#

Наталія Кацер-Бучковська (народний депутат України): Чорнобиль. Світла сторона

03.05.2019 08:05
Наталія Кацер-Бучковська (народний депутат України): Чорнобиль. Світла сторона

Ми не можемо змінити історію, проте, ми можемо зробити так, щоб вона не повторювалася і мінімізувати наслідки аварії, зробивши територію аварії безпечною та корисною для держави.

Дякуючи зусиллям Міністерства екології та природніх ресурсів Семерак за останні 4 роки зона відчуження значною мірою видозмінилася. На території ЧАЕС було побуловано Об'єкт НБК "Укриття", Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), розгалужена система поводження з радіоактивними відходами (РАВ) України "Вектор" та об"єкт відновлювальної енергетики - сонячну станцію потужністю 1 МВт - експерементальний проект з перетворення зони відчуження в зону чистої енергетики.

Об'єкт НБК "Укриття" - новий безпечний конфаймент, розрахований на 100 років

Об’єкт "Укриття" - наймасшатніший проект, який не має аналогів у світі, побудований за 206 діб. Будівництво об'єкта загальною вартістю понад 2,1 млрд євро було реалізовано за підтримки десятків країн-донорів, а також на кошти ЄБРР. Висота арки дорівнює 110 м, довжина - 150 м, ширина - 260 м і вага понад 31 тис. тон. Заявлений термін експлуатації складає 100 років. Основною функцієюю нового саркофага є обмеження поширення радіоактивних речовин, що перебувають в об'єкті Укриття. Новий конфаймент накрив 4й реактор у листопаді 2016 року. Пріоритетами на найближче майбутнє є здача в експлуатацію НБК та перехід до демонтажу нестабільних конструкцій об'єкта "Укриття" до 2023 року — кінцевого терміну служби стабілізаційних конструкцій "Укриття".

Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) - об’єкт, який має стратегічне значення для забезпечення ядерної безпеки України. Через відсутність власного централізованого сховища Україна змушена щорічно витрачати до 200 млн дол., оплачуючи послуги з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива на території Росії. Контракт на будівництво ЦСВЯП між Енергоатомом і Holtec International був підписаний ще у 2005 р., проте проект довгий час був фактично заморожений. Реальні роботи за проектом були відновлені у 2014 р. Будівництво на майданчику ЦСВЯП розпочалось 9 листопада 2017 р. Генеральний підрядником з будівництва є компанія БК "УКРБУДМОНТАЖ". Ще три роки тому на місці, де наразі активно ведуться будівельні роботи, не було нічого. Наразі, будівельна готовність ЦСВЯП складає понад 75%. Термін введення в експлуатацію першого пускового комплексу заплановано на 2020 рік. 
Централізоване сховище – автономна ядерна установка, яка забезпечить тривале зберігання ВЯП з реаторів типу ВВЕР, діючих енергоблоків РАЕС, ХАЕС та ЮУАЕС, з проектним терміном експлуатації до 100 років. Проектування ЦСВЯП виконано українським проектантом – Київським інститутом "Енергопроект". Проектна місткість ЦСВЯП складатиме 458 контейнерів HI-STORM, які зможуть вмістити у собі 16 529 відпрацьованих паливних збірок. Загальна кошторисна вартість спорудження ЦСВЯП - 37,2 млрд грн. 

Комплекс виробництв "Вектор" - розгалужена система поводження з радіоактивними відходами (РАВ) України. До компексу входять спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів, Централізоване сховище відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання, приповерхневе сховище твердих РАВ, приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів та вся необхідна супутня інфрастуктура.

Читати "Моя Київщина" у Telegram