#

Екоактивісти зафіксували величезні сплески радіації біля Чорнобильської зони

26.11.2020 09:40
Екоактивісти зафіксували величезні сплески радіації біля Чорнобильської зони
Фото з мережі інтернет

 У Чорнобильській зоні відчуження і біля неї нібито сталися великі стрибки радіаційного забруднення

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку ГО "Save Dnipro" у Facebook.

Заявляється, що високі рівні радіації з'явилися ще 17 листопада біля нового сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 (майже в 600 разів вище стандартних значень). Вранці 18 листопада радіація була підвищена на сусідній станції "Вивідний канал" (майже в 300 разів вище звичайного).

Відзначається, що саме 18 листопада в нове сховище СВЯП-2 вперше було перевантажено відпрацьоване ядерне паливо з Чорнобильської АЕС для тривалого зберігання. Однак, в Save Dnipro вважають, що показники радіаційного забруднення з цим не пов'язані.

Радіаційний фон стрибав в сотні, а то й тисячі разів на майже всіх вимірювальних постах в зоні відчуження. Так, пост моніторингу в колишньому селі Стечанка 17 листопада о 10:55 зафіксував показник в: 117 000 НЗП / год! І таких перевищень в зоні в того дня зафіксовано цілих три, – сказано в повідомленні.

Поза зоною відчуження радіація нібито була підвищена в селі Горностайпіль Київської області (в 876 разів) вранці 17 листопада.

Незвичайні показники фіксувалися організацією і в наступні дні, судячи по картах, в тому числі 24 і 25 листопада.

19 листопада на станціях моніторингу Залісся, Запілля і Черевач, які розташовані недалеко від Чорнобиля, фіксувалися перевищення до 3,5 тис. НЗП / год. Цікаво, що вони знаходяться біля доріг, а перевищення фіксувалися по черзі (з різницею приблизно в годину), як ніби щось транспортувалося в зону і підвищувало радіаційний фон в цих місцях,  – заявили в Save Dnipro.

Посилаючись на фахівців у сфері радіаційної безпеки, організація висловила припущення, що з Чорнобильської зони могли щось вивозити, а не навпаки, везти туди. Наприклад, радіаційно небезпечний метал або дерево.

В Save Dnipro додали, що зафіксовані цифри здаються їм фантастичними. Екоактивісти звернулися до влади із закликом провести розслідування.

Нагадаємо, що державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська атомна електростанція" помістила в нове сховище для відходів ядерного палива (СВЯП-2) першу партію відпрацьованого ядерного палива на столітнє зберігання









Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: