#

Біля Чорнобиля виросла радіаційна пшениця

28.12.2020 18:40
Біля Чорнобиля виросла радіаційна пшениця
Фото з мережі інтернет

Співробітники Ексетерського університету і Українського інституту сільськогосподарської радіології виявили, що у пшениці та інших культур, які були зібрані за 50 км від ЧАЕС, перевищує радіаційний фон

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Урядовий кур’єр".

Вчені аналізували на предмет радіоактивних ізотопів зерна пшениці, жита, вівса і ячменю, що були зібрані з 2011 по 2019 роки в Іванківському районі, у п'ятдесяти кілометрах на південь від Чорнобильської атомної станції. Про це написали в статті в Environment International.

Тож, за результатами дослідження майже в половині зерен кількість ізотопів стронцію 90Sr і цезію 137Cs була вищою за допустимі норми.

Окрім зернових культур перевіряли і дрова, заготовлені у тому ж районі з 2011 по 2015 роки, і попіл, який вчені зібрали в домашніх печах у місцевих жителів. У всіх зразках радіація перевищувала допустиму норму.

У підсумок вчені додали, що вирощувати злаки тут можна, але для цього потрібні додаткові заходи контролю, щоб не перевищувати в них рівень радіоактивності.

Нагадаємо, що у зоні ЧАЕС під час "гарячих" випробувань до СВЯП-2 перевезли 186 відпрацьованих тепловиділяючих збірок, які після обробки були розташовані у бетонних модулях зберігання на 100 річне зберігання.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: