#

Активісти дослідили реальну "діяльність" мера Білої Церкви Дикого

17.09.2020 10:20
Активісти дослідили реальну "діяльність" мера Білої Церкви Дикого
Геннадій Дикий

Активісти вирішили дізнатися, чому за ці всі роки в місті Біла Церква не зникли схеми, за якими обдирають людей

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Bila Tserkva Post" у Faсebook.

Як розповідається у дописі, після Революції Гідності люди прагнули бачити на місцях нових й незаплямованих. Це зіграло свою роль у перемозі в Білій Церкві бізнесмена Геннадія Дикого. Передвиборна програма кандидата в мери Дикого була поділена на 2 періоди: "Зроблю за 2 роки" та "Зроблю за 5 років". Окремо стояли обіцянки: "тендери - справедливі і відкриті; аудит діяльності всіх комунальних підприємств і дієві механізми їх ефективного управління"

За перші два роки свого правління майбутній новий мер обіцяв:

  • привести в порядок питання землі: "Відкриті рішення земельних питань, а надання в оренду земельних ділянок з інженерними мережами для розвитку місцевого малого та середнього бізнесу тільки через прозорі конкурси й на пільгових умовах";
  • у сфері благоустрою: прибирання, миття та озеленення вулиць на рівні Європи; звести громадські вбиральні, зробити місто зручним для людей з особливими потребами; бездомним тваринам - новий побудований притулок;
  • у сфері транспорту обіцяв прозорі правила для всіх перевізників і оновлений склад громадського транспорту

За п'ять років правління Дикого в Білій Церкві повинні були (основні обіцянки):

  • розібратися з межами міста;
  • затвердити Генплан забудови і реконструкції;
  • статут міської громади «повинен був стати реальною правовою базою»;
  • дерев'яний міст замінити новим пішохідним;
  • для залучення інвестицій в місто створити сучасні промзони з урахуванням потреб місцевого бізнесу.

Проте, як розповідається далі, через два та п’ять років нічого не змінилося та зазначили, що якби на сайті мер публікував відразу всі рішення міської влади, як й обіцяв, там були б:

  • купівля недобудованого покинутої будівлі за 24 млн грн, виділених з держбюджету, у той час коли оціночна вартість експертами визначена в 6 разів менше - близько 4,5 млн грн;
  • включення в схему по заробітку на смітті з компанії своєї дружини, в результаті чого Біла Церква залишилася за бортом без коштів від переробки частини відходів, які могли б наповнювати міський, а не сімейний бюджет подружжя Диких;
    кримінальна справа відносно Управління капітального будівництва Білоцерківської міськради за розкрадання коштів міського бюджету;
  • схематоз з колегою по бізнесу в будівельній галузі Віктором Яровим, який отримав в міськраді Дикого посаду першого заступника мера, а після скандальної відставки під тиском громадськості десятки тендерів на роботи в місті йдуть в одну-єдину компанію, за дивним збігом обставин - компанію Ярового;
  • і багато іншого.

Зазначається, що після перемоги Дикого,  громадськість чекало розчарування в сфері "чесні і прозорі призначення в адміністрацію". Його партія-висуванець "Самопоміч" декларувала, що всі призначення на найважливіші посади в міськраду відтепер будуть проходити через відкриті конкурси.

Біла Церква стане першим містом в Україні, де заступники міського голови обиратимуться не по методу "кум-брат", а через реальну комісію з відповідним громадським контролем. Партія "Самопоміч" тепер несе відповідальність за кожного жителя Білої Церкви. Тому всі рішення, які приймає місцева влада, повинні бути максимально відкритими і прозорими, - заявляла нардепка Ірина Сисоєнко.

Але згодом всі обіцянки кудись зникли. Як зазначає "Слово і діло", обіцянка Сисоєнко про призначення на ключові пости за допомогою відкритих конкурсів стало першою, на яку наплювали в оновленій Білоцерківській міськраді.

Скандали з кадровими призначеннями Дикого неприємно здивували навіть соратників нового мера, але вони пояснили це тим, що "кожен би на його місці розставляв своїх людей, довіряти в старій владі нікому". В цю логіку не вкладалося залишення на посаді заступника мера багаторічного місцевого чиновника Валерія Гнатюка, але даний казус пояснили тим, що має ж бути хоч хтось із досвідчених, а не тільки все нові. Насилу, але 2+2 у голові обивателя склали, - йдеться у повідомленні.

Активісти пишуть, що призначення Віктора Ярового в грудні 2015 року заступником мера з питань капітального будівництва та архітектури викликало подив. Місцевий бізнесмен з будівельної галузі, Яровий протримався у владному кріслі півроку. Пізніше до нього виникли претензії у прокуратури, яка встановила, що Віктор Яровий протягом 30 днів після призначення на посаду заступника мера не передав до управління іншій особі належні йому корпоративні права в ТОВ"МЖК-БУД БЦ" і залишався одноосібним засновником, власником та єдиним учасником зі статутним капіталом 100% в зазначеному ТОВ. У березні 2017 року суд визнав Ярового винним в скоєнні правопорушення і присудив тому штраф 5100 грн.

Це був тільки початок. Пізніше замість Ярового заступником мера взяли не менше спірну фігуру - бухгалтера сімейного підприємства подружжя Диких "Будмаркет" Інну Новогребельську, й в компанію "МЖК-БУД БЦ", засновником і кінцевим бенефіціарієм якої є Віктор Яровий, хлинули замовлення від відділу Капбуду на десятки мільйонів гривень, - пишуть активісти.

За їх словами, невиконаною виявилося й передвиборча обіцянка мера розібратися з бродячими тваринами в Білій Церкві. Тендер UA-2017-10-13-002023-a на виконання проєктно-кошторисних робіт "Будівництво притулку для тварин по вул. Сухоярська" був проведений ще в жовтні 2017 року, результат - до 28 лютого 2018 року, але далі виділення грошей (майже 474000 грн) на це не пішла. Невідома доля ані проєкту і кошторису, ані в цілому обіцяного притулку для бездомних кішок й собак.

З найпомітніших плюсів діяльності нового мера - місто стало відчутно світліше. Й тротуарна плитка, звичайно - тротуари міста місцями стали симпатичніше. Інше питання, що всі підрядники мають негласне правило купувати плитку тільки у одного виробника, але тут палиця з двома кінцями. Можна запідозрити мера Дикого в якості головного "дилера-постачальника" в промислово-будівельної групи "Ковальська" білоцерківських замовників-оптовиків, або припустити намір в цьому бачити єдину плитку по всьому місту. Правда, в цю версію не вписується, чому плитка для мощення міських тротуарів все ж використовується різної фактури, але залишимо цю версію для любителів розумових роздумів, - підсумовують активісти.

Нагадаємо, що 16 вересня у Білій Церкві загорілося сміття у дев'ятиповерхівці на вулиці Східна.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: