#

До зони відчуження завезли радіоактивні відходи з Кіровоградщини (ФОТО)

30.04.2020 09:26
До зони відчуження завезли радіоактивні відходи з Кіровоградщини (ФОТО)
Фото з місця події

До зони відчуження на пункт захоронення радіоактивних відходів "Буряківка" було перевезено радіоактивні відходи, які були вилучені із об’єкта "Цибулеве" на Кіровоградщині

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Державне агентство України з управління зоною відчуження"  у Facebook.

"Тісна співпраця з НАТО дозволяє Україні ефективно виконувати проєкти із посилення радіаційної безпеки, яка є складовою екологічної безпеки України. Завдяки підтримці Фонду успішно реалізовується вже другий проєкт із перезахоронення «історичних» радіоактивних відходів в Україні. Сподіваємося, що забезпечення радіаційної безпеки й надалі буде одним із важливих напрямів для підтримки з боку наших міжнародних партнерів", - наголосив Голова ДАЗВ Сергій Калашник.

Зокрема, основну частину «історичних» радіоактивних відходів було упаковано в контейнери та розміщено на спеціальному майданчику, що знаходиться на території пункту захоронення радіоактивних відходів "Буряківка". Окрім того, із об’єкта "Цибулеве" було вилучено низькоактивні радіоактивні відходи, які було передано на захоронення у сховище траншейного типу на ПЗРВ "Буряківка".

Підписуйтесь на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

"У процесі реалізації цього проєкту нашою організацією, відповідно до вимог законодавства, дозвільних документів і технічних рішень, які були затверджені Державною інспекцією ядерного регулювання України, було розроблено найбільш оптимальне рішення із вилучення, транспортування відходів та створення спеціального майданчику для їх захоронення у зоні відчуження", - повідомив Голова наглядової ради компанії "НТ-Інжиніринг", яка реалізовує цей проєкт, Віталій Дем’янюк.

Зараз на об’єкті "Цибулеве" буде розпочато заключну стадію проєкту - відновлення ділянки до її первинного стану.

Також нагадаємо, що напередодні, президент Володимир Зеленський нагородив 22 ліквідаторів пожеж у Чорнобильській зоні, однак рятувальники вимагають оприлюднити список нагороджених пояснити критерії відбору.

Довідково:

Проєкт "Ліквідація могильника радіоактивних відходів на території військової частини Міністерства оборони України, смт Цибулеве Кіровоградської області" виконується у рамках Імплементаційної Угоди України та НАТО за підтримки Трастового фонду НАТО із захоронення радіоактивних відходів та  керується Агенством НАТО з підтримки  та постачання.

Право на реалізацію повного комплексу робіт за проєктом виконується компанією ТОВ "НТ-Інжиніринг", яка діє на підставі контракту з НАТО.



Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: