#

Хто буде компенсувати людям збитки від карантину?

Геннадій Дикий (міський голова Білої Церкви)

23.03.2020 09:43
Хто буде компенсувати людям збитки від карантину?

У Білій Церкві сьогодні не працює і є паралізованою сфера обслуговування, так як і в інших містах України згідно з постановою Кабінету Міністрів.  На сьогодні працюють тільки промислові і виробничі підприємства, яким ми рекомендували вжити максимально жорстких заходів щодо контролю працівників, їх стану здоров’я та захисту на робочому місці. До того ж, людей старшого віку було рекомендовано відправити у відпустки, адже це найвразливіші верстви населення. Тому, поки що працюємо в такому режимі. Хто буде компенсувати людям збитки від карантину? Справа в тому, що місцева влада не має таких повноважень. Ми не можемо компенсувати підприємцям чи звичайним людям тимчасове  безробіття, приймати податки і таке інше. Це має робити Кабінет Міністрів. На рівні місцевої влади, приміром, для тих підприємців, які орендують комунальні приміщення, на час карантину ми можемо надати пільги. Це, звісно, якщо вони не працювали і дійсно були закриті. Але, навряд чи це допоможе підприємцям, бо, повторюсь, в місцевої влади мало повноважень. Зокрема, прийнято рішення обмежити податок на нерухомість та землю, а це все надходження до бюджету. Тому треба також розуміти, де брати гроші.

У зв’язку з коронавірусом ми дуже суттєво перенаправили  видатки з місцевого бюджету, і розуміємо, що це неодноразово. Приміром тільки на одну опорну лікарню №3 у Білій Церкві з міського бюджету в цьому році виділили 9 мільйонів гривень на закупівлю обладнання, засобів захисту і ліки. Інфекційна лікарня і досі є єдиною на півдні Київської області, що приймала усіх пацієнтів, які лікувались від інших інфекційних хвороб.  Що ж до побоювань містян, то зараз люди мають розуміти: ті пацієнти, що ізольовані в лікарні не становлять небезпеки. Небезпеку становлять ті люди, які сьогодні є носіями і вільно ходять по вулиці. Звичайно, в нас зараз величезне соціальне навантаження, адже в місті 8 лікарень та більше як 4 тисячі медичних працівників.

Для незахищених верств населення у Білій Церкві  є програма «Турбота», на яку передбачено 6-7 мільйонів гривень на рік, і яка, можливо, буде збільшена. Крім того, зараз ми працюємо з благодійними організаціями і меценатами для найнезахищеніших верств населення, тобто тих, хто має мінімальні пенсії, є одинокими і потребують допомоги. З часу оголошення надзвичайної ситуації у нас кожного дня працює три виїзні бригади соціальних працівників, які приїздять до цих людей і допомагають харчовими наборами тощо. Це поки що єдиний механізм, яким можна допомогти.

Читати "Моя Київщина" у Facebook