені дзвонять журналісти СТБ і 1+1 та кажуть, що 24 вересня в Коцюбинське їде на зустріч з "громадою" особисто голова ОДА Бно-Айріян. Вони отримали про це відповідний анонс з ОДА.

Формулювання "зустріч з громадою" викликало в мене щирий подив. Жоден із заявників, які зверталися до голови ОДА, не були про це проінформовані. Напрошувався умовивід, що готують зустріч у форматі "потьомкінського села". Ну, це як епізод у легендарному фільмі "Убить дракона". Залишалося питання, чи Бно-Айріян зможе зіграти якісно роль Ланселота.



У соцмережі голова ОДА переконував, що зустріч запланована не з громадою, а з радою.



Це мене ще більше здивувало, бо в мене в будинку живе голова комісії з питань ЖКГ Олександра Куцан, яка й була заявником. Голова комісії дізналася про захід з мого посту в ФБ, який би я не зробила, якби не колеги з загальнонаціональних телеканалів.

Час для зустрічі був ще той – 15:40. Тобто, коли люди на роботі або тягнуть дітей з садків і шкіл.

До того, як потрапити до Будинку культури, голова ОДА Бно-Айріян вирішив пройтися селищем разом із самопроголошеною владою. Питав людей, чи смердить їм вода. Ну, тут, як у фільмі "Убить дракона", його чекали "лутшиє люді города": 80 % сказали, що не смердить.

Це дикий популізм. За наявності аналізів, які свідчать про фекальне забруднення води і про те, що у воді ентерококи, ходити опитувати людей про запах – це все одно, що ходити по мінному полю і питати простих людей, чи це навчальна чи реальна граната. 80% кажуть – навчальна. 20% – реальна. І з тобою йде сапер, який каже, що реальна. Ну от так це приблизно й виглядає...

Далі було ще цікавіше. Я точно знаю, що самопроголошена влада, щоб забити зал своїми людьми, тягнула комунальників, бюджетників, так званий в селищі батальйон "В'язаний берет". Вони всі кинули важливі для себе справи, щоб заповнити зал і переконувати голову ОДА, що в Коцюбинському цілюща вода і вона не смердить. Ви уявляєте собі, щоб люди, в яких нема проблем, просто так пішли поговорити в робочий час? Яка мотивація? Чим мотивували? Картинка потьомкінського села.

На щастя, було кілька десятків активних і свідомих мешканців, які таки встигли на зустріч. І тут варто додати, що Бно-Айріян виявився хорошим модератором і не просто давав слово всім сторонам, а й не давав "батальйону беретів", який має функціонал переривати і кричати, перевищувати допустимі децибели.

Навіть коли самопроголошена влада не горіла бажанням давати мікрофон голові профільної комісії ЖКГ, яка досконало знає проблему, він наголосив, що у всіх має бути рівний доступ і думка кожного рівноважлива. Це плюс.

Разом із головою ОДА приїхав і представник Держекоінспекції, який наголосив публічно, що це екокатастрофа, діяльність УЖКГ "Біличі" несе загрозу здоров'ю мешканців. Все зафіксовано на відео.

І якщо представник Держекоінспекції твердить у присутності голови ОДА, що діяльність УЖКГ "Біличі" завдає шкоди здоров'ю населення, то в людей виникає питання: а де прокурор? І чому за те, що 8 місяців людей труять і страждає, зокрема, здоров'я немовлят, ніхто не поніс відповідальності?

Голова профільної комісії Олександра Куцан тримала плакат: "Відповідальності нуль. ГО*НО в Н2О". Бно-Айріяну плакат не сподобався. Він був би не проти, аби плакат прибрали.


Куцан питала про те, чому нікого не притягнули до відповідальності. Дійсно, яка мета візиту в селище? Що змінилося? Держекоінспекція як казала, що вода лайно і це шкодить здоров'ю громади – так і каже. Вода як смерділа, так і смердить. Це ж не візит задля візиту? За цей час можна було поїхати до прокурора і відкрити вже надцять разів кримінальне провадження, і притягувати до відповідальності. І той, хто має це усувати – швидше б рухався.

1) Хто в УЖКГ "Біличі" відповідає за контроль якості води?

2) Хто відповідальний за визначення джерел зараження води?

3) Хто відповідає за оповіщення населення?

4) Хто відповідає за підвіз води і контроль її якості?

5) Хто відповідає за призначення керівника УЖКГ "Біличі"?

Якщо вже рік як Даніш самопроголосився мером і усунув обрану громадою голову селища з реєстру, призначив свого керівника УЖКГ "Біличі", то вся відповідальність лежить на ньому, а з липня-місяця, коли звернулися до Бно-Айріяна – і на голові ОДА.



У заяві від липня-місяця голові ОДА чітко написали, хто і які статті закону порушив, і з липня-місяця голова ОДА, який має виконувати свій функціонал і здійснювати функцію ефективного контролю, є співвідповідальним, і якщо не вжито заходів реагування й не було комунікації з правоохоронними органами – злочин, який завдає шкоди здоров'ю, покривається.



Голова ОДА вирішив перевірити особисто, чи смердить вода. Він це зробив у моєму будинку і визнав, що смердить. На третій місяць має вже бути зрозуміло, що це не запах політизації питання, а запах гівняної безгосподарності.

Публічно вимагаю в голови ОДА припинити бездіяльність і звернутися до правоохоронців. Якщо за злочин не буде відповідальності – він буде повторюватися, а на авторитет голови ОДА, який призначений гарантом Конституції, можна не зважати.

Матюшина домоглася і в судовому порядку відкрила кримінальне провадження.



Як у людини, яку обрала громада і яку з посади усунув фігурант кримінальних проваджень Даніш, знайшлася можливість піти в суд, змусити відкрити ЄРДР? За відсутності зарплати і працівників, яким можна це делегувати. А у голови ОДА не знайшлося в штаті кому делегувати написання звернення до правоохоронних органів. І всі на зарплаті. Це до питання KPI.

Дуже скоро сподіваюся голову ОДА знову побачити в Коцюбинському. Ми не хочемо говорити "за жизнь" і бути потьомкінським селищем. Ми хочемо знати 1) кого притягнуть до відповідальності 2) кого звільнено за профнепридатність 3) коли буде нормальна вода 4) що є джерелом зараження води 4) хто контролює якість підвозу води.

Наступного разу просимо інформувати про свій приїзд заздалегідь. Молоді мами, які б'ються за інтереси громади, вирощують цій державі нових платників податків, мають ще й працювати, щоб сплатити державі податки, з яких голова ОДА разом з апаратом отримує зарплату.

Читати "Моя Київщина" у Facebook