#

Наталія Бігарі (депутат Київської обласної ради): Я знаю, хто причетний до знищення театру в Білій Церкві

17.12.2018 10:27
Наталія Бігарі (депутат Київської обласної ради): Я знаю, хто причетний до знищення театру в Білій Церкві

Нещодавно я, як депутат обласної ради, побувала на перших колективних зборах театру імені Панаса Саксаганського у Білій Церкві. Мене вразило, що театру, який був ще рік тому, уже немає. Зайшовши в приміщення театру, ти вже не відчуваєш тієї ноти творчості, того позитиву, який був раніше. Це просто будівля з непорушною тишею…

Мене дуже збентежила поведінка керівника театру. Я не хочу його критикувати і засуджувати як людину, але пан Пущак, за весь час проведення зборів, жодного разу театр не назвав театром. Весь час він повторював слово "підприємство". Відповідно у мене склалося враження, що я знаходжусь в приміщенні заводу, де виготовляють якусь продукцію, а не в театрі, який є кузнею творчості.

Хоч він перебуває на посаді короткий термін, але навіть не намагався знайти спільної мови з колективом. Всі присутні почули основний меседж: "Я говорю – всі мовчать". Особисто я не розумію, як директор може керувати процесом та вибудовувати стратегію розвитку, коли з колективом немає спільної мови. 

Але найдивніше те, що перша прем’єра театру, при в.о. директора Пущаку, пройшла без його участі. Представлення прем’єри для керівника, як народження дитини, тому він у першу чергу повинен бути в залі та спостерігати за грою акторів та реакцією залу. Але пан Пущак сприймає театр, як підприємство...

Аналізуючи ситуацію, яка відбулась за короткий термін перебування Пущака на посаді, мені жахливо чути, що колектив практично зруйнований. Більше 50 театралів просто звільнилися. Жахливо дивитися на ситуацію, коли театр перетворюється на майданчик, який згодом будуть здавати в оренду іншим театральним і концертним колективам, але при цьому знищивши свій колектив.

Мені не зрозуміло, як сьогодні керівник, прийшовши на посаду, не володіє повністю інформацією про театр. Коли я запитала про вартість квитка на дитячу виставу, з огляду на прийдешні новорічні свята, відповіді не почула. Хоча я точно знаю, що ціни на білети зросли. А для мене важливо, щоб середньостатистична родина мала змогу купити для дітей квитки в театр і подарувати Новорічне свято.

Окрім того, я проаналізувала цифри відвідування глядачів за останні три місці в театрі. Можу з упевненістю сказати, що кількість глядачів, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зменшилася на 3 500. Театр занепадає... Якщо ми зараз це не зупинимо, то повернути театр до минулорічного стану мало кому вдасться.

Я розумію, що пан Пущак частково утримує колектив і фінансово справляється, але по одній простій причині – йому в спадок ще залишилися кошти, які заробив театр при керуванні Усковим. Зараз театр абсолютно нічого не заробляє, а свої слова я можу підтвердити фактами. Кількість виїзних вистав зменшилася в два рази. До прикладу в минулому році їх було 37, а в поточному – 19. Для мене залишається великою таємницею, як пан Пущак збирається далі керувати театром. Ще більше непокоять факти "репресій" відносно тих театралів, які вчора відстоювали позицію колективу та минулого керівника. 

Також дуже тривожить те, що багатьом актрисам, які знаходяться в декретній відпустці, Пущак публічно заявляє, що не може оплачувати оренду житла. А все тому, що керівник не в змозі зробити так, щоб театр заробляв кошти на спецфонд, які йшли б на оплату оренди квартир. Хоча під керівництвом Ускова театр міг все оплачувати…

Пана Пущака певні особи поставили керівником, але не приватного підприємства, де він може робити все що йому заманеться, а комунального обласного театру. На конкурсній комісії він публічно заявляв про те, що має стратегічний план розвитку, а наявних коштів вистачить, аби не доводити театр до критичної точки. Проте за короткий термін роботи на посаді в.о. директора він зробив чотири фінансові перевірки закладу. Результати моніторингу не були публічно показані ні колективу театру, ні депутатам облради. Більше того, на кожну перевірку із спецфонду виділяється від 27 до 30 тис грн.

Приходить момент, коли треба знати "героїв", які мають відповідати безпосередньо перед театральним колективом та громадою. Один із таких героїв – пан В’ячеслав Хмельницький, який очолює комісію по комунальному майну в Київській обласній раді та є представником партії "Свобода". Ця людина проживає у Білій Церкві. Головним лобістом пана Пущака був саме Хмельницький. Чому сьогодні Пущак підписує контракти про підряди саме з тими громадськими організаціями, які безпосередньо брали участь у конкурсній комісії? Я впевнена, що саме Хмельницький лобіював громадські організації, які увійшли до складу конкурсної комісії. Чому сьогодні Пущак на посаду головного режисера запрошує пана Добролюбова, який на комісії давав рекомендації новому директору? А це просто своєрідна оплата послуги… Чому сьогодні керівництво облради прислуховується до позиції Хмельницького, а не до позиції інших депутатів, які захищають театр? Чому сьогодні вже третій рік поспіль іде боротьба, а голова облради ніяк не може приїхати до театру і подивитися, що насправді відбувається? Є дуже багато запитань, але також є розуміння, що не може одна людина вплинути на всю ситуацію...

Ми зараз готуємося до сесії, де маємо прийняти бюджет на 2019 рік. Мені сумно констатувати той факт, що Департамент фінансів і Департамент культури не розуміють, як зараз профінансувати театр. Виділення коштів на комунальний заклад передбачається лише на перший квартал 2019 року, бо дуже швидко звільняються актори, тому не можливо спрогнозувати, що завтра буде з театром. За декілька місяців такого керування, він просто зникне, що, напевно, певним політикам дуже вигідно…

Я вірю і маю надію, що правда переможе і все стане на свої місця, бо сесійна зала не дасть певним політичним діячам знищити театр. Я гадаю, що на сесії депутати відповідально поставляться до даного питання і проголосують за повернення на посаду того керівника, який дійсно створив цей колектив, дав життя театру. Єдине, за що я переймаюсь, аби питання про призначення директором Пущака було винесено на найближчу сесію, а не  відкладено на потім.

Читати "Моя Київщина" у Telegram