#

Екс-нардеп Шепелєв підозрюється у замовному вбивстві, здійсненому на Київщині у 2006 році

04.07.2018 15:09
Екс-нардеп Шепелєв підозрюється у замовному вбивстві, здійсненому на Київщині у 2006 році
Олександр Шепелєв

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що правоохоронцям вдалося встановити замовника та організатора вбивства полковника УБОЗ Романа Єрохіна, яким виявився екс-нардеп Олександр Шепелєв

За словами Матіоса, вбивство Єрохіна було скоєно ще 12 років тому, 26 липня 2006 року, але замовника вдалося розкрити тільки зараз, повідомляє "Українська правда", передає інформаційний портал "Моя Київщина".

Він розповів, що виконавці вбивства вже давно отримали вироки, але знайти замовника багато років не вдавалося, тому для цього було виокремлене спеціальне кримінальне провадження і з березня 2018 року головна військова прокуратура вжила всіх заходів для встановлення замовника та організатора вбивства полковника Єрохіна.

За даними слідства, мотивом вбивства стала помста за професійну діяльність правоохоронця, а також з метою не допустити таку діяльність у подальшому. 

"Встановлено,  що полковником Єрохіном спільно з групою підлеглих була виявлена робота конвертаційного центру на базі одного із комерційних банків Донецька, кінцевим бенефіціаром якого був один народний депутат на той час. І діяльність цього центру була припинена, троє осіб були притягнуті до кримінальної відповідальності, схема легалізації коштів була ліквідована", - розповів він.

"Подальша професійна доля полковника Єрохіна була спрямована на виявлення і припинення протиправної діяльності інших конвертаційних центрів, на території України, що абсолютно не влаштовувало діючого народного депутата, який і був організатором та замовником цього вбивства", - додав Матіос.

За його словами, нардеп вирішив помститися Єрохіну та вбити його, для чого найняв 5 осіб, більшість з яких були діючими або колишніми правоохоронцями, які за значну матеріальну винагороду погодилися вчинити вбивство.

Прокурор зазначив, що замовник злочину дав безпосереднім виконавцям вогнепальну зброю, виготовлену заводським способом одномоментно зі встановленням на заводі глушників на той момент дуже дефіцитних, кулеметовних прицілів, а також транспорт і кошти, необхідні для здійснення задуманого.

"Застосовуючи всі можливі засоби конспірації, замовник вбивства, народний депутат так побудував взаємовідносини між учасниками збройного угрупування, що вони не знали всієї групи і тільки кілька з них знали основного замовника, що на той момент йому дозволило уникнути покарання", - розповів він.

За словами Матіоса, для виконання замовлення 26 липня 2006 року в Києві  був викрадений полковник Єрохін, якого потім убили у салоні автомобіля, а його труп вивезли за межі міста і закопали у лісі.

"У березні цього року працівники Нацполіції встановили, що вказаний народний депутат планував серію навмисних вбивств, пов'язаних з досягненням своїх меркантильних і корисливих інтересів", - заявив він.

Він додав, що нардеп замовив тій же групі осіб вбивство свого конкурента у банківському середовищі, громадянина Г.

"З цією метою він надав виконавцям вогнепальну зброю – 2 автомати Калашникова, 13 пістолетів Макарова, 2 пістолети ПБ та понад 500 боєприпасів до них", - розповів Матіос.

За його словами, нардеп контролював процес організації вбивства конкурента, підготовка до якого тривала близько двох місяців, але їм не вдалося довести задум до завершення.

"Сьогодні о 9.30 ранку Головною військовою прокуратурою повідомлено про підозру громадянину Ш. про вчинення злочинів", - сказав головний військовий прокурор.

Він перерахував ряд кримінальних статей, інкримінованих "громадянину Ш", серед яких організацій злочинного збройного угрупування, зберігання і використання зброї, викрадення людини, вбивство, вбивство працівника правоохоронних органів та інші.

"За ці злочини Кримінальним Кодексом України передбачене максимальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі", - сказав Матіос.

Він додав, що наразі готується клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без альтернативи у вигляді застави.

Вказана особа народного депутата не затримувалася, так як він уже перебуває під слідством і є підозрюваним та обвинуваченим у низці інших кримінальних проваджень, у яких до нього застосований запобіжний захід у вигляді арешту.

Крім того обвинувальні акти щодо екс-нардепа у різних судах Києва тривають розгляди справ щодо вчинення 5 тяжких та особливо тяжких злочинів, а саме за організацію умисного вбивства у 2003 році голови наглядової ради ВАТ "Автокразбанк", вбивство голови наглядової ради комерційного банку "Союз",  а також за втечу з-під варти, надання хабара службовій особі і заволодінні коштами акціонерного товариства "Родовід Банку".

"Слідчими головної військової прокуратури продовжується розслідування справи щодо заволодіння коштами АТ "Родовід Банк" в особливо великих розмірах на суму понад 300 мільйонів гривень", - сказав Матіос.

"На жаль, в силу підстав які є в процесуальному кодексі, кількість та суть наявних доказів  я не можу навести, однак кропітка щоденна робота групи Нацполіції та прокурорів дала можливість за три місяці здобути беззаперечні, це не є стандартна фраза, наголошую, докази вбивства народним депутатом  полковника Єрохіна", - сказав Матіос.

Він не став називати повне прізвище обвинуваченого, проте додав, що "переглядаючи новинну стрічку, ви зрозумієте про кого йдеться".

На уточнююче питання, чи йдеться саме про Шепелєва, він відповів: "Я сказав рівно те, що сказав".

Як повідомлялося, Єрохін займався розкриттям злочинів, пов'язаних з діяльністю конвертаційних центрів. 11 серпня 2006 року тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив про викрадення Єрохіна і висловив думку, що в цій справі замішані представники Верховної Ради.

Тоді ж повідомлялося, що нардеп Ш., підозрюваній у вбивстві міліціонера, належить до фракції Блоку Юлії Тимошенко.

Єрохін в Управлінні по боротьбі з економічною злочинністю Донецької області спеціалізувався на економічних злочинах і розслідував справи про конвертаційні центри, які відмивають значні суми грошей. Потім він був переведений до Києва.

Труп Єрохіна було знайдено в серпні на території Київської області з вісьмома вогнепальними пораненнями.

У грудні 2012 року Шепелєва оголосили в розшук за підозрою в причетності до розкрадання десятків мільйонів гривень із "Родовід Банку" за часів прем'єрства Тимошенко.

Також він фігурував у справах про вбивство голови наглядової ради "Автокразбанку" Сергія Кириченка і замаху на колишнього акціонера "Родовід Банку" Сергія Дядечка.

Шепелєв утік із дружиною в Угорщину, в березні 2014 року Будапешт видав їх Україні – і політик втік до Росії з лікарні швидкої допомоги. Його дружину затримали, але відпустили під заставу.

У березні 2015 року в Росії Шепелєва затримали, але екстрадиція не відбулася.

У 2016 році військова прокуратура почала розслідування про держзраду – Шепелєва підозрювали в переході на службу до ФСБ Росії.

9 лютого 2018 року співробітники СБУ затримали екс-нардепа неподалік від Києва: побитого, зі зламаною щелепою і з посвідченням "ДНР".

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: