#

Довіра до правоохоронців на Київщині зросла з появою патрульної поліції, - соціологія

26.10.2018 16:05
Довіра до правоохоронців на Київщині зросла з появою патрульної поліції, - соціологія

Сьогодні, в прес-центрі "Українські новини" відбулася прес-конференція-презентація соціологічного дослідження компанії "Active Group" стосовно думки українців з приводу боротьби з корупцією, та довіри до правоохоронних органів. Згідно дослідження, 76% респондентів вважають, що боротьба з корупцією в країні неуспішна або взагалі не відбувається

Як передає "Моя Київщина", про це під час прес-конференції в прес-центрі "Українські новини" розповів директор соціологічної компанії "Active Group" Олександр Позній та радник міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко.

Зокрема, 22% опитаних оцінюють боротьбу з корупцією як повністю неуспішну, 27% - як скоріше неуспішну, а 27% впевнені, що боротьба з корупцією не відбувається взагалі.

У той же час 15% респондентів вважають, що боротьба з корупцією успішна (1% - повністю успішна, 2% - швидше за успішна, 12% - недостатньо успішна).

9% не змогли відповісти.

При цьому, орган, який найкраще бореться зі корупцією, респонденти назвали НАБУ (при 31% позитивних оцінок проти 12% негативних, різниця становить 19%).

У той же час, органами, які найгірше виконують функцію боротьби з Корупцією опитані назвали Генпрокуратуру, МВС і суди, негативні оцінки яких перевищили позитивні (-5%, -6% і -31% відповідно).

Також 29% респондентів знають, що між антикорупційними органами іноді виникають конфлікти, 36% щось чули про це, а 37% нічого про це не знають.

Що стосується оцінки роботи національної поліції, то серед опитаних тільки 4,2% довіряють поліції повністю. Трохи більше, 4,5% довіряють патрульній поліції зокрема. Також, швидше довіряють поліції 23,5% респондентів і 29,4% швидше довіряють патрульній поліції.

Директор соціологічної компанії "Active Group" Олександр Позній зазначив, що поява патрульної поліції позитивно вплинула на рівень довіри з боку громадянського суспільства. В першу чергу, це сталося через те, що робота патрульних знаходиться на увазі більше, ніж робота інших відділів поліції. Позній також підмітив, що невелике падіння рівня довіри до правоохоронної системи, пов'язане з тим, що суспільство мало завищені очікування до нових органів.

На запитання журналіста, стосовно рівня довіри до правоохоронних органів на Київщині, соціолог розповів, що якщо проектувати національне дослідження на область, то рівень довіри буде приблизно такий самий. Велику роль тут також зіграло те, що у містах Київської області (Біла Церква, Бориспіль) з’являється патрульна поліція. Тобто, рівень довіри до правоохоронців на Київщині складає в межах 30%.

У свою чергу, радник міністра внутрішніх справ, голова Громадської ради при МВС Володимир Мартиненко розповів, що відомства постійно тримає руку на пульсі по питаннях довіри громадян. Також він зазначив, що зараз це головний критерій оцінки роботи правоохоронних органів. Крім того, він відзначив, що підвищилася ефективність роботи поліцейських: наприклад, з 10 вбивств розкривається 9, що є дуже хорошим показником. Також він звернув увагу на відкритість роботи поліції із засобами масової інформації та громадськими організаціями.

Опитування проводилося з 5 по 7 жовтня.

Методом індивідуального інтерв'ю (face-to-face) було опитано 2253 повнолітніх респондентів.

Похибка при довірчій ймовірності 0,95 не перевищує 2,1%.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: