#

Британський митець Бенксі створив загалом п'ять артів на Київщині (ФОТО)

18.05.2023 09:10
Британський митець Бенксі створив загалом п'ять артів на Київщині (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Бенксі створив сім артів в Києві та на Київщині, зокрема, два в Бородянці, по одному в Ірпені, Гостомелі та Горенці і дві в Києві

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на статтю видання "Вікенд".

Так, у Бородянці з'явився арт "Дзюдоїст і хлопчик". На стіні зруйнованої будівлі котельні дитсадка "Буратіно" художник зобразив малого, який кидає на підлогу чоловіка в кімоно з чорним паском. Як відомо, російський президент путін мав чорний пояс із дзюдо та донедавна був почесним президентом Міжнародної федерації дзюдо. Символіка роботи очевидна: путін представлений досвідченим борцем, якому несподівано дає відсіч хлопчисько-початківець. Арт також втілює здивування й захоплення опором, який чинить Україна.

Згодом графіті помістили в споруду з прозорими протиударними стінками з полікарбонату. Усередині спеціальні датчики підтримують правильний мікроклімат. Безпечні рішення для збереження робіт в Бородянці та Горенці розробила авторитетна компанія. Тож графіті знаходяться під цілодобовим наглядом.




Також у Бородянці є зображення гімнастки. На руїнах спаленого житлового будинку № 353 по вулиці Центральній на уламках бетонних плит гімнастка робить стійку на руках. Звісно, це про стійкість українців, про мужність і готовність продовжувати боротьбу. А також про те, що і в найважчих обставинах українці роблять свою справу.



Ще одне зображення Бенксі є в Ірпені. Тут цілий рік дівчинка зі стрічкою красувалася над проломом в стіні житлового будинку на Северинівській. Шию юної спортсменки підтримує бандаж. Найімовірніше це наслідки травми, однак мала нічим не видає болю та граційно виконує вправу. Здається, ця робота знову-таки про силу й витримку, готовність терпіти біль і гідно триматися попри все.

Недавно ірпінська влада повідомила, що будинок зносять, але роботу Banksy демонтували і збережуть. Де саме буде виставлено графіті, мер Ірпеня поки не готовий сказати.

У Гостомелі неподалік знаменитого тепер на весь світ аеропорту зображена жінка в халаті, бігуді та домашніх капцях наче щойно визирнула на вулицю, просто поглянути, що там за галас. Але її обличчя закриває протигаз, а в руці вона тримає вогнегасник. А стоїть вона на стільці, який начебто підпирає стіну. Схоже, картина є символом того, що українці навіть у капцях і халаті готові рятувати свій дім і гасити пожежі. Що життя продовжується, і зараз теж потрібно створювати кучері та красу.

Побачити гостомельське графіті поки що не вдасться. У грудні 2022 року група чоловіків вирізала шмат стіни з картиною. Коли вже вантажили запаковану роботу в машину, компанію затримала поліція. Поки йде слідство, картина зберігається в Києві. Але місцева влада вже заявила, що хоче повернути Жінку з протигазом: її планують розмістити на фасаді нового будинку на цьому ж місці.


Зображення стильного бороданя начебто зухвало приймає ванну є у Горенці на вулиці Садовій, 21 посеред зруйнованих будинків. Він завзято тре спину довгою щіткою, сидячі в ванні з гнутими ніжками. Малюнок про країну, яка жила своїм розслабленим мирним життям і точно не очікувала нападу й агресії.


Зараз графіті прикрите склом і знаходиться під охороною. За планами місцевої влади будинок відновлять, і тоді графіті опиниться всередині кімнати. Чиновники обіцяють, що викуплять приміщення у власників, щоб організувати тут музей і надати можливість всім охочим бачити малюнок.

Певний час ЗМІ обережно писали про графіті, які приписують цьому всесвітньо відомому митцю. Але нещодавно британець сам підтвердив візит в Україну й авторство семи артів. Він написав про це в інстаграмі, а згодом виклав відео про те, як створював роботи. Про українську серію написали найвпливовіші видання світу, а допис в інстаграмі Banksy набрав понад два мільйони вподобайок.

З перших днів повномасштабного вторгнення Banksy підтримує Україну, передав одну з робіт для продажу на міжнародному аукціоні. Картину виставили з хештегом #ABANKSY4UKRAINE. Отримані кошти передали дитячій лікарні "Охматдит".

Згодом Banksy виставив на продаж 50 трафаретів своїх малюнків, щоб зібрати кошти на генератори, ліхтарі та машини "швидкої" для українців. Вартість одного трафарету — 5 тисяч фунтів.

Фірмовий почерк Banksy — це три основних кольори в роботах: чорний, білий і червоний. Завдяки цьому його роботи дуже впізнавані. А затребувані та популярні завдяки таланту творця, купі заборон, які супроводжують його роботу, й таємниці, яка його оточує.

Найдорожчий малюнок Banksy "Любов у сміттєвому кошику" продали за 18,5 мільйона фунтів. Але не варто сподіватися розбагатіти, вирізаючи болгаркою шмат стіни з малюнком Banksy. Ціла команда юристів по всьому світу стежить за тим, щоб його роботи продавалися тільки в законний спосіб.

Нагадаємо, що з ірпінської зруйнованої багатоповерхівки демонтували шматок стіни з графіті Бенксі.

Читати "Моя Київщина" у Telegram