#

У Білій Церкві депутати зупинили дію рішення виконкому про підвищення тарифу на проїзд у громадському транспорті

01.02.2019 10:24
У Білій Церкві депутати  зупинили дію рішення виконкому  про підвищення тарифу на проїзд у громадському транспорті
На Білоцерківському мітингу були присутні обидві сторони конфлікту

Не лише незадоволені містяни вийшли на акцію протесту, на мітингу були присутні й перевізники

Про це повідомляє журналіст "Моєї Київщини".

Перевізники на акцію протесту приїхали, поставивши автобуси безпосередньо під стінами мерії, тим самим частково перекривши рух для людей. У спілкуванні двох сторін порозуміння, як і очікувалось, не знайшлося.  У конфлікт між перевізниками та мітингувальниками, ані муніципальна варта, ані поліція не втручалися.    

Акція протесту тривала декілька годин, але назвати її суто народною, не зовсім можна, адже серед захисників народної волі  засвітилися деякі політичні сили та їх лідери. Приміром в натовпі людей ряснів червоним кольором намет Соціал-демократичної партії нардепа Сергія Капліна, де роздавали газети агітаційного характеру.

З рештою, по закінченні акції, мітингувальники розійшлися, пообіцявши повернутися по обіді в сесійну залу, аби змусити депутатський корпус скасувати рішення про підвищення тарифів.  І вже безпосередньо на сесії домоглися того аби із 120 питань порядку денного, найпершим розглянули саме "тарифне" питання. Півтори години обговорень за участі народних, обласних, місцевих депутатів, громадських організацій та активу міста не обіцяли бути мирними.  Очікування виправдалось коли обурені містяни супроводжували викриками "Ганьба" виступ ораторів, серед яких перевізники та депутати різних рівнів.  Самі ж депутати та голови громадських організацій також словесно «почубилися» між собою. Із присутніх нардепів, свою думку одразу висловив Хвича Мепарішвілі, котрий зазначив, що в даному випадку треба дотриматися певного балансу, аби почути кожного, вислухати усі три сторони: людей, перевізників та владу. Слово мав і безпосередній організатор акції протесту, голова ГО "Біла Церква Разом" Микола Бабенко. Він зазначив що перед прийняттям рішення про підвищення тарифів  необхідно було провести громадську експертизу, але так як виконком не дослухався – результатом стали ось ці акції протесту. Аби формувати тариф, каже Микола Бабенко, треба залучити експертів, вивчити документацію, вирахувати пасажиропотік тощо, а без громадської експертизи це неможливо.

Підписуйтесь на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Натомість депутат обласної ради Станіслав Поліщук заявив, що не бачить проблем у відкладенні рішення виконкому, але треба відкласти популізм та зробити так, щоб місто розвивалось і було забезпечене транспортом, зокрема завдяки тим, хто вклав задля цього свої кошти.   У свою чергу Сергій Каплін, який вже зарекомендував себе як активний борець із тарифами,  приміром у Полтаві, одразу розставив крапки над "і", повідомивши що він на боці громади і найважливіше, анонсував запуск тотального загальнонаціонального аудиту в транспортній галузі в частині нарахування тарифів і прозорості тарифоутворення. Також Каплін суворо наголосив що треба вивчити весь зміст, обсяги і специфіку пасажиропотоку, зрозуміти на скільки легально працюють перевізники та покінчити із чорною касою.  Нардеп рішуче запевнив що одразу після цієї сесії направить депутатське звернення до Укртрансбезпеки, Держспоживспілки, фіскальних служб, НАБУ, генпрокуратури та Київської обласної державної адміністрації з метою створення спеціальних органів щодо проведення даного аудиту. Про боротьбу із корупцією та свої амбітні плани нардеп Каплін говорив ствердно але не надто скромно. То ж в його бік не забарились закиди про політичну агітацію. Депутати міської ради натякнули що нардеп хоче заробити гарні політичні бали у присутнього тут електорату, про те трохи запізнився, адже принаймні рішення про відтермінування підвищення тарифу було прийняте раніше.  А  перевізників схоже  ніхто із присутніх почути і не збирався, адже коли на трибуну вийшов директор ТОВ "Транссіті" аби розповісти що підприємством зроблено за два роки,  громадськість вибухнула критикою та вимагала початку голосування та прийняття відповідного рішення.

Найоптимальніший варіант депутати вбачали у призупиненні рішення від 15 січня. Приміром депутат міської ради Василь Савчук, запропонував зупинити рішення виконкому до 1 травня.

Нагадаємо, що 31 січня, біля приміщення Білоцерківської міської ради мітингувальники вийшли підтримати акцію проти підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: