#

Екс-мер Ірпеня Карплюк перетворює курорт в бетонне гетто, - активіст (ФОТО, ВІДЕО)

26.12.2018 12:03
Екс-мер Ірпеня Карплюк перетворює курорт в бетонне гетто, - активіст (ФОТО, ВІДЕО)

19 грудня 2018 року в міськраді міста Ірпінь активісти влаштували протест прости нового генплану міста

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на  "Апостроф".

Пролог конфлікту в Ірпені навколо генерального плану почався ще в листопаді, коли місцева влада замість того, щоб провести громадські слухання по стратегічно важливому для міста документу, як того вимагає закон, просто перетворили слухання на фарс і втечу від активістів.

"Інформація про проведення громадських слухань з'явилася на сайті міськради тільки 29 листопада після 22:00, а вже 30 листопада їх провели, - розповідає юрист, активіст Ірпеня Сергій Гапон. - О 13:00, коли тільки мала починатися реєстрація, весь актовий зал уже був заповнений працівниками бюджетних організацій і спортивними хлопцями, які стояли в проходах і не пускали нікого. Після цієї історії, люди почали масово подавати протести про те, що їм не було відомо про дату і час проведення громадських слухань. І таких підписів було близько 2 тисяч. Далі, 13 грудня, повинна була засідати містобудівна рада при департаменті архітектури Київської обласної державної адміністрації. Коли ми туди приїхали в призначений час, то дізналися, що засідання перенесли в місцеву містобудівну раду в Ірпені. Взагалі-то це незаконно, адже за законом матеріали на раду повинні направлятися за 20 днів до проведення засідання, а його перенесли тільки вранці. Засідання було заплановано на 17:00, але, коли ми прийшли о 16:30, виявилося, що містобудівну раду вже проведено".

Гра в кішки-мишки з активістами і журналістами тривала аж до 19 грудня. Саме в цей день була проведена 62 сесія ірпінської міськради, на якій і прийняли генплан міста. За словами активістів, документ приймали в кращих традиціях каденції Януковича: з раннього ранку будівлю міськради заполонили агресивні тітушки і співробітники КП "Муніципальна варта" (напівзаконне формування, в різних містах України виконує функції особистої ударної сили мерів), які не пропускали до міськради нікого, крім працівників мерії. Коли місцеві жителі разом з журналістами все ж спробували прорватися на сесію, тітушки зустріли їх кулаками і добірною лайкою.

"Тільки після того, як громада стала напирати, були виламані двері і людям, разом з поліцейськими, вдалося увійти. Але актовий зал був заповнений невідомими, які нападали на депутатів, які виступають проти генплану", - додає Сергій Гапон.

Навпроти самої будівлі міськради були встановлені дерев'яні ярмаркові будиночки, які жорстко обмежують підходи до мерії для місцевих жителів. Примітно, що на наступний же день після голосування за генплан дерев'яні будиночки демонтували, хоча новорічні свята ще навіть не починалися.

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Пізніше, коментуючи прийняття документа на своїй сторінці в Facebook, в.о. мера Ірпеня Анастасія Попсуй пояснила, ким були пригнані тітушки. Згідно з версією Попсуй, хлопці спортивної статури живуть, вчаться і прописані в Ірпені: "Вважаю, що до людей треба ставитися з повагою, і в першу чергу – до місцевих, в цьому випадку. Мені боляче чути, коли самі мешканці, через маніпуляції один одного обзивають тітушками, бомжами, психами... люди є люди, ідеальних немає, але обзивати один одного – зайве".

Так що ж все-таки не так з генеральним планом Ірпеня і чому прийняття цього документа виявилося таким конфліктним? По-перше, щоб відповісти на це питання, непогано було б мати на руках документ, в остаточному проголосованому варіанті. Але документа немає.

"Ніхто в Ірпені не знає, за який саме документ проголосували, - каже місцева активістка Михайлина Скорик. - Його ніде немає, депутатам його не роздавати, ніде не публікували, обговорення під час прийняття не було – все тривало 23 секунди".

"Пообіцяли, що документ буде викладений протягом 10 днів на сайті міськради", - додав активіст, екс-депутат міськради Святослав Куценко.

Утім, в руки до активістів потрапляли попередні креслення плану, в яких все було погано. Настільки погано, що Ірпінь, згідно з попередніми кресленнями плану, раптом виявився... портовим містом, та ще й з полігоном твердих паливних відходів. Такі документи, за словами активістів, з'явилися на сайті міськради, правда потім їх оперативно видалили, а в мерії звинуватили активістів в поширенні фейків.

Окрім смішної історії з портовим містом (хоча хто знає, може у фінальній версії документа Ірпінь таким і залишиться), вже на попередній стадії узгодження генплану в документ закралися зовсім смішні речі.

"Це план перетворення колись курортного Ірпеня в бетонне гетто, - нарікає Михайлина Скорик. - Мова йде про сотні гектарів землі, заброньовані під висотки. Наприклад, під висотну забудову пускають два береги річки Ірпінь, де раніше були сільгоспугіддя, берег і канал річки Буча, ліси по периметру Ірпеня, піонертабір "Зоркий" і приватний сектор відразу в декількох районах міста. Це дозволить забудовникам тиснути на власників приватних будинків з метою продажу землі. Це і зараз відбувається, але з таким генпланом процес спрощується. Місто має здебільшого стару інфраструктуру 60-х років, яка вже не витримує нинішньої забудови, але 10-16 поверхових будинків може бути в 5 разів більше".

Більш того, за словами Сергія Гапона, за допомогою нового генплану місцева влада не просто хоче подарувати землі забудовникам в майбутньому, а й легалізувати вже існуючі новобудови, що з'явилися не зовсім законно.

"Починаючи з 2014 року в місті ведеться хаотична забудова: без отримання дозвільної документації на землях, які не передбачені для цього, будувалися багатоповерхівки. Новим генпланом передбачається їх узаконити", - підкреслив активіст.

Однак на сайті міськради Ірпеня стверджується, що новий генплан – це не можливість для легалізації дерибану і забудови, а навпаки, благо для міста. Наприклад, документом передбачається "відведення ділянок, для будівництва нових шкіл і дитячих садків".

"Міськрада дала 2 гектара забудовнику, він побудував 960 квартир і дитячий сад на 150 дітей. Тобто не забезпечив потреби навіть своїх жителів, - розповідає схему Святослав Куценко, - Або ще приклад: вони роблять 2 гектара красивого парку, а поряд 10 гектарів лісу вирубують і будують будинки. Це така фішка".

Головним лобістом нового генплану Ірпеня, активісти називають екс-мера міста Володимира Карплюка – особистість надзвичайно скандальну. Так, Генпрокуратура відкривала проти Карплюка кілька кримінальних справ, та ще й яких: створення злочинної організації, фіктивне підприємництво в складі злочинної організації, підробка документів, службова підробка. Загалом, повний джентльменський набір. У будинку Карплюка силовики проводили обшуки ще в 2016 році, але склав чиновник повноваження тільки в серпні 2018 року, та й то за власним бажанням.

"Моя наступна мета – участь у парламентській кампанії через висунення своєї кандидатури до Верховної Ради", - зазначив Карплюк на своїй сторінці в соцмережах. Мовляв, просуватиме інтереси Ірпеня на загальнодержавному рівні.

Утім, від керівництва містом Карплюк самоусунувся тільки формально. Чиновник назвався головою інвестиційної ради Ірпеня і просував генплан, вже в цій ролі.

Але для того, щоб так відверто порушувати закон, потрібно мати дуже хороший стимул. І, за словами активістів, він у Карплюка є. Так, 30 листопада екс-мер засвітився на засіданні Київської територіальної організації БПП. Фото Карплюка з цього заходу до сих пір є на сайті обласної "Солідарності". До слова, осередок очолює один з найближчих соратників Петра Порошенка – Ігор Кононенко.

"Карплюк хоче йти від 95 округу в парламент. Він же був на конференції БПП, і кажуть, що там він отримав гарантії: якщо він показує хороший результат на президентських виборах для Порошенка, то пройде в парламент. Тому потрібні гроші. Є інформація, що всі забудовники скинулися і фінансуватимуть всі місцеві політичні процеси, а за це отримають зручний генплан", - резюмував Куценко.

Правда активісти запевняють, що не дадуть остаточно протягнути новий генплан Ірпеня і головна боротьба ще попереду.

"Уже ініціювали ряд судових процесів – оскаржимо громадські слухання. Мені відомо про 5 позовів до Київського окружного адмінсуду. Будуть ще. Буде оскаржено голосування депутатів від 19 грудня – чекаємо офіційну копію рішення. Будемо починати процедуру відкликання депутатів, які не виконали доручення виборців не голосувати за генплан, які були їм вручені до голосування. У ВР також будемо лобіювати законопроект про вибори мера Ірпеня та дострокове припинення повноважень, і перевибори депутатів Ірпінської міської ради", - розповіла Михайлина Скорик.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: