#

Купівля приміщення під НЦАП – це афера

Володимир Бабенко (депутат Білоцерківської районної ради)

03.03.2020 07:44
Купівля приміщення під НЦАП – це афера

30 серпня 2018 року під час пленарного засідання 55-ї сесії міської ради депутати ухвалили рішення про купівлю у комунальну власність територіальної громади м. Біла Церква об’єкта незавершеного будівництва нежитлової будівлі (76% готовності, орієнтовною площею 4,4 тис. кв. м) за адресою вул. Театральна, 5.

Вартість недобудови, у якій мав бути розміщений ЦНАП, – 24,3 млн грн. "За" проголосувало 39 із 40 депутатів, присутніх у сесійній залі. Водночас, і про це стало відомо пізніше, 4 липня 2018 року приміщення по Театральній, 5 було продане від однієї фізичної особи іншій за ціною 4,4 млн грн.

З часом цим питанням зацікавилося НАБУ, і 9 січня 2019 року слідчі антикорупційного бюропровели обшуки у приватному помешканні міського голови Геннадія Дикого та у приміщенні міської ради. Були вилучені документи по справі та особистий телефон мера.

Кошти громади у сумі понад 20 млн грн просто вкрали, використавши злочинну схему та ввівши в оману депутатів БМР. Саме тому я вирішив самостійно розібратися у ситуації, дослідивши її крок за кроком.

Отже, приміщення за адресою вул. Театральна, 5 до продажу міській раді належало ТОВ "ТРК "Театральний". Починаючи з 2009 року, його намагалися продати. Білоцерківські ріелторські компанії оприлюднювали оголошення про продаж, проте безуспішно.

18 березня 2018 року міська ріелторська компанія намагалася продати приміщення по Театральній, 5 за 705 тис. доларів, або 18-19 млн грн, але це все одно не 24,3 млн, на які погодилася міська рада, – обурюється Володимир Бабенко та додає, що ступінь готовності у ріелторів різний – загалом до 80%.

4 липня 2018 року у ТОВ "ТРК "Театральний" приміщення придбали дві фізичні особи – Наталія Сокирко та Павло Ходаківський, за балансовою вартістю 4,5 млн грн.

Уже 10 липня 2018 року Геннадій Дикий зареєстрував проєкт рішення "Про придбання у комунальну власність територіальної громади міста Біла Церква об’єкта нерухомого майна", а секретар міської ради Вадим Кошель підписав його до оприлюднення.

Згідно із проєктом рішення мета придбання приміщення – "належне та ефективне функціонування виконавчих органів міської ради… Це так би мовити декларація про наміри Геннадія Дикого. У цьому проєкті рішення поки що немає ціни, лише висловлено бажання придбати приміщення. Про ЦНАП також не йдеться.

Так, з 4-го до 10 липня 2018 року, коли з’явився проєкт рішення міського голови, лише через п’ять діб, встановлюється ступінь готовності будівлі на рівні 76%. Проте, як відповідні відділи і управління міської ради встигли встановити це – не зрозуміло.

26 липня 2018 року на сайті міської ради з’явилося оголошення про придбання у власність територіальної громади міста Біла Церква нежитлового приміщення для розміщення ЦНАПуз метою підвищення якості надання адміністративних послуг… У документі вказана ступінь готовності приміщення – 76% та орієнтовна вартість об’єкта – 24,3 млн грн.

Одночасно вивчалися начебто інші можливі варіанти придбання приміщення для розміщення ЦНАПу, які мають бути подані до 10 серпня, але ці "інші можливі варіанти" не розглядалися.

 Цей пункт в оголошенні фейковий! Його мета – ввести в оману білоцерківців і депутатів міської ради. Я впевнений, що спочатку потрібно було розмістити оголошення, а потім уже готувати проєкт рішення, але все було зроблено навпаки.

27 серпня 2018 року відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань інвестицій, регуляторної політики, торгівлі, послуг та розвитку підприємництва, власності, комунального майна та приватизації під головуванням Сергія Мартинюка, на якій не було кворуму (5 осіб). На засіданні обговорювали проєкт рішення від 10 липня 2018 року "Про придбання у комунальну власність територіальної громади міста Біла Церква об’єкта нерухомого майна", його доповідав тогочасний керуючий справами Сергій Постівий.

Доповідь Сергія Постівого на депутатській комісії містила, так би мовити, елементи словесної казуїстики. Він говорив, що питання придбання об’єкта нерухомого майна – декларативне, проте, за його словами, юридичне управління вже відпрацювало договір, оцінка приміщення є – 24,3 млн грн. 

Кворуму не було, але депутати вирішили просто винести питання на сесію, де воно і буде власне розглядатися.

Наступного дня, 28 серпня 2018 року відбулося спільне засідання депутатських комісій, із 42 депутатів були присутні 14-16. Вони також не могли приймати рішення, тому що не булокворуму, але вислухали доповідь тодішнього профільного заступника Валерія Гнатюка, який сказав, що міський голова у відрядженні, але уповноважив його довести інформацію до відома депутатів.

Валерій Гнатюк розповів, що було оголошення на сайті БМР, що були "інші пропозиції" щодо розташування ЦНАПу (наприклад, будівля колишнього "Укрсоцбанку", домобудівельного комбінату на Сквирському шосе, будівля біля "Льодового палацу"), але наразі відділ державного архітектурно-будівельного контролю, управління капітального будівництва,управління містобудування та архітектури все обрахували (проте розрахунків не продемонстрував) і встановили, що найкраща пропозиція – приміщення по вул. Театральна, 5. Мовляв, на його добудову потрібно 40-50 млн грн.

За словами Валерія Гнатюка, на той час існувало три застереження для відкриття ЦНАПу в приміщенні по Театральній, 5 – відсутність електропостачання (але проблему можна вирішити під час реконструкції площі Небесної Сотні), відсутність паркування (знову ж таки під час реконструкції площі Небесної Сотні, зазначив Валерій Гнатюк, зробимо підземний паркінг, який буде сполучений із будівлею майбутнього ЦНАПу тонелем, окрім того, поряд синя будівля – пам’ятник архітектури місцевого значення, колишній готель, він має бути знесений, жителів із декількох квартир переселимо, на місці будівлі облаштуємопаркінг), відсутність тепло- і водопостачання (вирішимо за рахунок встановлення на даху сонячних батарей). У березні 2019 року, за словами Валерія Гнатюка, буде готова проєктно-кошторисна документація, а у березні 2020 року новий ЦНАП почне роботу. Отаке "космічне майбутнє" описав заступник міського голови, проте на той момент депутати не бачили жодних документів.

Далі, робить припущення депутат, того ж 28 серпня 2018 року після спільного засідання депутатських комісій Геннадій Дикий повернувся із відрядження і підписав порівняльну таблицю до проєкту рішення від 10 липня 2018 року. Зокрема були внесені такі зміни – з’явилися дозволи, імена конкретних власників – Павло Ходаківський, Наталія Сокирко, вартість 23 955 763 грн, зокрема ПДВ – 3 099 627 грн.

Другим пунктом у проєкті рішення значиться – "затвердити проєкт договору купівлі-продажу об’єкта незавершеного будівництва".

Сума близька до 24 млн грн з’явилася невипадково – місто отримало із державного бюджету субвенцію на таку суму для поліпшення соціально-економічного розвитку. І попередньо депутати уже затвердили прийняття коштів і направили їх на реконструкцію Горбатого мосту.

Якби із державного бюджету прийшло 30 млн грн субвенції, то будівля по вул. Театральна, 5 коштувала б 30 млн грн.

30 серпня 2018 року відбулося пленарне засідання 55-ї сесії міської ради, на яке прибувколишній народний депутат Хвича Мепарішвілі. Він виступив з трибуни, сказав, що місто отримало 24 млн грн з державного бюджету для поліпшення соціально-економічного розвитку, що недобудоване приміщення потрібно купити, обіцяв завести кошти на добудову ЦНАПу, який почне працювати у березні-квітні 2020 року.

