#

Децентралізація: Боярка та Забір'я знову судяться

29.07.2020 17:52
Децентралізація: Боярка та Забір'я знову судяться
Фото з мережі Інтернет

Жителі села Забір'я Києво-Святошинського району вчергове програли в суді

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "КиевВласть". 

Уже два роки забірчани намагаються довести Феміді, що дозволу на з’єднання не давали. Тим часом вже затверджено і Перспективний план, за яким Забір'я таки віднесли до громади міста. Село запевняє: продовжить судову тяганину. Адже на їхню думку все відбулося без добровільності, а Адміністративний суд проігнорував волю громадян. 

Постанова

Як стало відомо, 10 липня Київський окружний адміністративний суд відмовив у задоволені адміністративного позову депутату Києво-Святошинської районної ради Анатолію Кострубі. Депутат вимагав скасувати рішення Забірської сільради щодо протиправного об’єднання з Боярською міською громадою.

Про це стало відомо з повідомлення голови Боярської міськради Олександра Зарубіна на його сторінці у Facebook. Зокрема, він зауважив, що судова тяганина довжиною в два роки завершена і нарешті суд підтвердив законність створення ОТГ із Забір’ям. 

Два роки колишні керівники району блокували створення ОТГ та звільнення Боярки з-під ярма району. Два роки вони вкрали у нашої громади, вони вкрали сотні мільйонів гривень наших податків. Адже саме Боярка найбільший донор району, і вони робили все, щоб отримувати ці кошти і дерибанити. А що місто – місто не одержувало жодної копійки своїх же грошей на розвиток [...], – пише Зарубін.

У коментарі мер Боярки Зарубін розповів, що громада не змінює свій формат. Є розпорядження Кабміну, яким затверджено Перспективний план і в частині Боярської ОТГ. 

У цьому питанні поставлено майже остаточну крапку, оскільки суд встановив, що необхідно відмовити в задоволенні скарги позивачам. Проте вони мають 20-денний термін, аби оскаржити дане рішення. Але, я так бачу, що це їм вже нецікаво. Оскільки юридично воно вже не зрушить жодних питань ні щодо складу громади, ні щодо того, буде громада, чи ні. Громада – буде, і це вже остаточно. Суд показав, що з першого дня Боярська громада була створена правильно, без порушень. Що всі ті порушення, про які нам розповідали районні керівники, були лише штучними процесами, для того, щоб не дозволити нам об'єднатися ще 1,5 роки тому. І саме це суд і встановив, показав, що весь цей час правда була за нами.  Що це було добровільно, що питань щодо порушень до процедури не було, – говорить він. 

Тепер, за словами мера, громада може розпочати підготовку до виборів, у тому складі, як передбачено за Перспективним планом. Після чого життя сіл розпочнеться в новій об'єднаній Боярській тергромаді. 

Далі буде

У свою чергу депутат Київської обласної ради, адвокат Роман Титикало повідомив, що на цьому судова тяганина ще не завершена і наразі таки готується апеляційна скарга на відповідне рішення суду.

Ми вже готуємо апеляційну скаргу. Вважаю, що рішення незаконне та необґрунтоване з одного боку. З іншого, так, це об’єднання вже неминуче відбудеться 25 жовтня. Але наразі питання не в об’єднанні, а в справедливості, чесності і певній правовій позиції, відповідно до якої думка громади має враховуватися. У цій справі Верховний суд так і написав, що беззаперечно є необхідність у врахуванні думки громади. Суд першої інстанції вирішив цього не враховувати і прийняти таке рішення. Тож з точки зору правової реалізації, сенс в апеляційній скарзі є. Законодавець передбачив надати можливість населенню об’єднатися добровільно, хто не встиг – об’єднати примусово. І Забір’я та низка населених пунктів об’єднується вже примусово. Але, наголошую, в первинному позові розглядається питання дотримання принципу добровільності. І, на мою думку, воно було порушено, не врахована думка громади. Про що і наголошували під час слухання всієї справи. Тому будемо відстоювати цю позицію і надалі, – завірив депутат. 

Підтвердив слова адвоката і депутат Києво-Святошинської райради Анатолій Коструба. 

Так, прийнято Перспективний план щодо об’єднання, тож ролі рішення суду щодо визнання об'єднання протиправним, вже не грає. Проте всі знають, що були відкликані депутати, які підтримали це протиправне рішення сільради. Тож це аж ніяк не добровільне об'єднання. Чим далі, тим більше стає зрозуміло, що це була афера. Очевидно, що зацікавленим сторонам щось пообіцяли. Була можливість розпочати цей процес об’єднання знову, після того, коли вони програли перший суд. Законно об’єднатися, але ж ні – вони продовжили суди. Які ще докази потрібні? Тож буде апеляція. Громада не планує складати руки, а навпаки об’єднується навколо громадської організації “Гайдамацьке коло”. Лави її поповнюються. Це буде сила, яка стоятиме за права та свободу забірської громади. 80% населення проголосувало проти, жителі – обурені, і суди їх не переконають у зворотньому. Це – село, всі все про кожного знають. І спостерігаючи за діями влади в країні, народ все більше переконується, що мав рацію, виступаючи проти міської громади. Всі найгірші сподівання почали справджуватися. Я проти такої децентралізації, де села об’єднують із містами, а вибори відбуватимуться за партійними списками – селян позбавляють права вибору. Старост не обиратимуть, а це значить, що в селі будуть заслані “козачки”. Можливо, навіть, і представника від села в управлінні ОТГ не буде. Врешті, всі ці процеси суперечать Конституції. І як ми можемо вірити у перспективи, якщо громадам так і не дійшли кошти з держбюджету на розвиток ОТГ? Економіка падає. Держава все скидає на місцеве самоврядування. Втратили ми і район, – каже він. 

Керівник Офісу реформ в Київській області, депутат Київської обласної ради Володимир Удовиченко:

По-перше, активна частина Забір’я веде судові процеси і це їхнє право та бачення. Хоча Боярка втратила величезні кошти для населення через те, що не створила громаду. Я планую підрахувати скільки це десятків мільйонів. І це – через керманичів Малютянки та активне населення Забір’я. По-друге, відповідно до Методики Забір’я – у складі Боярської ОТГ. По-третє, всі диспути завершено: будуть судитися чи не будуть, Перспективний план формування спроможних громад затверджений Кабміном по Київській області ще 20 травня. Всі ці процеси зупинити вже не можна – оголошена дата виборів на 25 жовтня. Тому всі йдуть на вибори у форматі, який є. Буде Боярська міська громада із міським головою, створена рада ОТГ. Після виборчої кампанії, відповідно до закону, виборність старост скасована. Старости будуть переведені в інститут посадових осіб, який призначатиме рада. Далі все залежить лише від кожного, якими ми хочемо бачити наші села, селища та міста в Україні. 

Зазначимо, що в грудні 2017 року Забірська сільрада ухвалила рішення об'єднатися з Боярською міськрадою. Однак, рішення про проведення децентралізації, на думку активістів, ухвалили без згоди громади і з порушенням закону. Жителі, як запевняє активна частина забірчан, бачили своє село в складі не міської, а сільської ОТГ – Княжицької.

На доленосній сесії деякі активісти навіть намагалися перешкодити роботі депутатів – вимикали світло, кидали яйця. Все це відбувалося в присутності поліції. Активісти стверджували, що депутати Забірскої сільради діяли проти волі громади, а протокол громадських слухань підробили. Керівництво сільради в свою чергу відповідало, що рішення прийняте відповідно до чинного законодавства. В результаті протокол був переданий в КОДА і 11 січня 2018 року адміністрація видала позитивний висновок щодо такого об'єднання.

Активісти у відповідь провели мітинг, на якому затвердили ініціативну групу, що займається питанням про притягнення до кримінальної відповідальності членів сільради за підробку документів і незаконне голосування.

Вони направили позов про скасування рішення сільради про об'єднання з Бояркою. А після судового засідання в Київському окружному суді щодо оскарження рішення Заборскої сільради провели пікет під Центрвиборчкомом і Київською ОДА. Пікетувальники вимагали від влади не призначати дату виборів.

В результаті Феміді знадобилося п'ять місяців на розгляд справи. 25 травня 2018 Київський окружний адміністративний суд вирішив задовольнити позов, вважаючи рішення незаконним. А 12 вересня Київський апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Київського окружного адміністративного суду щодо визнання протиправним рішення Забірської сільради "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

У свою чергу, сільрада цю справу також не залишила і подала відповідну касаційну скаргу.

Забір’я виграло суди перших двох інстанцій. Та згодом Верховний суд повернув справу на довивчення в першу інстанцію. Як запевняли тоді активісти, сільрада підробила документи громадських слухань, адже жителі виступали "проти" Боярської громади. 

Також жителі подали позов до суду на КОДА, вимагаючи скасувати розпорядження адміністрації, яка погодила об'єднання Боярки, надавши ОТГ позитивний висновок. Однак, Київський окружний адмінсуд призупинив справу № 826/2137/18 до винесення рішення за вищевказаною адміністративною справою.

У жовтні 2019 року потенційній Боярській громаді не вдалося одержати підтримки в КОДА. Вибори, яких громада чекала, не відбулися через постійні судові процеси. Крім того, влада столичного регіону визначила більш вигідну для цієї території конфігурацію. 

Так, за новим Перспективним планом до складу Боярської ОТГ зараховують Дзвінківську (Васильківський район), Княжицьку, Малютянську, Тарасівську, Новосілківську (Макарівський район), а також Забірську сільські ради.

Нагадаємо, що 

Читати "Моя Київщина" у Telegram