#

Більшість депутатського корпусу Київської обласної ради постановила: бюджету регіону бути!

19.05.2019 17:16
Більшість депутатського корпусу Київської обласної ради постановила: бюджету регіону бути!
Київська обласна рада

У п’ятницю, 17-го травня, відбулася позачергова 27-ма сесія обласної Ради, на якій був затверджений бюджет та схвалені основні напрямки соціально-економічного та культурного розвитку регіону на поточний рік

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Як відомо, 8 травня депутати міжфракційної групи "Єднання" звернулися до голови Київської обласної ради Ганни Старикової з проханням призначити "бюджетну" сесію. Так, проекти бюджету та основні напрямки соціально-економічного та культурного розвитку регіону на поточний рік представляє на затвердження депутатів облради - виконавчий орган влади - Київська обласна державна адміністрація.

Натомість попередня керівниця обласної ради Ганна Старикова й у своєму публічному зверненні й під час зустрічі з представниками громадськості регіону, яке відбулося того ж дня зранку, зазначила, що відтермінування процесу остаточного затвердження обласного кошторису та планів розвитку регіону обумовлено бажанням "уберегти бюджет області від дерибану командою Порошенка".

Тим не менше, Київщина до минулого тижня залишалася єдиним регіоном в країні, де обласний кошторис не був затверджений остаточно й діяв за параметрами грудня минулого року. Через затягування процесу, більшість депутатів Київського регіону й вирішили скористатися своїм правом призначити сесію згідно з частиною 7 статті 46 Закону України "Про місцеве самоврядування", зокрема скликати сесію за пропозицією не менше, ніж однієї третини депутатів. Варто додати, що до складу "Єднання" увійшли 44 депутатів із 84, із-поміж яких представники 5-ти із 8-ми фракцій у раді.

Тому позачергова сесія, у якій брали участь 52 депутати Обларади, відбулася у п’ятницю на виконання рішення заступника голови Облради Миколи Стариченка, який на цій же сесії таємним голосуванням був обраний на посаду голови представницького органу влади регіону.

Як відомо, першим на порядку денному було голосування за зміни до регламенту, аби для прийняття рішень потребувалося не 2/3 голосів депутатів, а достатньо було більшості. Через те, що система ради не працювала, депутати голосували поіменно, а за кадрові ротації – ще й і таємно що хронологічно дещо затягнуло прийняття бюджетних питань.

Тим не менш, не дивлячись на вже звичне протистояння між виконавчою та представницькою гілками влади регіону, півсотні депутатів облради наприкінці робочого тижня, все ж таки проголосували за пропоновані параметри обласного бюджету, а оскільки за попередніми даними спостерігається перевиконання грудневих цифр більш ніж на сто мільйонів гривень, на наступній позачерговій сесії обласної ради (яка відбудеться вже у середу або в четвер) буде здійснюватися корегування цифр бюджету на користь тієї чи іншої громади регіону.

Оскільки 27-ма сесія обради відбувалася не у залі засідань (ключі від якої знаходяться у попереднього керівництва обласної ради), більшість журналістів присутніх на сесії (та й самих депутатів) цікавило питання: чи буде 28-ма (також позачергова) сесія проходити на звичному для депутатів місці, де функціонує система електронного голосування рада та наскільки оперативно офіційний портал обради буде висвітлювати події, які відбуваються в її надрах?

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: