#

На стимулювання населення до енергоефективності КОДА виділить 5 млн грн

07.02.2019 15:05
На стимулювання населення до енергоефективності КОДА виділить 5 млн грн

Сьогодні, 7 лютого, у прес-центрі Будинку Уряду відбувся публічний звіт Голови Держенергоефективності Сергія Савчука, на якому було презентовано реформи у сфері енергоефективності та "зеленої" енергетики в Україні та плани на 2019 рік

Про це повідомляє кореспондент інформаційного порталу "Моя Київщина".

Стимулювання розвитку енергоефективності та відновлювальної енергетики для формування енергонезалежної заможної країни та громад сьогодні є пріоритетом для Держенергоефективності.

"Починаючи з 2014 року, коли перед Україною постала низка енергетичних викликів, за ці останні майже 5 років, ми з командою Держенергоефективності за підтримки Уряду розробляли і впроваджували конкретні законодавчі ініціативи та програми, які тепер діють на користь країни та її економіки, бізнесу і найголовніше – для енергозабезпечення та покращення якості життя наших громадян", – зазначив Савчук.

Таким чином, впродовж 5 років було прийнято 13 законів та більше 20 нормативно-правових актів у сфері енергетики. Завдяки комплексним діям у 2018 році, в порівнянні з 2014, зменшено споживання газу на 6 млрд м3 у рік за такими категоріями як населення, бюджетна сфера та підприємства теплокомуненерго. Це означає, що близько 1,2 млрд євро не витрачено з валютних резервів України на закупівлю імпортного газу – вони залишилися працювати на економіку України. Натомість впроваджені за 4,5 роки ініціативи дозволили акумулювати на українському ринку близько 2 млрд євро інвестицій (за "теплими кредитами", ЕСКО-договорами, новими об’єктами відновлюваної енергетики тощо). Із цих 2 млрд євро понад 800 млн євро інвестовано в економіку саме у 2018 році.

Однією з успішних ініціатив щодо стимулювання населення до енергоефективності – є програма "теплих кредитів". За 4 роки понад 525 тис. українських сімей утеплили свої оселі завдяки співфінансуванню "теплих кредитів" з державного та місцевих бюджетів. Тепер ці родини заощаджують 20-70% витрат на комунальні послуги. Загалом близько 7 млрд грн інвестовано в економіку завдяки даному проекту.

"Буквально два дні тому у нас була велика робоча нарада з головою облдержадміністрації Київської області і в присутності представників всіх районів, які були зібрані на заході, мені пообіцяли, що цього року буде виділено 5 млн гривень на програму "теплих кредитів", тому ми впевнені, що в першому кварталі це буде прийнято", – додав Голова Держенергоефективності.

Окрім того, особливо високий попит спостерігається саме серед ОСББ, які усвідомили вигоду від реалізації енергоефективних заходів за підтримки держави. Варто зазначити, що Київщина (разом із м. Київ) є однією з областей, що лідирують за сумою виданих кредитів для ОСББ.

Також Держенергоефективності охопило новий напрям діяльності, а саме – стимулювання виробництва енергії із відходів. Адже сміття, якого в Україні щорічно збирається близько 10 млн тонн, – цінне невикористане джерело енергії.

"Ми вже розробили Концепцію енергетичної утилізації сміття. Після впровадження необхідних законодавчих змін, бізнесу стане вигідно вивозити сміття не на полігони чи в ліс, забруднюючи екологію, а на заводи з виробництва енергії із сміття", – прокоментував Сергій Савчук.

На питання ж про те, чи планується рекультивація сміттєзвалища у Підгірцях, він відповів: "Ми розробляємо законопроект, і по ньому будуть працювати інші учасники процесу, в тому числі й бізнес. А яке сміттєзвалище він для себе обере – це питання до нього та до органів місцевого самоврядування. Ми лише даємо правила гри".  

Окрім того, за ініціативи Держенергоефективності вперше на державному рівні розпочато впровадження системи енергоменеджменту в бюджетних установах, а також стартує сертифікація енергоефективності будівель відповідно до розробленого Закону України "Про енергетичну ефективність будівель".

При цьому, завдяки законодавчим змінам створено сприятливі умови для залучення більше 1,7 млрд євро "зелених" інвестицій в Україну. Це доводить, що саме проекти з відновлюваних джерел енергії можуть в рази підвищити інвестиційну привабливість України у світі.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: