#

Чорнобильська АЕС отримала дозвіл на дослідно-промислову експлуатацію комплексу НБК

24.07.2020 18:30
Чорнобильська АЕС отримала дозвіл на дослідно-промислову експлуатацію комплексу НБК
Фото з місця події

Стало відомо, що ЧАЕС отримала окремий дозвіл від Державної інспекції ядерного регулювання України на дослідно-промислову експлуатацію першого пускового комплексу НБК

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Державне агентство України з управління зоною відчуження" у Faсebook.

Передача відповідного дозволу відбулася за участю заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Шахматенка, Голови Державної інспекції ядерного регулювання України Григорія Плачкова, Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергія Калашника, в. о. генерального директора ДСП "Чорнобильська АЕС" Володимира Пєскова, представників Європейського банку реконструкції та розвитку.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський наголосив, що отримання цього документу наблизить станцію до наступного етапу - перетворення об’єкту "Укриття" на екологічну безпечну систему.

Упродовж року всі зусилля Чорнобильської АЕС будуть направлені на виконання робіт з отримання ліцензії на переробку, зберігання радіоактивних відходів, що утворюються на об’єкті "Укриття", в рамках експлуатації конфаймента, включаючи даний об’єкт. Спільною злагодженою роботою направленою на вирішення проблем подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та завдяки постійному нагляду та контролем за ядерною та радіаційною безпекою Держатомрегулювання, ми крок за кроком наближаємось до нашої основної мети - перетворення "Укриття" на екологічну безпечну систему, - сказав він.
Отримання окремого дозволу на дослідно-промислову експлуатацію першого пускового комплексу НБК - успішний приклад виконання масштабного міжнародного проєкту із завершення спорудження унікальної технологічної конструкції, яка надійно захистить людство та довкілля від впливу зруйнованого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Щиро дякуємо донорам та вкладникам Рахунку ядерної безпеки і Європейському банку реконструкції та розвитку, які об’єдналися навколо проблеми із ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, - повідомив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Шахматенко.

Рішення про видачу зазначеного окремого дозволу було прийнято Держатомрегулювання на підставі Висновку державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки заявних документів і позитивних результатів інспекційного обстеження ДСП ЧАЕС, яке було проведене інспекційною комісією у період 14-17 липня.

Чорнобильська АЕС після отримання окремого дозволу на дослідно-промислової експлуатації першого пускового комплексу нового безпечного конфайнмента має спрямувати свої зусилля на перевірку та отримання підтвердження того, що системи, конструкції, компоненти ПК-1 НБК та об’єкт загалом функціонують відповідно до проєкту, а НБК приведений у стан готовності до подальшої безпечної експлуатації, - наголосив Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергій Калашник.

Нагадаємо, що у зоні відчуження в громадян правоохоронці вилучили 300 кг лісових ягід та 20 кг грибів, у яких допустима норма радіоактивних елементів цезію та стронцію була перевищена вдвічі .

Читати "Моя Київщина" у Facebook