#

Олексій Колосов (начальник філії Державної установи "Центр пробації" у місті Києві та Київський області): Пробація на шляху зменшення поширення ВІЛ-інфекції туберкульозу та гепатиту С

13.05.2019 11:38
Олексій Колосов (начальник філії Державної установи "Центр пробації" у місті Києві та Київський області): Пробація на шляху зменшення поширення ВІЛ-інфекції туберкульозу та  гепатиту С

ВІЛ, гепатит, туберкульоз, СНІД - вам про щось говорять ці слова? Ви коли-небудь заходили до "Вікіпедії", щоб зрозуміти, чим ВІЛ відрізняється від гепатиту? Хвала Богу, якщо у Вас не виникало такої необхідності … ВІЛ, як і хронічний гепатит і туберкульоз, належить до числа захворювань, стійких до ліків. Але чи робиться щось в нашій країні для профілактики і лікування серйозних хронічних захворювань?

Державна установа "Центр пробації" спільно з "100 відсотків життя. Київський регіон" у рамках проекту "Заради життя" націлені на збільшення рівня виявлення випадків захворювань, посилення диспансерного спостереження, лікування та утримання під наглядом осіб, які перебувають на обліку та живуть з ВІЛ, туберкульозом та гепатитом С.

Ми прагнемо виявити реальну картину поширення ВІЛ-інфекції, туберкульозу, гепатиту С та проінформувати про неї населення. Адже, наприклад вірус імунодефіциту поширюється не тільки серед наркоманів, а й статевим шляхом. І майже половина хворих інфікована через незахищений статевий акт. Тому так важлива профілактична робота.

Уже протягом десяти місяців на базі та Білоцерківського міськрайонного та Деснянського районного відділів філії ДУ "Центр пробації" у м. Києві та Київській області працюють консультативні кабінети, де засуджені мають змогу безкоштовно пройти експрес тест на наявність ВІЛ інфекції чи гепатиту С, незалежно від результату тестування, отримати консультацію та за потребою подальше обстеження та лікування. Головна перевага таких тестів це доступність та швидкість. Вже за 20 хвилин підоблікові можуть отримати перші результати обстеження.

У середньому, у дні прийому, до фахівців служби пробації та консультативного кабінету приходить близько 150 осіб. Під час таких візитів проходить консультування та анкетування осіб близько 50 осіб, що перебувають на обліках структурних підрозділів філії "Центру пробації" у місті Києві та Київській області.

До того ж, задля виявлення у суб’єктів пробації захворювань на туберкульоз, соціальні працівники проекту "Заради життя" замовляють пересувний флюорограф. Під час останнього обстеження, понад 60 суб’єктів пробації Деснянського та Дніпровського району пройшли перевірку органів дихання, проте в жодного з підоблікових захворювання на туберкульоз не виявлено.

Підбиваючи підсумки роботи, можу сказати, що за 10 місяців 75 підоблікових Білоцерківського міськрайонного відділу та 82 підоблікових Деснянського районного відділу пройшли тестування на ВІЛ-інфекцію за допомогою швидких тестів, 5 з яких з позитивним результатом. 47 осіб було направлено до цивільних медичних закладів та 3 особам було надано супровід до протитуберкульозного диспансеру для діагностики.

Соціально-небезпечні хвороби насамперед стосуються уразливих верств населення. Відповідно, більшість таких осіб, оступилися в певний час свого життя і перебувають на обліку в уповноважених органах з питань пробації. Невипадково, гаслом пробації в Україні є: "Пробація – можливості для змін". Бо кожному, хто є суб’єктом пробації надається можливість змінитися, змінити своє відношення до свого життя, його цінностей та запоруки повноцінності – свого власного здоров’я.

Працює консультативний кабінет кожен 1 та 3 понеділок місяця за адресою м. Київ, вул. Сержа Лифаря, 3 а та в м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 94.

Читати "Моя Київщина" у Telegram