#

Сергій Білошицький (доктор політичних наук): "Джинса" від соціологічної контори "Рейтинг"

18.07.2019 11:16
Сергій Білошицький (доктор політичних наук): "Джинса" від соціологічної контори "Рейтинг"

У пошуках свіжої аналітики щодо парламентських виборів зайшов на сайт Соціологічної групи "Рейтинг" і виявив інформацію про регіональне соціологічне дослідження "Електоральні настрої: округ 96 (6-11 липня 2019)" (дата публікації: 15.07.2019). У невеликій довідці повідомлялося, що 6-11 липня 2019 року було опитано 1600 респондентів з числа жителів округу № 96 від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження - не більше 2,4%.

За результатами опитування, лідером електоральних симпатій серед політичних сил в окрузі є партія "Слуга народу", яку готові підтримати 50% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями. 8,9% підтримують партію "Батьківщина", 8,4% - партію "Європейська Солідарність", 7,1% - партію "Голос", 4,9% - партію "Опозиційна платформа - За життя", 4,4% - партію "Сила і честь", 4,3% - Радикальну партію, 2,1% - партію "Українська стратегія Гройсмана". Рейтинг інших політичних сил - менше 2%.

Серед кандидатів в депутати по одномандатному округу лідирує Ярослав Москаленко, якого готові підтримати 33,0% тих, хто визначився і має намір прийти на дільниці для голосування. 25,5% підтримують Ольгу Василевську-Смаглюк, 10,2% - Романа Буковського, 6,5% - Сергія Замідру, 4,1% - Людмилу Войналович, 4,0% - Олександра Бовсунського, 3,8% - Тетяну Бражникова. Рейтинг інших кандидатів - менше 2%. Загалом ще не визначилися зі своїми симпатіями близько 40% жителів округу.

Здавалося б звичайне дослідження привернуло мою увагу тим, що воно не давало відповіді на ключові питання: чому рейтинг представника "Слуги народу" Ольги Василевської-Смаглюк в два рази менше, ніж рейтинг партії "Слуга народу" (25,5% проти 50%) , а головне - на що спирається вкрай високий рейтинг самовисуванця, чинного народного депутата Ярослава Москаленко (33%), яка не "прив'язаний" до жодної політичної сили?

Не знайшовши відповіді на ці питання в повідомленні сайту, я продовжив пошуки на інших інформаційних ресурсах і виявив повний (або частковий) звіт "Рейтингу" в соціальних мережах.

Перша, друга і сьома сторінки звіту виглядали наступним чином:

 

Вивчивши запропонований звіт, я так і не отримав відповіді на вище зазначені питання: чому рейтинг представника "Слуги народу" Ольги Василевської-Смаглюк в два рази менше, ніж рейтинг партії "Слуга народу" (25,5% проти 50%), а головне - на що спирається вкрай високий рейтинг самовисуванця, чинного народного депутата Ярослава Москаленко (33%)?

Однак при цьому у мене виникло неясне відчуття, що недавно я вже бачив подібне дослідження. Покопавшись в особистих архівах, я виявив дуже схожий звіт про дослідження тієї ж Соціологічної групи "Рейтинг" на тому ж окрузі № 96, тільки двома тижнями раніше.

У звіті зазначалося, що 18-26 червня 2019 року було опитано 1200 респондентів з числа жителів округу № 96 від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження - не більше 2,8%.

За результатами того опитування, лідером електоральних симпатій серед політичних сил в окрузі була партія "Слуга народу", яку готові були підтримати 46,2% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями. 9,3% підтримували партію "Голос", 8,5% - партію "Європейська Солідарність", 6,8% - партію "Батьківщина", 6,2% - партію "Опозиційна платформа - За життя", 4,6% - партію "Сила і честь", 4,2% - партію "Громадянська позиція", 4,1% - Радикальну партію, 2,5% - партію "Українська стратегія Гройсмана". Рейтинг інших політичних сил - менше 2%.

Серед кандидатів в депутати по одномандатному округу тоді лідирувала Ольга Василевська-Смаглюк, яку були готові підтримати 27,2% тих, хто визначився і мав намір прийти на дільниці для голосування. 25,0% підтримували Ярослава Москаленко, 9,6% - Сергія ЗАМІДРА, 5,9% - Людмилу Войналович, 5,6% - Романа Буковського, 5,2% - Тетяну Бражникова, 3,9% - Рамаза Манія, по 2 , 5% - Івана Окоева і Василя Олексюка. Рейтинг інших кандидатів - менше 2%.

 Перша, друга і дванадцята сторінки звіту виглядали наступним чином:

Порівнюючи обидва звіту про соціологічні дослідження, проведені в рамках загальної методологічної основи на території одного виборчого округу з інтервалом в 15 днів, мимоволі робиш деякі аналітичні висновки.

Що впадає в очі: практично всі показники в тимчасовій динаміці добре співвідносяться між собою і послідовно вписуються в систему причинно-наслідкових зв'язків. Присутній кореляція між рейтингами політичних сил і політиків з одного боку і їх активністю в публічній сфері - з іншого.

Ця закономірність працює за всіма показниками, за винятком показників рейтингів лідерів гонки - представника ПП "Слуга народу" О. Василевської-Смаглюк і самовисуванця, чинного депутата Ярослава Москаленко.

Давайте простежимо за логікою політичних подій в країні взагалі і на 96-му виборчому окрузі зокрема.

Рейтинг ПП "Слуга народу" виріс за 15 днів на 3,8% (з 46,2% до 50%), що в цілому відповідає логіці політичних процесів в країні (публічної активності президента і його новим кадровим призначенням в регіонах).

Рейтинг кандидата від "Слуга народу" Ольги Василевської-Смаглюк впав на 1,7% (з 27,2% до 25,5%). Дані цифри викликають подив. Рейтинг партії на окрузі росте, а її представника падає. Станом на 26 червня рейтинг кандидата становить 58,9% від рейтингу партії. При цьому кандидат не вів ніякої роботи на окрузі і володів мінімальним рейтингом впізнаваності. Через 15 днів її рейтинг становить вже 51,0% від збільшеного рейтингу партії, при цьому вона активно візуалізує свою присутність на території. Виходить, після розміщення бордів і роздачі поліграфії кандидат втратив 7,9% підтримки з боку тих виборців, які орієнтовані на підтримку партійного бренду? М'яко сказати, це дещо парадоксальна ситуація з точки зору здорового глузду.

 

Але це ще не все. За 15 днів рейтинг чинного нардепа Ярослава Москаленко виростає на цілих 8% (з 25% до 33%). Феноменальний результат, природа якого викликає подив. Кандидат не прив'язаний ні до однієї політичної сили, яка бере участь у виборах. ПП "Слуга народу" позначає Москаленко в якості свого головного опонента на окрузі. Рейтинг "Слуги народу" росте, але рейтинг її опонента-мажоритарника росте ще швидше. За рахунок чого? Може бути, збільшився рейтинг впізнаваності Ярослава Москаленко на окрузі? Думаю, навряд чи. Він є чинним депутатом двох останніх скликань. Його і так добре знають місцеві виборці. Можливо, він веде активну публічну діяльність? Начебто немає. Звичайна бордова кампанія з позначенням присутності кандидата на території. А рейтинг вже 15 днів росте - в добу більше ніж на піввідсотка.

Підсумовую. На мою думку, в цій соціології щось не так. Динаміка рейтингів кандидатів-мажоритарників Ольги Василевської-Смаглюк і Ярослава Москаленко не відповідає динаміці їх публічної кампанії.

Відповідно, виникають гіпотези: або Ярослав Москаленко підсилює свою підтримку на окрузі за приводу не публічного ресурсу, а якихось інших мотиваційно-мобілізаційних технологій, або "Рейтинг" спотворює електоральну ситуацію на окрузі. Або обидва чинники діють одночасно.

Дозволю собі поставити під сумнів рейтинги "Рейтингу", опубліковані 15 липня на сайті цієї соціологічної групи.

Буду вдячний, якщо "Рейтинг" дасть офіційний коментар, відповівши на озвучені мною питання.

А поки ці рейтинги взяті мною під дуже пильний контроль. Думаю, через пару днів ми отримаємо відповіді щодо реальної електоральної ситуації на окрузі, і тоді все стане очевидним.

Якщо я помилюся в своїх сумнівах, то публічно вибачусь за них перед "Рейтингом". Сподіваюся, і "Рейтинг" буде готовий вибачитися перед громадськістю округу, якщо його результати виявляться банальної "джинсою".

 

Читати "Моя Київщина" у Facebook