Ми поставили йому запитання, Хвича Мепарішвілі завірив, що держава ще виділить кошти, потрібно швидко купувати будівлю. І хоча ми не бачили документів (оцінкитощо), але повірили народному депутату.

Сесія голосує за – 39 депутатів підтримують проєкт рішення.

Потрібно віддати належне нашому юридичному управлінню, тому що воно надало зауваження до проєкту рішення, а саме до змін, які вніс Геннадій Дикий.

Які саме, мені не відомо, тому що триває слідство, але я впевнений, що міський голова сховав їх "під сукно" та не довів їх як автор проєкту до відома депутатів. Аби він це зробив, ми не проголосували б "за" 30 серпня.

Більше того, коли детективи НАБУ вилучали документи з кабінету міського голови, вони знайшли зауваження юридичного управління, саме тому, за його словами, він може стверджувати, що його просто ввели в оману.

У мене були папери, що будівля по вул. Театральна, 5 була куплена 4 липня 2018 року за 4,5 млн грн, були копії договорів, він розумів: щось відбувається не те. А тому поспілкувався з громадськими активістами та передав їм документи.

Вивчивши надані папери, громадські активісти зробили повідомлення про корупційне кримінальне правопорушення до НАБУ. Одночасно 3 вересня 2018 року, коли проєктирішень сесії ще не були підписані, громадські активісти надіслали Геннадію Дикому звернення. Також повідомили, що дослідили питання, та попросили не підписувати рішення. Проте 11 вересня 2018 року міський голова відповів, мовляв, усе законно.

На цей момент уже було підписано рішення сесії та договір купівлі-продажу. Транзакції були проведені в день підписання договору, який був засвідчений нотаріально, суми були вказані з ПДВ.

Я теж голосував за проєкт рішення, адже щиро вірив, що нас не дурять, вірив, що бюджет міста отримає майже 4 млн грн ПДВ, але його спіткало розчарування. – До експертної оцінки згідно із чинним законодавством мала бути рецензія сторонніх оцінювачів, щоб перевірити правильність дотримання методики оцінювання. Але Геннадій Дикий, який підписав договір і переказав кошти, її не мав, він зрозумів, що оцінювання можуть вважати фейковим, якщо методика неправильна, а отже і ціна може бути інша. Тому вони домовляються з рецензіатами, і наприкінці вересня рецензія видається заднім числом – 29 серпня.

Далі більше, юристи наголошують меру на тому, що в нотаріальному договорі та в платіжках указали ПДВ, а фізичні особи не є платниками ПДВ. Геннадій Дикий вирішує і це питання – реєструє ще один проєкт рішення, і 11 жовтня 2018 року з’являється проєкт "Про внесення змін до рішення міської ради від 30 серпня 2018 року "Про придбання в комунальну власність територіальної громади міста Біла Церква об’єкта нерухомого майна", де відбувається заміна: "слова "в тому числі ПДВ" замінити на "без ПДВ" у зв’язку з технічною помилкою". Договір знову завіряється нотаріально, на що витрачають кошти з міського бюджету.

Того ж таки 11 жовтня 2018 року було відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5, ст. 191 ККУ детективом НАБУ. Наразі триває слідство.

Мета цього депутатського розслідування – повернути коштигромаді міста. Я впевнений, що розраховувати на допомогу держави, як про це говорить міський голова, не варто, поки триває слідство НАБУ.

Тим часом, ЦНАП уже міг функціонувати у новому приміщенні, і на це можна було витратити значно менші кошти, адже я досі не відкидаю можливості придбання у користування громади міста приміщення колишнього "Укрсоцбанку" з усіма необхідними потужностями, додатковими будівлями та землею лише за 20 млн грн. Що з цього вийде, покаже час.

Читати "Моя Київщина" у Facebook