#

Обухівська РДА "розбазарила" заповідні землі: журналістське розслідування (ВІДЕО)

31.05.2019 09:22
Обухівська РДА "розбазарила" заповідні землі: журналістське розслідування (ВІДЕО)
Обухівська РДА

У Конча-Заспі 42 га заповідної землі між двома озерами, вартість якої сягає десятків мільйонів доларів, з 2010 року опинилися в оточення народного депутата Андрія Деркача

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "Bihus.Info".

Народний депутат Андрій Деркач вже 21 рік працює у Верховній Раді. За цей час він змінив п’ять партій і політичних об’єднань. Голосував за "диктаторські закони" Януковича. Президента Володимира Зеленського Деркач зустрів подарунком – позовом до Окружного адмінсуду Києва із вимогою надати докази існування парламентської коаліції. Доказів не знайшлося, що дало підстави розпустити Верховну Раду і оголосити дострокові вибори.

За час кар’єри, Андрій Деркач став найбагатшим нардепом від Сумської області. А у його помічників з’явився 41,5 га землі між озерами Конча і Заспа.

"Максимальна ціна– 50 тисяч доларів за сотку. Мінімальна ціна, залежно від того, як цей проект будуть позиціонувати – від 10 до 20 тисяч доларів за сотку", – розповідає Сергій Стрепенко, керівник консалтингової компанії у сфері нерухомості.

Виходить, що майже 42 га цієї дорогоцінної землі належать чотирьом особам, троє з яких мають міцні зв’язки з родиною нардепа Андрія Деркача. Юрій Берко має 7,5 га землі. У нього спільний бізнес із дружиною Деркача Оксаною Тереховою і помічником Деркача Дмитром Ковальчуком. Ще майже 4 га в Олени Миронюк. Її чоловік теж був помічником нардепа Деркача.

Найбільше землі, майже 26 га зараз в чинного помічника Деркача –  Антона Сімоненка. Він вже три терміни працює помічником Деркача в парламенті, а перед тим помічником нардепа був батько Антона, Олександр Сімоненко.

Саме на Антона Сімоненка Андрій Деркач переписав у 2016 році 90% корпоративних прав на свої медіа активи: телеканал "Ера" і радіо "Ера ФМ". Чоловік відмовився відповідати на питання щодо походження дорогоцінної землі.

Заповідні 42 га віддала у приватні руки ще 2010-го року Обухівська райдержадміністрація. Тоді вся площа була поділена на 23 частини для 23 осіб, які мали б вести тут особисте сільське господарство. 

Серед тих 23 осіб вже були переважно деркачівськи кадри. Група працівників його ТРК "Ера", група помічників нардепа, представники компаній партнерів Деркача, тощо. Зокрема, два нинішні власники, Сімоненко і Берко, які пізніше акумулювали ділянки від інших "селян".

У нинішній РДА кажуть, що про виділення цієї землі приватним особам не знали і вважають це злочином.

"Це кримінал чистий", – каже Андрій Вергелес, в.о. завідувача сектору інфраструктури та природних ресурсів Обухівської райдержадміністрації.

Сам Деркач обурився цікавістю журналістів до землі і його помічників.

"До мене приходили помічники, кажуть: "Бігають з камерами, задають питання. Я до цієї землі стосунку не маю – крапка", – заявив народний депутат Андрій Деркач.

У відповідь на письмовий запит програми про стосунки із чотирьма нинішніми власниками коштовного масиву нардеп переслав листа від адвоката усіх чотирьох землевласників.

У листі адвоката йде посилання на те, що ця земля у 2002 році була передана в оренду на 49 років ТОВ "Лідер". Потім ТОВ "відмовилась від оренди на користь сільської ради та виявила бажання передати частину земель згідно діючого законодавства для ведення особистого селянського господарства окремим громадянам".

Нині власником ТОВ "Лідер" є Юрій Берко, вже згаданий бізнес-партнер дружини Андрія Деркача, який тепер володіє і шматком коштовної землі.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: