#

Екс-власник Білоцерківської "Росави", перебуваючи в розшуку, почав писати статті про інвестиції

19.09.2023 10:20
Екс-власник Білоцерківської "Росави", перебуваючи в розшуку, почав писати статті про інвестиції
Костянтин Жеваго

 Екс-власник Білоцерківської "Росави" Костянтин Жеваго, що наразі перебуває у розшуку, почав писати статті про інвестиції 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на статтю Жеваго у виданні "Inventure".

Жеваго скаржиться у статті на тиск на нього та його родину:

І це я навіть не згадую про вочевидь політично вмотивований тиск на компанії, включаючи публічні, співвласниками яких є я або члени моєї родини.

Костянтин Жеваго переховується за кордоном через низку кримінальних справ, пов'язаних з виведенням мільярдів гривень з банку "Фінанси і кредит", який він контролював. Йому також закидають отримання хабара за позитивне вирішення суперечки щодо Полтавського ГЗК. Олігарх намагається повернути до себе активи через сумнівні судові рішення. Зокрема, згадуються компанії "Росава", Білоцерківська ТЕЦ і ТОВ "Преміорі".

"Росава" - колишній найбільший виробник шин в Україні. Проте коли у її власника Костянина Жеваго почалися проблеми, завод фактично став занепадати. Завдяки штучним боргам у понад 20 мільярдів гривень, компанія збанкрутувала. Менеджмент створив альтернативну компанію "Преміорі", яка використовує виробничі потужності "Росави" і випускає продукцію під маркою Premiorri. Білоцерківська ТЕЦ також була частиною конгломерату компаній Жеваго, яка забезпечувала постачання електроенергії та тепла. Проте, майно "Росави" та ТЕЦ було віддано в заставу банку "Фінанси і кредит" і Національному банку, які намагаються реалізувати свої права вимог до цих компаній. У судових процесах, пов'язаних з корпоративними правами на активи, Жеваго намагається забезпечити контроль над "Білоцерківською ТЕЦ" і ТОВ "Преміорі". Більшість судових рішень схиляються на його бік, аргументи, використовувані суддями, щоб підтримати позицію Жеваго, виглядають дивно та спірно.

Нагадаємо, що олігарха Костянтина Жеваго затримали у Куршевелі, – ДБР.

Читати "Моя Київщина" у Facebook